Audra Melton / WWF-US

Het RSPO keurmerk

Certificering voor duurzaam geteelde palmolie

logo rspo

Wat is RSPO?

RSPO vertegenwoordigt het grootste certificeringssysteem voor de meer duurzame productie van palmolie.

Gecertificeerde palmolie beschermt het milieu en de lokale gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud, zodat palmolie een belangrijke rol kan blijven spelen in de voedselzekerheid. Samen met andere organisaties speelt WWF een actieve rol in het beïnvloeden en vormgeven van de RSPO-standaard om ervoor te zorgen dat deze meer garanties biedt voor mensen en de planeet.

In november 2018 is de RSPO-standaard versterkt en het is nu een essentieel instrument dat bedrijven kan helpen om hun verplichtingen ten aanzien van palmolie die vrij is van ontbossing, uitbreiding van landbouwgrond, exploitatie en het gebruik van vuur te realiseren.

Het keurmerk

RSPO is het keurmerk van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). RSPO wil dat in de toekomst alleen nog palmolie wordt verwerkt die duurzaam is geproduceerd.

De teelt van RSPO-gecertificeerde palmolie gaat niet ten koste van oerbos en andere gebieden met een hoge natuur- en culturele waarde. Bij de teelt worden minder pesticiden en kunstmest gebruikt dan gebruikelijk bij niet-gecertificeerde teelt. Het keurmerk heeft criteria voor het respecteren van rechten van boeren en de lokale bevolking. Het eisenpakket wordt elke paar jaar aangescherpt.

Naast certificering met keurmerken richt RSPO zich ook op verbeteringen bij kleinschalige boeren, waardoor zij duurzamer produceren, hun palmolieproductie kunnen verhogen en hogere inkomsten krijgen. 30 tot 40 procent van de palmolie wordt door kleinschalige boeren geproduceerd. Als de productie per hectare omhoog gaat, is er geen of minder uitbreiding van plantages nodig om aan de toenemende vraag te voldoen. Dat kan door betere productiemethodes zoals betere palmen.

Kritiek op het keurmerk

  • Mengen van materialen: een nadeel van het RSPO-systeem is dat gecertificeerde palmolie kan worden gemengd met niet-gecertificeerd materiaal. Daarbij zijn er geen controles op het niet-gecertificeerde deel. Omdat nog veel bedrijven hiervoor kiezen is dit één van de mogelijke bronnen van palmolie op de Europese markt waar ontbossing voor heeft plaatsgevonden. WWF pleit er daarom voor dat bedrijven alleen gescheiden en traceerbare producten kopen.

  • Fouten bij controles: Een ander kritiekpunt op RSPO is dat er bij controles door certificeerders fouten worden gemaakt. WWF maakt zich daarom binnen RSPO hard voor goede controle van de kwaliteit van de certificeerders, en een goede klachtenprocedure bij RSPO.

Gerelateerde artikelen

WWF-US/Des Syafriza

Palmolie boycotten of toch niet?

Vorige week was de week van de palmolie. Maar wat is nu het belangrijkste doel? Zouden consumenten producten met palmolie moeten boycotten of is dat niet de beste oplossing? We vroegen het Sandra Mulder, senior advisor business engagement van WWF.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Alain Compost / WWF

Ontbossing tegengaan met een Early Warning System

Ontbossing is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Voor ons als WWF is het nog steeds een enorme uitdaging om daar tegen te strijden. Maar als we kunnen voorspellen wanneer het bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen. Of de ontbossing zelfs voorkomen.
Meer info
WWF-UK

Palmolie Scorecard: internationale bedrijven schieten nog steeds tekort

Grote internationale voedings- en cosmeticabedrijven schieten tekort bij het stimuleren van duurzame productie van palmolie en het aanpakken van ontbossing. Dat staat in de internationale Palmolie Scorecard die het Wereld Natuur Fonds vandaag lanceert. Geen enkel bedrijf behaalt de topscore op de nieuwe randlijst, die beoordeelt wat wereldwijde merken doen om de negatieve effecten te verminderen die worden veroorzaakt door niet-duurzame inkoop van de meest gebruikte plantaardige olie: palmolie.
Meer info
Alain Compost / WWF

Europese wetgeving voor duurzame handelsketens stap dichterbij

Wetgeving die bedrijven verplicht om hun productieketens te vrijwaren van ontbossing en mensenrechtenschendingen, komt een flinke stap dichterbij na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen.
Meer info