WWF-Aus / Veronica Josep
26 november 2019

Wereldwijde steun voor Plastic Smart Cities

Het Plastic Smart Cities initiatief van WWF krijgt steeds meer steun en aandacht. In 12 maanden tijd is er al voor 40 miljoen dollar (ruim 36 miljoen euro) aan donaties toegezegd voor projecten in steden in Thailand, Vietnam, Indonesië en de Filippijnen. En ook in Afrika is volop aandacht voor het intitiatief. Al deze steun is ook heel hard nodig om het gigantische probleem van plasticvervuiling op te lossen.

Wat is een Plastic Smart City?

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een wereldwijd initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt steden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, of de hele stedelijke regio.

Drie steden in Azië doen mee

Steden als Amsterdam, Oslo en Porto hebben al actieplannen opgesteld en maken ruimte vrij voor innovatieve maatregelen om de plasticvervuiling te verminderen. De Turkse stad Izmir sloot zich onlangs bij hen aan.

Tijdens het Responsible Business Forum Singapore 2019 kwamen er weer drie nieuwe steden bij het Plastic Smart Cities initiatief! Patong (Thailand), Donsol (Filippijnen) en Phu Quoc (Vietnam) tekenden de intentieverklaring om een Plastic Smart City te worden. De steden gaan daarmee de strijd aan tegen plasticvervuiling door een actieplan te ontwikkelen en innovatieve oplossingen te gebruiken.


Afrika vraagt wereldwijde actie tegen plasticvervuiling

Ook in Afrika is er veel aandacht voor plasticvervuiling, zo bleek tijdens de African Ministerial Conference on the Environment (AMCEN) een top van Afrikaanse ministers in Durban, Zuid-Afrika. In reactie op de wereldwijde WWF-campagne #StopPlasticPollution brachten de vertegenwoordigers van 54 lidstaten een gezamenlijke verklaring naar buiten die oproept tot wereldwijde actie tegen plasticvervuiling.

Plastic uit de stad komt in de natuur

Zo’n 60% van het plastic dat in de wereldzeeën drijft, komt uit stedelijke gebieden. De komende decennia zullen steden blijven groeien. Daardoor hebben we slimme oplossingen nodig om de impact van die groeiende steden op de natuur en het milieu te verminderen. Op het gebied van plastic valt veel winst te behalen: 30% van het plastic dat we produceren, belandt in de natuur.

Februari 2020: kennisplatform live

Wereldwijd proberen veel steden de enorme bergen plastic die ze veroorzaken te verminderen. WWF verzamelt alle methodes die goed werken (best practices) in een online kennisbank, die in februari 2020 zal worden geopend. WWF-Oceanenexpert Vincent Kneefel leidt het initiatief: “Elk jaar komt 8 miljard kilo plastic afval in de oceanen terecht, waar het mensen, dieren en het milieu bedreigt. We hebben er alle vertrouwen in dat we met Plastic Smart Cities een wereldwijde beweging kunnen starten van steden die de strijd aangaan met plasticvervuiling. Dankzij de toewijding van steden, overheden en bedrijven kunnen we ervoor zorgen dat er een einde komt aan de plasticvervuiling.”

Meedoen?

Ben je vanuit jouw stad betrokken bij de strijd tegen plasticvervuiling en wil je ervaringen delen? Sluit je dan aan bij Plastic Smart Cities. Stuur een e-mail naar Vincent Kneefel van WWF (vkneefel@wwf.nl).

Wil je je op andere manieren inzetten voor een plasticvrije zee? Kijk op www.freethesea.nl.

Gerelateerde artikelen

Natuurbescherming in tijden van Corona

Vorige maand vertrok ik vol goede moed naar onze Caribisch Nederlandse eilanden. Ik had allerlei plannen en afspraken om samen met onze lokale partners de bescherming van zeeschildpadden en koraalriffen verder op te tuigen. Nou werken we hier al langere tijd aan , maar er was nu een extra aanleiding met mogelijk nieuwe kansen.
Meer info

WWF en UN Habitat bundelen krachten in strijd tegen plasticvervuiling

Tijdens het World Urban Forum in Abu Dhabi hebben WWF International en UN-Habitat twee grote campagnes tegen plasticvervuiling bij elkaar gebracht: het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF en de Waste Wise Cities-campagne van UN Habitat. Het Plastic Smart Cities platform is daarmee officieel geopend.
Meer info

In 30 dagen ‘afvallen’ met speciale app

Er is eindelijk een leuke manier om in het nieuwe jaar overtollige kilo’s kwijt te raken. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) lanceert de Plastic Afvallen app. Deze app bestaat uit een 30 dagen challenge waarmee je stapsgewijs en op een leuke manier kunt afvallen van je wegwerpplastic gebruik. Gezond voor jezelf én de natuur!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).