Michel Gunther / WWF
28 oktober 2020

NGO's roepen de EU op om waterkrachtprojecten niet meer te steunen

NGO’s hebben de handen ineengeslagen om de Europese Unie op te roepen om de overheidsfinanciering voor nieuwe waterkrachtprojecten in Europa stop te zetten. Het bouwen van meer waterkracht staat haaks op de biodiversiteitsdoelstellingen van de Europese Green Deal, gezien de kleine bijdrage die nieuwe centrales zouden leveren aan de energietransitie en afgezet tegen de milieuschade die ze veroorzaken. In een manifest vraagt WWF, samen met ondertekenaars zoals Climate Action Network Europe en Vogelbescherming, om publieke investeringen om te buigen naar verbetering van bestaande installaties, energiebesparende maatregelen en minder impactvolle alternatieven voor hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie.

Uit een recente analyse blijkt dat 93% van de Europese trekvissen in zoetwater sinds 1970 verloren is gegaan, deels als gevolg van waterkracht. Als de plannen voor nieuwe centrales doorgaan, zullen ze Europa's laatste vrij stromende rivieren vernietigen en de steeds kwetsbaardere zoetwaterecosystemen verder aantasten.

 

Andreas Baumüller van het European Policy Office van WWF in Brussel zegt: “De voortdurende financiering van nieuwe waterkrachtprojecten door de Europese Commissie en de Europese financiële instellingen is volledig in tegenspraak met de ambities van de EU-biodiversiteitsstrategie en haar doel om 25.000 km vrij stromende rivieren te herstellen. Het wordt de hoogste tijd om te stoppen met elke vorm van financiering en prikkels voor nieuwe waterkrachtprojecten  weg te halen. Dat móet, om het biodiversiteitsverlies in de EU terug te kunnen draaien, de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water te halen en de Europese Green Deal te steunen."

 

Bas Roels, adviseur Zoetwater van WWF-NL, geeft aan: “Zelfs in Nederland worden er nog plannen gemaakt voor nieuwe waterkrachtcentrales, terwijl ze niets opleveren voor de energietransitie. En ondertussen draaien er nog heel wat, met oude turbines die alle vis vermalen. Deze moeten acuut gesloten worden!"

 

Het manifest roept op tot:

  • Een einde aan de EU-subsidies voornieuwe waterkrachtcentrales, of ze nou groot of klein zijn.
  • Een einde aan de financiering van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling voor alle nieuwe waterkrachtcentrales in Europa.
  • Alle nieuwe waterkrachtcentrales worden uitgesloten van de lijst van hernieuwbare energiebronnen die voor staatssteun in aanmerking komen.
  • Overheidsfinanciering voor nieuwe waterkrachtcentrales moetworden her-bestemd voor ecologische renovaties, projecten voor het verwijderen van dammen, vooral waar de dammen nu overbodig zijn, en voor andere hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).