Greg Armfield / WWF-UK
19 november 2019

Ontbossing in Amazone met 30% gestegen

De ontbossing van de Amazone neemt beangstigende vormen aan: tussen augustus 2018 en juli 2019 werd 9.762 km2 verwoest. Dit blijkt uit cijfers van het National Institute for Space Research (INPE). Dit gebied is groter dan Drenthe, Groningen en Overijssel bij elkaar. Ten opzichte van een jaar eerder steeg de ontbossing met 30%.

Een verklaring voor deze drastische stijging, is het gebrek aan handhaving. De regering van president Bolsonaro wil de mijnbouw uitbreiden naar gebieden die beheerd worden door de inheemse bevolking en het afnemen en claimen van land eenvoudiger maken.

Conflicten

Om hun leefgebied te beschermen, vormen de inheemse gemeenschappen beschermingstroepen, genaamd Forest Guardians. Het aantal conflicten tussen landrovers en deze troepen neemt snel toe. Twee weken geleden werd zelfs een jonge inheemse leider gedood tijdens een conflict met boeren in het Arariboia Indigenous Land in Maranhão.

WWF vreest dat de ontbossing alleen maar sneller zal gaan, tenzij de Braziliaanse regering snel maatregelen neemt. We hopen dat met betere maatregelen en strengere handhaving hevige branden zoals afgelopen zomer – die een directe link hebben met ontbossing – voorkomen kunnen worden en ontbossing gestopt wordt.

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info

In staat van paraatheid: nu al enorm aantal branden in Pantanal

In de Pantanal zijn de eerste 5 maanden van 2024 bijna tien keer zoveel brandhaarden voorgekomen als in 2023. En het ergste moet nog komen: het droge seizoen is amper begonnen...
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).