Alain Compost / WWF
17 december 2019

Europese wetgeving voor duurzame handelsketens stap dichterbij

Er is een flinke stap gemaakt na de oproep voor een wet tegen ontbossing!  Wetgeving die bedrijven verplicht om hun productieketens vrij te maken van ontbossing en mensenrechtenschendingen, heeft meer kans na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen.

In onder meer Brazilië en Indonesië verdwijnen kostbare natuurgebieden, zoals bossen, savannes en graslanden, om plaats te maken voor de productie van grondstoffen als soja voor veevoer, vlees en palmolie. Veel van deze grondstoffen zijn bestemd voor Europa.

Op 16 december spraken de lidstaten in de EU-landbouwraad hun steun uit voor een Europees actieplan tegen wereldwijde ontbossing. Ze geven de Europese Commissie de opdracht om regelgevende en niet-regelgevende maatregelen voor te stellen om de wereldwijde voetafdruk van de EU aan te pakken. 

Duurzaamheidscriteria

Solidaridad, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, Rainforest Alliance, Tropenbos International en Both ENDS roepen de Commissie op om in 2020 met een wetsvoorstel te komen. Dit moet ervoor zorgen dat risico-grondstoffen (zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao) die op de Europese markt terecht komen, voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.

Wetgevende maatregelen moeten gepaard gaan met gesprekken en ondersteuning van producenten en overheden in exporterende landen. Dat is nodig om te voorkomen dat nieuwe wetgeving leidt tot uitsluiting van kleine producenten. Verder pleiten de maatschappelijke organisaties voor ondersteuning van kleinschalige producenten gericht op duurzame landbouw.

80.000 handtekeningen

Het maatschappelijk draagvlak voor het aanpakken van ontbossing en verwoesting van andere ecosystemen is groot. Op 21 november boden Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds ruim 80.000 handtekeningen aan Minister Schouten aan van bezorgde burgers die de oproep voor wetgeving ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info

In staat van paraatheid: nu al enorm aantal branden in Pantanal

In de Pantanal zijn de eerste 5 maanden van 2024 bijna tien keer zoveel brandhaarden voorgekomen als in 2023. En het ergste moet nog komen: het droge seizoen is amper begonnen...
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).