Alejandro Polling / WWF-Colombia
12 september 2017

Enorm gebied Ecuador toegevoegd aan Ramsar-lijst van belangrijke wetlands

 
 
 

Ecuadors grootste wetlandgebied is opgenomen op de Lijst van Wetlands van Internationaal Belang onder de Conventie van Ramsar. Het gaat om het Cuyabeno-Lagartococha-Yasuni-complex in het Amazonegebied. Het gebied omvat grote delen van het Yasuni Nationaal Park en het Cuyabeno Wildreservaat en vormt een belangrijke verbinding tussen verschillende rivieren, waaronder de Lagartococha.

Het wetland beslaat 770.000 hectare en is daarmee veruit het grootste van alle Ramsar-gebieden in Ecuador. Het herbergt een netwerk van honderden rivieren, kreken, moerassen en lagunes, waardoor er een enorme biodiversiteit is ontstaan. Er leven meer dan 200 soorten amfibieën en reptielen, 600 soorten vogels, 167 soorten zoogdieren en een onbekend aantal vissoorten. Onder de bewoners zijn ook veel bedreigde soorten, zoals de zeldzame roze rivierdolfijn, de reuzenotter en de Amazonezeekoe.

Belangrijk voor mens, dier en klimaat

De Conventie van Ramsar is een internationaal verdrag ter bescherming van wetlands (gebieden die het midden houden tussen land en water). WNF heeft samen met het Ministerie van Milieu van Ecuador en lokale gemeenschappen hard gewerkt om het gebied op de Ramsar-lijst te krijgen. Opname op de lijst betekent internationale erkenning van het belang van het gebied voor mens, dier en klimaat. Het moedigt de autoriteiten in Ecuador en wereldwijd aan om het gebied verder te beschermen.

Camilo Ortega / WWF-Colombia

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).