WWF-Aus / Veronica Josep
26 november 2019

Wereldwijde steun voor Plastic Smart Cities

Het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF krijgt steeds meer steun en aandacht. In 12 maanden tijd is er al voor 40 miljoen dollar (ruim 36 miljoen euro) aan donaties toegezegd voor projecten in steden in Thailand, Vietnam, Indonesië en de Filippijnen. En ook in Afrika is volop aandacht voor het intitiatief. Al deze steun is ook heel hard nodig om het gigantische probleem van plasticvervuiling op te lossen.

Wat is een Plastic Smart City?

Plastic Smart Cities zijn steden en toeristische hotspots, die meedoen met een wereldwijd initiatief van WWF tegen plasticvervuiling. Het initiatief helpt steden om duidelijke en haalbare actieplannen te ontwikkelen. Samen met deze steden worden pilot-gebieden aangewezen om specifiek dáár de plasticvervuiling terug te dringen. Als dit op kleine schaal lukt, kan het worden uitgebreid naar de hele stad, of de hele stedelijke regio.

Drie steden in Azië doen mee

Steden als Amsterdam, Oslo en Porto hebben al actieplannen opgesteld en maken ruimte vrij voor innovatieve maatregelen om de plasticvervuiling te verminderen. De Turkse stad Izmir sloot zich onlangs bij hen aan.

Tijdens het Responsible Business Forum Singapore 2019 kwamen er weer drie nieuwe steden bij het Plastic Smart Cities-initiatief! Patong (Thailand), Donsol (Filippijnen) en Phu Quoc (Vietnam) tekenden de intentieverklaring om een Plastic Smart City te worden. De steden gaan daarmee de strijd aan tegen plasticvervuiling door een actieplan te ontwikkelen en innovatieve oplossingen te gebruiken.


Afrika vraagt wereldwijde actie tegen plasticvervuiling

Ook in Afrika is er veel aandacht voor plasticvervuiling, zo bleek tijdens de African Ministerial Conference on the Environment (AMCEN) een top van Afrikaanse ministers in Durban, Zuid-Afrika. In reactie op de wereldwijde WWF-campagne #StopPlasticPollution brachten de vertegenwoordigers van 54 lidstaten een gezamenlijke verklaring naar buiten die oproept tot wereldwijde actie tegen plasticvervuiling.

Plastic uit de stad komt in de natuur

Zo’n 60% van het plastic dat in de wereldzeeën drijft, komt uit stedelijke gebieden. De komende decennia zullen steden blijven groeien. Daardoor hebben we slimme oplossingen nodig om de impact van die groeiende steden op de natuur en het milieu te verminderen. Op het gebied van plastic valt veel winst te behalen: 30% van het plastic dat we produceren, belandt in de natuur.

Februari 2020: kennisplatform live

Wereldwijd proberen veel steden de enorme bergen plastic die ze veroorzaken te verminderen. WWF verzamelt alle methodes die goed werken (best practices) in een online kennisbank, die in februari 2020 zal worden geopend. WWF-Oceanenexpert Vincent Kneefel leidt het initiatief: “Elk jaar komt 8 miljard kilo plastic afval in de oceanen terecht, waar het mensen, dieren en het milieu bedreigt. We hebben er alle vertrouwen in dat we met Plastic Smart Cities een wereldwijde beweging kunnen starten van steden die de strijd aangaan met plasticvervuiling. Dankzij de toewijding van steden, overheden en bedrijven kunnen we ervoor zorgen dat er een einde komt aan de plasticvervuiling.”

Meedoen?

Ben je vanuit jouw stad betrokken bij de strijd tegen plasticvervuiling en wil je ervaringen delen? Sluit je dan aan bij Plastic Smart Cities. Stuur een e-mail naar info@wwf.nl

Wil je je op andere manieren inzetten voor een plasticvrije zee? Kijk op www.freethesea.nl.

Gerelateerde artikelen

Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info
© WWF-Aus Veronica Joseph

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.
Meer info
Rich Carey / WWF

Ruim 2 miljoen mensen willen een plasticverdrag

Veel mensen zullen, als zij terugkijken op 2020 denken aan de dramatische gevolgen van COVID-19 of aan de verwoestende overstromingen en bosbranden. Maar er zijn ook lichtpuntjes: we kunnen 2020 inmiddels ook gaan beschouwen als het keerpunt in onze strijd tegen plasticvervuiling.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).