09 maart 2020

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.

De organisatie Wildcare Queanbeyan spendeerde ruim 6.000 Australische dollar per maand om de dieren in deze gebieden van voedsel te voorzien. Deze kosten drukten enorm op het budget van de organisatie, en ze zouden dit niet lang meer kunnen doen. Dankzij de donateurs van het Wereld Natuur Fonds kunnen de droppings tóch doorgaan en krijgen geredde dieren de medische zorg die ze nodig hebben. Wildcare Queanbeyan is blij met de ondersteuning. Belinda Hogarth-Boyd: “Ontzettend veel dieren lijden honger. Dit is een marathon, geen korte sprint. Het is absoluut noodzakelijk dat we nog ongeveer 12 maanden bijvoeren, met hooi, fruit, groente en inheemse vegetatie.”

Dermot O’Gorman, directeur WWF-Australië, hielp mee met het inladen van hooi voor de voedseldroppings. Ook bezocht hij de dieren die opgevangen worden door Wildcare Queanbeyan. Hij beloofde een bijdrage van WWF aan de dierenartskosten en de kosten om de geredde dieren te verzorgen.

Mr. Minty


Belinda’s team is nog steeds druk bezig met mierenegels en wombats, die brandwonden hebben of rook hebben ingeademd. En met patiënten zoals Mr. Minty, een buidelrat die alle vier zijn pootjes en zijn staart ernstig verbrand heeft. Waarschijnlijk kunnen er nog veel meer dieren gered worden, maar om veiligheidsredenen zijn nog niet alle getroffen gebieden toegankelijk.

Het Wereld Natuur Fonds biedt hulp om dieren te redden, te verzorgen en weer uit te zetten. Ook ontwikkelt WWF een langetermijnplan, om te herstellen wat verloren is gegaan. Dit hadden we natuurlijk nooit kunnen doen zonder onze donateurs!

Gerelateerde artikelen

Recordlading soja in haven Amsterdam toont noodzaak Europese bossenwet

In de haven van Amsterdam is een schip uit Brazilië aangekomen met aan boord een van de grootste soja-ladingen ooit. Het megaschip de Pacific South vervoerde 100 duizend ton soja; de inhoud staat gelijk aan ruim 3.000 vrachtwagens. De exacte herkomst van de soja is onbekend. Dit is volgens WWF juist het probleem omdat veel van de Braziliaanse soja is gerelateerd aan ontbossing. Samen met andere natuur- en milieuorganisaties roept WWF de Europese Unie op om snel met sterke wetgeving te komen die natuur wereldwijd beschermt.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).

Bryce Harper / WWF-Aus

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.