Martin Harvey / WWF
25 januari 2018

Lichte daling gestroopte neushoorns in Kruger, aantal gestroopte olifanten stijgt

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu heeft bekend gemaakt dat afgelopen jaar 1.028 neushoorns illegaal zijn gedood. Dit zijn er iets minder dan de 1.054 neushoorns in het jaar ervoor. De lichte daling van gestroopte neushoorns wordt helaas overschaduwd door een stijging van illegaal gedode olifanten en leeuwen.

"Nog altijd worden bijna 3 neushoorns per dag gestroopt; een gevaarlijk hoog aantal", zegt Christiaan van der Hoeven, wildlife crime expert van WWF. "En juist buiten Kruger Nationaal Park, ooit het ‘epicentrum’ van stroperij, is het aantal gestroopte neushoorns gestegen. Stroperssyndicaten verleggen het werk naar grensgebieden waar minder controle is."

Lokale gemeenschappen

Onze collega’s van WWF Zuid-Afrika zijn ook bezorgd over de enorme impact van internationale criminele syndicaten op lokale gemeenschappen die rond de beschermde gebieden leven. WWF benadrukt dat nog meer energie gestoken moet worden in de aanpak van corruptie en de vraag vanuit Azië. 

Gerelateerde artikelen

Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Zwarte neushoorn-project verhuist 200e neushoorn

Voor de twaalfde keer is een aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied. Onder deze 20 verhuisde neushoorns bevond zich de 200e die sinds de start van het programma 16 jaar geleden is ‘getransloceerd’. BRREP, het Black Rhino Range Expansion Project van WWF, zoekt actief naar nieuwe leefgebieden waar de ernstig bedreigde zwarte neushoorn genoeg ruimte en voedsel heeft om de populatie te laten groeien.
Meer info
Sumatran Rhino Rescue

Nieuwe hoop voor de ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn

In een ultieme poging de Sumatraanse neushoorn voor uitsterven te behoeden hebben experts en de Indonesische regering een gezond vrouwtje gevangen en naar een veilige locatie overgebracht voor een fokprogramma. Zonder ingrijpen kan de soort niet in het wild voortbestaan. Lees hoe we dat aanpakken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).