WWF-US/Des Syafriza
29 september 2018

Indonesische president verbiedt nieuwe palmolieplantages voor 3 jaar

Indonesië verbiedt de aanleg van nieuwe palmolieplantages voor de komende 3 jaar, volgens een decreet dat is ondertekend door president Joko Widodo. Het land gebruikt deze periode ook om de bestaande licenties opnieuw te bekijken. “Een goede eerste stap,” aldus Sandra Mulder, palmolie-expert bij WWF, al pleit ze voor langduriger en verdergaande maatregelen: “Ontbossing dient geheel te stoppen, niet alleen voor de komende 3 jaar”.

"In Indonesië wordt helaas ook illegaal ontbost, zelfs in nationale parken zoals Tesso Nilo op Sumatra voor het aanleggen van oliepalmplantages. De regering dient ook deze illegale praktijken aan te pakken en de parken te herstellen, zodat de dieren die hiervan afhankelijk zijn, zoals orang-oetansolifanten en tijgers, hier weer een kans krijgen."

Enorme bosbranden

Het verbod werd al meer dan 2 jaar geleden aangekondigd, toen er in 2015 uitgestrekte veenbosgebieden die door de palmolieplantages waren drooggelegd, maandenlang in brand stonden en Indonesië en de buurlanden met een deken van rook bedekten. WWF werkt ondertussen aan het herstel van de veenbossen, onder meer in het nationaal park Sebangau. Toch duurde het nog ruim 2 jaar voordat deze aankondiging is omgezet in het huidige verbod.


Toenemende vraag naar palmolie

Indonesië heeft een van 's werelds hoogste ontbossingspercentages, mede als gevolg van de wereldwijd toenemende vraag naar palmolie. Palmolie wordt gebruikt voor veel alledaagse levensmiddelen, die je in de supermarkt kunt kopen, zoals koekjes, ijs, of wasmiddel. Ook wereldwijde merken die palmolie gebruiken in hun producten hebben hier een rol te spelen: “Voor de eigen inkoop van palmolie wordt aangeraden RSPO-‘segregated’ palmolie aan te kopen als best mogelijke manier om illegale palmolie uit de natuurgebieden uit te kunnen sluiten. Daarnaast roept WWF bedrijven ook op om het natuurherstel in die gebieden te ondersteunen.”

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).