02 juli 2020

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen in Nederland en België. De resultaten van het zogeheten Wildlife Cybercrime project zijn vandaag naar buiten gebracht.

In een relatief korte periode, van juli tot en met september 2019, werden ruim honderd verdachte berichten met verschillende reptiel- en vogelsoorten gevonden op onder andere op Marktplaats, Facebook en een aantal kleinere, minder bekende websites. Minder dan een kwart van de online platforms kon duidelijke informatie geven over de regelgeving en hun beleid voor handel in levende dieren. Kopers hebben zo geen idee of zij legaal, of illegaal een exotisch dier in huis halen. Dit brengt risico’s zoals het uitsterven van een diersoort en verspreiding van ziektes met zich mee.
 

Uitstervingsgevaar

“Als je een tropische vogel of bijzondere hagedis online ziet staan betekent dat niet automatisch dat de verkoop daarvan legaal is en de soort in het wild niet bedreigd”, vertelt Elke van Gils van WWF-NL. Het onderzoek laat zien dat handel in deze dieren niet transparant is. In sommige gevallen worden dieren aangeboden die legaal in gevangenschap gefokt zijn. In andere gevallen gaat het om illegaal, uit het wild, gevangen bedreigde dieren die het risico lopen door de handel uit te sterven. Daarnaast brengt de illegale handel in wilde dieren, zoals we hebben gezien door de corona-crisis, altijd een risico voor verspreiding en overdracht van ziektes met zich mee. Uitbreiden van wetgeving voor de handel in wilde dieren, zorgen voor voldoende capaciteit voor handhaving om wildlife cybercrime tegen te gaan en technologische ontwikkelingen zijnbelangrijk in de strijd tegen illegale handel in wilde dieren. Ook is het nodig dat eigenaren van websites waar wilde dieren aangeboden worden beleid ontwikkelen én naleven om illegale verkoop van deze dieren te stoppen.
 
Uit het onderzoek komt naar voren dat de meest verhandelde vogelsoorten de hyacintara en blauwkeelara zijn. Bij reptielen ging het vooral om de azuurblauwe gekko en Chinese krokodilstaarthagedis. Allen zijn in het wild zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd. “Van overheden en handelaren tot de consument iedereen heeft een verantwoordelijkheid. Iedereen kan een steentje bijdragen en de handel in wilde dieren beperken en er voor zorgen dat online advertenties wettelijk in orde zijn en illegale activiteiten gerapporteerd worden” aldus WWF.

Stop de illegale handel in wilde dieren

Onze wereld staat stil, maar voor veel wildlife is het juist extra gevaarlijk. De handel in wilde dieren gaat namelijk gewoon door. Stropers zien hun kans schoon door de corona-maatregelen. WWF werkt aan een wereld zonder stroperij en illegale wildlifemarkten. Zo kunnen we ook de kans op nieuwe virussen verkleinen. 

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Global Tiger Day 2020: gemengde geluiden

In vijf landen neemt het aantal tijgers toe, maar elders in Zuidoost-Azië hebben tijgers geen schijn van kans om zich van hun dieptepunt te herstellen door de miljoenen strikken die in de bossen verstopt liggen.
Meer info

Strikken decimeren dierenpopulaties in Zuidoost-Azië

Valstrikken richten een slachting aan onder wilde dieren in Zuidoost-Azië en verhogen het risico dat besmettelijke ziektes van dieren op mensen overgaan. Met het rapport Silence of the Snares: Southeast Asia's Snaring Crisis slaat WWF alarm dat het steeds stiller wordt in de bossen van Zuidoost-Azië door de gevaarlijke, stiekeme strikken. Naar schatting 12,3 miljoen valstrikken bedreigen het wild in de beschermde gebieden van Cambodja, Laos en Vietnam, de landen in het hart van de strikkencrisis.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).