NOBO / Reef Renewal Bonaire
27 mei 2021

Sleutelhanger van gerecycled plastic helpt koraalriffen herstellen

Met wat financiële hulp van het Wereld Natuur Fonds (WWF) ontwikkelde de plastic recycling startup, NOBO, een sleutelhanger van gerecycled plastic. Zij deden dit speciaal voor de Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB). De zogeheten Donature Tag is gemaakt van 100% gerecycled en lokaal ingezameld plastic waarmee verschillende natuurbeschermingsorganisaties op Bonaire inkomsten kunnen genereren. Met dat geld worden beschadigde koraalriffen hersteld.

NOBO presenteerde de Donature Tag in december vorig jaar aan verschillende lokale natuurbeschermingsorganisaties op Bonaire. Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB) was direct enthousiast over het idee en de eerste die zich aansloot. “Door samen te werken op het eiland kun je het verschil maken. We hopen dat bezoekers deze unieke hanger gaan kopen, zodat we daarmee initiatieven voor natuurbescherming en -herstel kunnen ondersteunen.” vertelt Francesca Virdis, coördinator van RRFB.

Donature Tags worden verkocht via duikscholen die verbonden zijn aan RRFB. Alle verkoopopbrengsten komen direct ten goede aan koraalherstel op Bonaire. 

 

Negatieve impact van plastic op koraal

De negatieve effecten van plastic op zeedieren zijn vaak duidelijk zichtbaar. Vissen gevangen in plastic boodschappentassen, zeeschildpadden verstrikt in plastic verpakkingsmateriaal of zeevogels met plastic in de maag. Het zijn zomaar een paar alledaagse voorbeelden. Minder bekend is dat plastic ook een groot probleem is voor de kleurrijke koraalriffen. Koraal heeft zonlicht en zuurstof nodig om te leven. En juist dat zonlicht en die zuurstof kan worden geblokkeerd door de grote hoeveelheid plastic dat in het water zweeft. Ook verhoogt plastic de kans op ziekte bij koralen. Het gevolg is dat de koraalriffen beschadigd raken en afsterven. Inwoners van Bonaire kunnen bijdragen aan de oplossing door hun afval te scheiden en vervolgens in te leveren bij het milieuplein. Een andere belangrijke stap is een verbod op het gebruik van wegwerpplastic. Dit verbod zal leiden tot een belangrijke afname van de hoeveelheid plastic die op de vuilstort op Bonaire belandt.

 

Ambities van NOBO

NOBO hoopt op korte termijn ook voor andere natuurorganisaties op Bonaire een Donature Tag te ontwikkelen. Het design van de tag wordt aangepast aan de wensen van iedere organisatie. Op de lange termijn zou NOBO grotere producten willen maken, zoals tafelbladen en meubilair voor de openbare ruimte.  Zodoende kunnen er dan grotere hoeveelheden (type 2) plastic worden verwerkt. Hoewel elke Donature Tag slechts 5 gram plastic bevat, voelt NOBO dat zij toch een positieve impact hebben op Bonaire door nieuwe producten te maken van gebruikt plastic, en door bewustwording te creëren omtrent afval scheiden en natuurconservatie.

 

Lees hier meer over ons werk in Caribisch Nederland

Donature Tag Bonaire

Gerelateerde artikelen

Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Casper Douma / WWF

Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig

Caribisch Nederland bestaat tien jaar. Op 10 Oktober 2010 werden Bonaire, Saba en St. Eustatius opgenomen als bijzondere gemeente van Nederland. Door de nauwere band tussen Nederland en de zogeheten BES-eilanden zijn belangrijke zaken als zorg en onderwijs verbeterd. Ook kwam er meer aandacht voor natuurbescherming. Zo werd er meer geld voor natuur vrijgemaakt én meer mankracht. Maar de natuur zelf heeft daar nog niet echt van geprofiteerd en vooral het koraal rond de eilanden heeft zwaar te lijden onder verschillende toegenomen bedreigingen.
Meer info

Bonaire zet mangroves in het zonnetje op Wereld Wetland Dag

Op 2 februari is het World Wetland Day. Wereldwijd besteden we op die dag extra aandacht aan het belang van wetlands, zo ook op Bonaire. Het Caribisch Nederlandse eiland Bonaire is rijk aan wetlands: niet alleen de bekende koraalriffen, maar ook zeegrasvelden en mangroves. Marine bioloog Sabine Engel zet zich vol passie in voor het behoud van de mangroves op Bonaire. Dat doet zij samen met een groep van dertig lokale vrijwilligers, die zich de ‘Mangrove Maniacs’ noemen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.