Bram Hoogendijk
06 juni 2019

Surfboard gemaakt van geraapt plastic Scheveningen strand

 

 

 
 
 
 

Toen Bram Hoogendijk een wedstrijd moest windsurfen in Zuid-Italië werd het plasticprobleem hem duidelijk. “Je lag gegarandeerd onderuit, doordat je vastzat in het plastic”. Hij ondervond het aan den lijve. “Je zag echt een sliert van plastic in de stroming.” Bram maakt al surfboards sinds hij veertien jaar is. Voor WWF maakte hij nu een surfboard, gemaakt van plastics verzameld op het strand van Scheveningen.

Onze vrijwilligers, onder begeleiding van Cees van Vos, coördinator van Regioteam Haaglanden, verzamelden de afgelopen weken samen met de Katwijkse strandjutters plastic op het strand. Dit overhandigden ze aan Bram. Hij maakte er een surfboard van. Bram vindt het meest opvallende wat de vrijwilligers verzamelden toch wel het kinderspeelgoed. “Zoals plastic schopjes en harkjes. Daar kun je je boos over maken.” Verder verwerkte Bram plastic flesjes, een ballon, rietjes van de strandtenten en Fanta- en Cola-dopjes met daarop, ironisch genoeg, de woorden 'please recycle'.

 

 

Op het WAVES-festival zal WWF’s oceaan-ambassadeur Dorian van Rijsselberghe, samen met Bram Hoogendijk en WWF's oceanenexpert Vincent Kneefel op het board gaan surfen.

Afgelopen weekend deed Bram al een testrondje. En met succes. “Ik maak nog een paar kleine aanpassingen aan het logo, maar verder zijn we er klaar voor!” Met het board hoopt hij bij te dragen aan bewustzijn rondom het gebruik van wegwerpplastics. Want, “ook in Scheveningen grijp ik wel eens in het plastic tijdens het surfen.”

Wil je weten hoe je zelf bij kan dragen aan minder plastic in zee? Neem dan snel hier een kijkje. Doe mee en Free The Sea!

 

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).