16 maart 2020

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.

Medewerkers van Natural Resources Kangaroo Island en WWF-Australië ontdekten drie vrouwelijke kaketoes in nestkasten. Zij hebben de verwoestende branden in het Lathami Conservation Park, aan de noordkust van het eiland, dus overleefd.

Karleah Berris ging op pad voor Natural Resources Kangaroo Island: “Dit laat zien dat er leven begint terug te keren in het zwartgeblakerde landschap. Het is geweldig om te zien dat deze kaketoes proberen te nestelen. Ongelooflijk genoeg zijn er sheoak-bomen die de vlammen hebben overleefd en die deze vogels nu van broodnodig voedsel voorzien."

De bruine raafkaketoe

De bijzondere bruine raafkaketoe leeft alleen op Kangaroo Island. De vogels leven in paartjes en blijven hun hele leven bij elkaar. Voordat de bosbranden in december 2019 begonnen, leefden er naar schatting nog zo’n 370 bruine raafkaketoes. Door de bosbranden is 60% van hun leefgebied in vlammen opgegaan, inclusief 93 van de 130 nestkasten die er hingen.

"Veel van onze kaketoe-paren zijn volledig afhankelijk van nestkasten om te broeden, dus het is cruciaal om snel de schade te beoordelen en nieuwe nesten te installeren", aldus Berris.

Bruine raafkaketoe op Kangaroo Island

Onderzoek

Dankzij financiering van WWF-Australië kunnen medewerkers van Natural Resources Kangaroo Island de getroffen locaties bezoeken om te bepalen welke habitat en nestkasten er nog zijn. Tijdens een bezoek aan het Lathami Conservation Park werden verschillende nestkasten aangetroffen en in het Cygnet Park zagen de onderzoekers verschillende kaketoe-paren.

Verbazingwekkend

Darren Grover, hoofd landschappen van WWF-Australië, zag een groep van 14 kaketoes in één boom. "Sommigen van hen begonnen zelfs weer met paren. Verbazingwekkend als je denkt aan de enorme verliezen die Kangaroo Island en deze soort de afgelopen maanden hebben geleden.”

Succesvol beschermproject

Voor de bruine raafkaketoe bestaat al sinds 1995 een speciaal herstelprogramma. In dat jaar bestond de populatie uit nog slechts 158 individuen. Tot afgelopen december was het een van de meest succesvolle beschermingsprojecten in Australië, met meer dan een verdubbeling van de populatie.

Op dit moment is nog niet duidelijk hoeveel kaketoes de branden precies hebben overleefd. Grover: “In september komen de bruine raafkaketoes samen om hun jongen aan elkaar voor te stellen. Dan hebben we de kans om een ​​gedetailleerd onderzoek uit te voeren naar de overgebleven kaketoes en kunnen we zien hoe succesvol het broedseizoen dit jaar is geweest.”

Herstel

Voor de komende maanden is het installeren van nestkasten van vitaal belang. Het broedseizoen van de bruine raafkaketoes loopt van februari tot juli, de vogels gaan nu dus op zoek naar nestplaatsen.

Daarnaast gaan de natuurbeschermers van Natural Resources Kangaroo Island nieuwe sheoak-bomen planten, omdat het dieet van de kaketoes bijna uitsluitend bestaat uit de zaden van deze bomen.

"Zonder sheoak geen bruine raafkaketoes”, aldus Karleah Berris: “We kunnen het ons niet veroorloven dat deze kaketoes de komende jaren zonder voedsel komen te zitten, dus gaan we sheoaks aanplanten in de schoongemaakte gebieden. Er moet nog veel werk worden verzet, maar deze populatie heeft zich eerder hersteld en we hebben goede hoop dat dat nog een keer gaat lukken."

Gerelateerde artikelen

Charles J. Sharp

Nieuwe krokodil, aap en nog 740 andere soorten ontdekt

In de regenwouden van Afrika zijn 742 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. 10 jaar deden wetenschappers onderzoek naar levensvormen in het Congobekken.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Bryce Harper / WWF-Aus

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.