WWF-Indonesië
02 oktober 2018

Zwangere tijger dood gevonden op Sumatra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een Sumatraanse tijger is afgelopen week dood aangetroffen bij het Rimbang Baling Wildlife Reserve op Sumatra. De tijgerin had 2 bijna voldragen welpjes in haar buik toen ze werd gevonden. Ze was in een stropersstrik gelopen, die bedoeld was voor wilde zwijnen. De metalen draden van de strik snoerden haar middel volledig in en scheurden een van haar nieren. Zowel zij als haar welpjes hebben de beproeving niet overleefd.

 

Strikkencrisis

De Sumatraanse tijger is ernstig bedreigd; er zijn er nog minder dan 400 in het wild. “We zijn ontzettend verdrietig over dit tragische nieuws. Valstrikken van stropers zorgen voor een ware crisis voor de dieren op Sumatra en in heel Zuidoost-Azië. De vallen vernietigen wildlife en maken jarenlange beschermingsmaatregelen voor onder andere tijgers ongedaan", zegt Sunarto, ecoloog bij WWF-Indonesië. De afgelopen 15 jaar zijn tenminste 130 Sumatraanse tijgers gevonden die gedood waren door valstrikken. Tussen 2006 en 2014 is het aantal vallen op het Indonesische eiland verdubbeld.

Topje van de ijsberg

"Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Omdat de vallen zo makkelijk te zetten en verstoppen zijn is het onmogelijk te weten hoeveel van die dodelijke strikken er dagelijks worden gelegd, en nog moeilijker om precies te weten hoeveel tijgers hier door strikken zijn gedood", vult Sunarto aan. Het lichaam van een tijger die gestorven is in een val, wordt in zijn geheel meegenomen door de stropers omdat ze alle delen van het dier voor veel geld kunnen verkopen.

En áls een tijger al weet te ontkomen aan de val dan houdt hij er vaak zware verwondingen aan over die maken dat hij niet meer kan jagen. Uiteindelijk sterft het dier alsnog aan ondervoeding of een infectie.

Wildlife Crime

Stroperij wordt nog altijd aangejaagd door de vraag naar producten zoals ivoor en tijgerwijn. Tijgers en hun lichaamsdelen worden vaak doorverkocht op zwarte markten in grote delen van Azië.

Gerelateerde artikelen

Living Image / WWF

Vliegende tijgers

WWF-medewerker Gert vertelt over het overplaatsen van twee Siberische tijgers van Nederland naar Kazachstan.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).