Martin Harvey / WWF
25 januari 2018

Lichte daling gestroopte neushoorns in Kruger, aantal gestroopte olifanten stijgt

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu heeft bekend gemaakt dat afgelopen jaar 1.028 neushoorns illegaal zijn gedood. Dit zijn er iets minder dan de 1.054 neushoorns in het jaar ervoor. De lichte daling van gestroopte neushoorns wordt helaas overschaduwd door een stijging van illegaal gedode olifanten en leeuwen.

"Nog altijd worden bijna 3 neushoorns per dag gestroopt; een gevaarlijk hoog aantal", zegt Christiaan van der Hoeven, wildlife crime expert van WWF. "En juist buiten Kruger Nationaal Park, ooit het ‘epicentrum’ van stroperij, is het aantal gestroopte neushoorns gestegen. Stroperssyndicaten verleggen het werk naar grensgebieden waar minder controle is."

Lokale gemeenschappen

Onze collega’s van WWF Zuid-Afrika zijn ook bezorgd over de enorme impact van internationale criminele syndicaten op lokale gemeenschappen die rond de beschermde gebieden leven. WWF benadrukt dat nog meer energie gestoken moet worden in de aanpak van corruptie en de vraag vanuit Azië. 

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).