Martin Harvey WWF
15 november 2018

Royal Carribean Cruises helpt bij bescherming zeeschildpadden

 

WWF-Australië en Royal Carribean Cruises (RCL), de grootste cruisemaatschappij ter wereld, gaan samenwerken om de karetschildpadden te beschermen tegen illegale handel. Hiervoor maken ze gebruik van innovatieve technologie. 

Karetschildpadden worden ernstig bedreigd. Ze lijden onder klimaatverandering doordat legstranden verdwijnen en te warm worden, ze belanden vaak als bijvangst in visnetten, hun leefgebied wordt verstoord en ze stikken in plastics in zee. En dan worden ze ook nog eens verhandeld voor hun prachtige schild. Om die handel tegen te gaan, slaan RCL en WWF nu de handen ineen.

DNA-database

Met de steun van RCL heeft WWF-Australië nu een innovatieve technologie om DNA uit schildpadproducten te halen. Met de DNA-database die zo ontstaat kunnen we populaties van de karetschildpad identificeren. En met die informatie kunnen de dieren getraceerd worden van de plek waar de producten worden verkocht tot de plek waar ze gestroopt zijn.


Foute souvenirs

Omdat voorlichting erg belangrijk is, gaat RCL zich ook bezighouden om haar reizigers te informeren over foute souvenirs. Daarnaast gaat WWF-Australië samenwerken met wetenschappers en lokale gemeenschappen om de handel beter in kaart te brengen en tegen te gaan. Zo komt er een effectief ‘zero-poaching’ plan. Een plan dat de bedreigde karetschildpadden hard nodig hebben. 

Bedreigingen

Karetschildpadden hebben te maken met dezelfde bedreigingen als anderen schildpadden. Maar, de grootste bedreiging voor de karetschildpad, is de illegale handel. Met de nieuwe plannen moet er een einde gemaakt worden aan de vraag, wordt de toevoer verbroken en worden de dieren beter beschermd.

Lees meer over de samenwerking tussen RCL en WWF-Australië (Engelstalig)

Gerelateerde artikelen

Plastic soep

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).