11 juni 2019

Voor het eerst oesterbroedjes geplaatst in de voordelta

Het is gelukt om om de nakomelingen van volwassen platte oesters te laten hechten aan lege oesterschelpen. Dit gebeurde in een kwekerij, in samenwerking met Roem van Yerseke en Wageningen Marine Research. De kleine oesterbroedjes op schelpen - ook wel ‘spat-on-shell’ genoemd - zijn op 4 juni 2019 voor het eerst geplaatst in de Noordzee bij de Brouwersdam (Voordelta) en worden de komende tijd gecontroleerd op overleving en groei. Dit wordt gedaan om bij te dragen aan het herstel van schelpdierbanken in de Noordzee, waar we ons samen met ARK Natuurontwikkeling al een aantal jaar voor inzetten.

Tot nu toe werkten we met volwassen platte oesters op hun proeflocaties, maar er zijn onvoldoende oesters beschikbaar voor natuurprojecten, en het werken met volwassen oesters is relatief duur. Het kweken van oesterbroedjes op schelpen om dit daarna uit te strooien op herstellocaties is op andere plekken in de wereld al een beproefde manier: onder andere in Australië en de Verenigde Staten.

 

Bijzonder schelpmateriaal

Het schelpmateriaal waar de oesterlarven op hechten, zijn afkomstig van een bijzondere bron. Begin 2019 zijn WWF-NL en ARK begonnen met het inzamelen van lege oesterschelpen uit restaurants. Inmiddels zijn drie partijen aangehaakt: de Oesterij in Yerseke, Hotel New York in Rotterdam en de Zilte Zeemeermin in Arnhem. Het is voor het eerst in Nederland dat de oesterlarven zijn gehecht op het schelpmateriaal wat via de restaurants is ingezameld.

 

 

Schelpdierbanken herstellen

Schelpdierbanken zijn erg belangrijk voor de Noordzeenatuur. Ze vormen een rustgebied en kraamkamer voor vissen en andere waterdieren en bieden voedsel: ook voor vogels. Planten en dieren kunnen op de banken groeien. Ook filteren ze het water en zorgen ze het voor bodemstabiliteit. Helaas zijn ze bijna verdwenen: herstel is dus hard nodig. 

 

 

Wat ging er te water? 

  • In een proefgebied van ca. 100 m2
  • Ca. 600.000 oesterbroedjes  op 12.000 schelpen
  • Gemiddeld zo’n 50 broedjes per schelp

Gerelateerde artikelen

Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).