09 maart 2020

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.

De organisatie Wildcare Queanbeyan spendeerde ruim 6.000 Australische dollar per maand om de dieren in deze gebieden van voedsel te voorzien. Deze kosten drukten enorm op het budget van de organisatie, en ze zouden dit niet lang meer kunnen doen. Dankzij de donateurs van het Wereld Natuur Fonds kunnen de droppings tóch doorgaan en krijgen geredde dieren de medische zorg die ze nodig hebben. Wildcare Queanbeyan is blij met de ondersteuning. Belinda Hogarth-Boyd: “Ontzettend veel dieren lijden honger. Dit is een marathon, geen korte sprint. Het is absoluut noodzakelijk dat we nog ongeveer 12 maanden bijvoeren, met hooi, fruit, groente en inheemse vegetatie.”

Dermot O’Gorman, directeur WWF-Australië, hielp mee met het inladen van hooi voor de voedseldroppings. Ook bezocht hij de dieren die opgevangen worden door Wildcare Queanbeyan. Hij beloofde een bijdrage van WWF aan de dierenartskosten en de kosten om de geredde dieren te verzorgen.

Mr. Minty


Belinda’s team is nog steeds druk bezig met mierenegels en wombats, die brandwonden hebben of rook hebben ingeademd. En met patiënten zoals Mr. Minty, een buidelrat die alle vier zijn pootjes en zijn staart ernstig verbrand heeft. Waarschijnlijk kunnen er nog veel meer dieren gered worden, maar om veiligheidsredenen zijn nog niet alle getroffen gebieden toegankelijk.

Het Wereld Natuur Fonds biedt hulp om dieren te redden, te verzorgen en weer uit te zetten. Ook ontwikkelt WWF een langetermijnplan, om te herstellen wat verloren is gegaan. Dit hadden we natuurlijk nooit kunnen doen zonder onze donateurs!

Gerelateerde artikelen

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).

Bryce Harper / WWF-Aus

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.