09 maart 2020

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.

De organisatie Wildcare Queanbeyan spendeerde ruim 6.000 Australische dollar per maand om de dieren in deze gebieden van voedsel te voorzien. Deze kosten drukten enorm op het budget van de organisatie, en ze zouden dit niet lang meer kunnen doen. Dankzij de donateurs van het Wereld Natuur Fonds kunnen de droppings tóch doorgaan en krijgen geredde dieren de medische zorg die ze nodig hebben. Wildcare Queanbeyan is blij met de ondersteuning. Belinda Hogarth-Boyd: “Ontzettend veel dieren lijden honger. Dit is een marathon, geen korte sprint. Het is absoluut noodzakelijk dat we nog ongeveer 12 maanden bijvoeren, met hooi, fruit, groente en inheemse vegetatie.”

Dermot O’Gorman, directeur WWF-Australië, hielp mee met het inladen van hooi voor de voedseldroppings. Ook bezocht hij de dieren die opgevangen worden door Wildcare Queanbeyan. Hij beloofde een bijdrage van WWF aan de dierenartskosten en de kosten om de geredde dieren te verzorgen.

Mr. Minty


Belinda’s team is nog steeds druk bezig met mierenegels en wombats, die brandwonden hebben of rook hebben ingeademd. En met patiënten zoals Mr. Minty, een buidelrat die alle vier zijn pootjes en zijn staart ernstig verbrand heeft. Waarschijnlijk kunnen er nog veel meer dieren gered worden, maar om veiligheidsredenen zijn nog niet alle getroffen gebieden toegankelijk.

Het Wereld Natuur Fonds biedt hulp om dieren te redden, te verzorgen en weer uit te zetten. Ook ontwikkelt WWF een langetermijnplan, om te herstellen wat verloren is gegaan. Dit hadden we natuurlijk nooit kunnen doen zonder onze donateurs!

Gerelateerde artikelen

Gecertificeerde soja en ontbossing

De publicatie vorige week van het internationale WWF-rapport over de relatie tussen EU-import en gebruik van grondstoffen als soja, palmolie en cacao met ontbossing in tropische gebieden heeft veel reacties opgeroepen. Logischerwijs ook vanuit de veevoerindustrie zelf. Zij geven aan dat alle soja die in Nederland wordt gebruikt als veevoer gecertificeerd is en daarmee gegarandeerd ontbossingvrij. Helaas is dat niet het geval.
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info
Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Bryce Harper / WWF-Aus

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.