Milos Bicanski, WWF-UK
31 januari 2019

Onderzoek toont aan: koraalriffen hebben last van sommige zonnebrandcrèmes

De sterke achteruitgang van koraalriffen wereldwijd is regelmatig in het nieuws. Deze achteruitgang is vooral te wijten aan een combinatie van factoren, waaronder klimaatverandering, niet-duurzame visserij en vervuiling. Wageningen Marine Research deed voor het Wereld Natuur Fonds (WWF) onderzoek naar de mogelijke effecten en risico’s van verschillende typen zonnebrandproducten op de natuur. Daaruit blijkt dat zonnebrandcrèmes niet altijd even goed zijn voor het leven onderwater.

Koraalriffen zijn de trekpleister van Bonaire

In 2017 en 2016 is onderzoek gedaan naar de kustwateren van Bonaire. Hieruit is gebleken dat zonnebrandcrèmes met de UV-filter oxybenzone, een negatieve impact hebben op de waterkwaliteit en daarmee mogelijk op de gezondheid van de riffen. De economie op Bonaire is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Aangezien veel mensen hier graag snorkelen en duiken, zijn gezonde riffen voor dit Caribische eiland van groot belang voor de inkomsten uit toerisme. Daarnaast zorgen de riffen voor vis en zijn dus cruciaal voor de visserij. En last but not least: koraalriffen zijn natuurlijke golfbrekers en zorgen voor kustbescherming. Niet onbelangrijk in tijden van klimaatverandering en extremere weersomstandigheden.

 

Meer leren over wat wel/wat niet te smeren

Omdat het niet bekend is welke risico’s de verschillende UV-filters kunnen hebben op het leven onder water heeft Wageningen Marine Research, met steun van WWF, recent onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende typen zonnebrandcrème op koraalriffen. Hiermee kan een gegrond advies gegeven worden over wat gebruikers beter wel en niet kunnen gebruiken (zie concrete tips onderaan dit artikel).

 

Optelsom

Uiteraard is er voor gezonde koraalriffen veel meer nodig dan alleen het terugdringen van het gebruik van oxybenzone. Vandaar dat het WWF wereldwijd ook werkt aan het aanpakken van andere factoren die het koraalrif bedreigen, zoals klimaatverandering, overbevissing en vervuiling.

Lees hier meer over het natuurbeschermingswerk van WWF in de Nederelandse Cariben


Wat kun jij zelf doen?

  • Gebruik zoveel mogelijk bedekkende kleding
  • Gebruik geen zonnebrand met een beschermingsfactor hoger dan 50 (SPF50+)

  • Gebruik geen sprays

  • Smeer je in 30 minuten voordat je het water in gaat

  • Vermijd zonnebrandcrèmes met het ingrediënt oxybenzone


Lees hier meer over ‘sunscreen awareness’ op Bonaire (Engelstalig)

 

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info
WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).