02 juli 2020

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar illegale online handel van zeldzame vogels en reptielen in Nederland en België. De resultaten van het zogeheten Wildlife Cybercrime project zijn vandaag naar buiten gebracht.

In een relatief korte periode, van juli tot en met september 2019, werden ruim honderd verdachte berichten met verschillende reptiel- en vogelsoorten gevonden op onder andere op Marktplaats, Facebook en een aantal kleinere, minder bekende websites. Minder dan een kwart van de online platforms kon duidelijke informatie geven over de regelgeving en hun beleid voor handel in levende dieren. Kopers hebben zo geen idee of zij legaal, of illegaal een exotisch dier in huis halen. Dit brengt risico’s zoals het uitsterven van een diersoort en verspreiding van ziektes met zich mee.
 

Uitstervingsgevaar

“Als je een tropische vogel of bijzondere hagedis online ziet staan betekent dat niet automatisch dat de verkoop daarvan legaal is en de soort in het wild niet bedreigd”, vertelt Elke van Gils van WWF-NL. Het onderzoek laat zien dat handel in deze dieren niet transparant is. In sommige gevallen worden dieren aangeboden die legaal in gevangenschap gefokt zijn. In andere gevallen gaat het om illegaal, uit het wild, gevangen bedreigde dieren die het risico lopen door de handel uit te sterven. Daarnaast brengt de illegale handel in wilde dieren, zoals we hebben gezien door de corona-crisis, altijd een risico voor verspreiding en overdracht van ziektes met zich mee. Uitbreiden van wetgeving voor de handel in wilde dieren, zorgen voor voldoende capaciteit voor handhaving om wildlife cybercrime tegen te gaan en technologische ontwikkelingen zijnbelangrijk in de strijd tegen illegale handel in wilde dieren. Ook is het nodig dat eigenaren van websites waar wilde dieren aangeboden worden beleid ontwikkelen én naleven om illegale verkoop van deze dieren te stoppen.
 
Uit het onderzoek komt naar voren dat de meest verhandelde vogelsoorten de hyacintara en blauwkeelara zijn. Bij reptielen ging het vooral om de azuurblauwe gekko en Chinese krokodilstaarthagedis. Allen zijn in het wild zeldzaam en worden met uitsterven bedreigd. “Van overheden en handelaren tot de consument iedereen heeft een verantwoordelijkheid. Iedereen kan een steentje bijdragen en de handel in wilde dieren beperken en er voor zorgen dat online advertenties wettelijk in orde zijn en illegale activiteiten gerapporteerd worden” aldus WWF.
Schubdier in een kooi Vickey Chauhan

Stop de illegale handel in wilde dieren

Onze wereld staat stil, maar voor veel wildlife is het juist extra gevaarlijk. De handel in wilde dieren gaat namelijk gewoon door. Stropers zien hun kans schoon door de corona-maatregelen. WWF werkt aan een wereld zonder stroperij en illegale wildlifemarkten. Zo kunnen we ook de kans op nieuwe virussen verkleinen. 

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).