WWF-Aus / Veronica Josep
26 november 2019

Wereldwijde steun voor Plastic Smart Cities

Het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF krijgt steeds meer steun en aandacht. In 12 maanden tijd is er al voor 40 miljoen dollar (ruim 36 miljoen euro) aan donaties toegezegd voor projecten in steden in Thailand, Vietnam, Indonesië en de Filippijnen. En ook in Afrika is volop aandacht voor het intitiatief. Al deze steun is ook heel hard nodig om het gigantische probleem van plasticvervuiling op te lossen.

Wat is een Plastic Smart City?

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een wereldwijd initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt steden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, of de hele stedelijke regio.

Drie steden in Azië doen mee

Steden als Amsterdam, Oslo en Porto hebben al actieplannen opgesteld en maken ruimte vrij voor innovatieve maatregelen om de plasticvervuiling te verminderen. De Turkse stad Izmir sloot zich onlangs bij hen aan.

Tijdens het Responsible Business Forum Singapore 2019 kwamen er weer drie nieuwe steden bij het Plastic Smart Cities-initiatief! Patong (Thailand), Donsol (Filippijnen) en Phu Quoc (Vietnam) tekenden de intentieverklaring om een Plastic Smart City te worden. De steden gaan daarmee de strijd aan tegen plasticvervuiling door een actieplan te ontwikkelen en innovatieve oplossingen te gebruiken.


Afrika vraagt wereldwijde actie tegen plasticvervuiling

Ook in Afrika is er veel aandacht voor plasticvervuiling, zo bleek tijdens de African Ministerial Conference on the Environment (AMCEN) een top van Afrikaanse ministers in Durban, Zuid-Afrika. In reactie op de wereldwijde WWF-campagne #StopPlasticPollution brachten de vertegenwoordigers van 54 lidstaten een gezamenlijke verklaring naar buiten die oproept tot wereldwijde actie tegen plasticvervuiling.

Plastic uit de stad komt in de natuur

Zo’n 60% van het plastic dat in de wereldzeeën drijft, komt uit stedelijke gebieden. De komende decennia zullen steden blijven groeien. Daardoor hebben we slimme oplossingen nodig om de impact van die groeiende steden op de natuur en het milieu te verminderen. Op het gebied van plastic valt veel winst te behalen: 30% van het plastic dat we produceren, belandt in de natuur.

Februari 2020: kennisplatform live

Wereldwijd proberen veel steden de enorme bergen plastic die ze veroorzaken te verminderen. WWF verzamelt alle methodes die goed werken (best practices) in een online kennisbank, die in februari 2020 zal worden geopend. WWF-Oceanenexpert Vincent Kneefel leidt het initiatief: “Elk jaar komt 8 miljard kilo plastic afval in de oceanen terecht, waar het mensen, dieren en het milieu bedreigt. We hebben er alle vertrouwen in dat we met Plastic Smart Cities een wereldwijde beweging kunnen starten van steden die de strijd aangaan met plasticvervuiling. Dankzij de toewijding van steden, overheden en bedrijven kunnen we ervoor zorgen dat er een einde komt aan de plasticvervuiling.”

Meedoen?

Ben je vanuit jouw stad betrokken bij de strijd tegen plasticvervuiling en wil je ervaringen delen? Sluit je dan aan bij Plastic Smart Cities. Stuur een e-mail naar info@wwf.nl

Voor meer info, kijk op plasticsmartcities.org

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).