02 juli 2020

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen in Nederland en België. De resultaten van het zogeheten Wildlife Cybercrime project zijn vandaag naar buiten gebracht.

In een relatief korte periode, van juli tot en met september 2019, werden ruim honderd verdachte berichten met verschillende reptiel- en vogelsoorten gevonden op onder andere op Marktplaats, Facebook en een aantal kleinere, minder bekende websites. Minder dan een kwart van de online platforms kon duidelijke informatie geven over de regelgeving en hun beleid voor handel in levende dieren. Kopers hebben zo geen idee of zij legaal, of illegaal een exotisch dier in huis halen. Dit brengt risico’s zoals het uitsterven van een diersoort en verspreiding van ziektes met zich mee.
 

Uitstervingsgevaar

“Als je een tropische vogel of bijzondere hagedis online ziet staan betekent dat niet automatisch dat de verkoop daarvan legaal is en de soort in het wild niet bedreigd”, vertelt Elke van Gils van WWF-NL. Het onderzoek laat zien dat handel in deze dieren niet transparant is. In sommige gevallen worden dieren aangeboden die legaal in gevangenschap gefokt zijn. In andere gevallen gaat het om illegaal, uit het wild, gevangen bedreigde dieren die het risico lopen door de handel uit te sterven. Daarnaast brengt de illegale handel in wilde dieren, zoals we hebben gezien door de corona-crisis, altijd een risico voor verspreiding en overdracht van ziektes met zich mee. Uitbreiden van wetgeving voor de handel in wilde dieren, zorgen voor voldoende capaciteit voor handhaving om wildlife cybercrime tegen te gaan en technologische ontwikkelingen zijnbelangrijk in de strijd tegen illegale handel in wilde dieren. Ook is het nodig dat eigenaren van websites waar wilde dieren aangeboden worden beleid ontwikkelen én naleven om illegale verkoop van deze dieren te stoppen.
 
Uit het onderzoek komt naar voren dat de meest verhandelde vogelsoorten de hyacintara en blauwkeelara zijn. Bij reptielen ging het vooral om de azuurblauwe gekko en Chinese krokodilstaarthagedis. Allen zijn in het wild zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd. “Van overheden en handelaren tot de consument iedereen heeft een verantwoordelijkheid. Iedereen kan een steentje bijdragen en de handel in wilde dieren beperken en er voor zorgen dat online advertenties wettelijk in orde zijn en illegale activiteiten gerapporteerd worden” aldus WWF.
Schubdier in een kooi Vickey Chauhan

Stop de illegale handel in wilde dieren

Onze wereld staat stil, maar voor veel wildlife is het juist extra gevaarlijk. De handel in wilde dieren gaat namelijk gewoon door. Stropers zien hun kans schoon door de corona-maatregelen. WWF werkt aan een wereld zonder stroperij en illegale wildlifemarkten. Zo kunnen we ook de kans op nieuwe virussen verkleinen. 

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

Emmanuel Rondeau / WWF France

Latijns-Amerikaanse regeringen moeten aan de bak voor de jaguar

WWF lanceerde op 3 februari de internationale #JaguarKing-campagne om 14 regeringen in Latijns-Amerika aan te sporen om hun belofte over de Jaguar Roadmap 2030 na te komen. Deze routekaart werd in 2018 van kracht om de grootste katachtige van Amerika en zijn leefgebied beter te beschermen en om gemeenschappen in jaguargebieden te helpen om samen te leven met de jaguar. Drie jaar na het commitment van de landen zijn echter nog nauwelijks vorderingen gemaakt.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.