Audra Melton / WWF-US
keurmerk

Wat is het RSPO keurmerk?

logo rspo

Wat is RSPO?

RSPO vertegenwoordigt de grootste, onafhankelijke, derde partij standaard voor de meer duurzame productie van palmolie. Gecertificeerde palmolie beschermt het milieu en de lokale gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud, zodat palmolie een belangrijke rol kan blijven spelen in de voedselzekerheid. Samen met andere organisaties speelt WWF  een actieve rol in het beïnvloeden en vormgeven van de RSPO-standaard om ervoor te zorgen dat deze meer garanties biedt voor mensen en de planeet. In november 2018 is de RSPO-standaard versterkt en het is nu een essentieel instrument dat bedrijven kan helpen om hun verplichtingen ten aanzien van palmolie die vrij is van ontbossing, uitbreiding van landbouwgrond, exploitatie en het gebruik van vuur te realiseren.

WAT IS PALMOLIE?

Het is een eetbare plantaardige olie die afkomstig is van de vrucht van oliepalmen, de wetenschappelijke naam is Elaeis guineensis. Er kunnen twee soorten olie worden geproduceerd; ruwe palmolie dat komt van het persen van de vlezige vrucht, en palmpitolie die afkomstig is van het persen van de pit, of de pit in het midden van de vrucht. Oliepalmbomen zijn inheems in Afrika, maar werden iets meer dan 100 jaar geleden naar Zuidoost-Azië gebracht als sierboomgewas. Nu zijn Indonesië en Maleisië goed voor meer dan 85% van het wereldwijde aanbod, maar er zijn 42 andere landen die ook palmolie produceren.

Benieuwd welke bedrijven verantwoorde palmolie gebruiken en welke niet? WWF heeft een palmolie scorecard gelanceerd met een overzicht van 173 grote retailers, fabrikanten van consumentengoederen en foodservicebedrijven uit de Verenigde Staten, Canada, Europa, Australië, Singapore, Indonesië en Maleisië.

Welke producten denk jij dat met palmolie gemaakt zijn?

Kijk onder de plaatjes om te zien of er palmolie in het product zit en waarom. Van veel producten zijn ook alternatieven die gemaakt zijn met duurzame palmolie. Let daarom op het RSPO keurmerk.

© WWF / Richard Stonehouse
Lippenstift
Lippenstift
Palmolie wordt gebruikt in lippenstift omdat het de kleur goed vasthoudt, niet smelt bij hoge temperaturen en een gladde applicatie heeft en vrijwel geen smaak heeft.
© Katrin Havia / WWF-Finland
Wasmiddel
Wasmiddel
Palmolie wordt geraffineerd tot waspoeder.
© WWF / Richard Stonehouse
Schoonmaakmiddelen
Schoonmaakmiddelen
Palmolie wordt geraffineerd tot schoonmaakproducten.
© WWF / Richard Stonehouse
Margarine
Margarine
Palmolie wordt in margarine gebruikt omdat het vast is bij kamertemperatuur en vrij is van transvetten.
© WWF / Richard Stonehouse
Gebak
Gebak
Doordat palmolie halfvast bij kamertemperatuur is wordt het veel gebruikt om bakwaren een romige smaak en textuur te geven.
© WWF / Richard Stonehouse
Voorverpakt brood
Voorverpakt brood
Palmolie wordt nu op grote schaal gebruikt om brood te maken, omdat het vast is bij kamertemperatuur, gemakkelijk te bakken is en goedkoop is.
© WWF / Richard Stonehouse
Zonnebrandcreme
Zonnebrandcreme
Veel soorten zonnebrandcrème zijn, net als veel andere hygiënische en cosmetische producten, gemaakt met behulp van palmolie.
© Martin Harvey / WWF
Chocolade
Chocolade
Palmolie helpt bij het creëren van een glad en glanzend uiterlijk in chocolade en voorkomt dat het smelt.
© Katrin Havia / WWF-Finland
(hand)Zeep
(hand)Zeep
Palmolie wordt gebruikt voor het vermogen om olie en vuil van haar en huid te verwijderen en om te hydrateren.
© Michel Gunther / WWF
Pizzadeeg
Pizzadeeg
Aan zowel het diepvriesdeeg als het verse pizzadeeg wordt palmolie toegevoegd om te voorkomen dat het aan elkaar plakt en om de textuur te verbeteren.
© Global Warming Images / WWF
Biodiesel
Biodiesel
Palmolie kan worden gebruikt voor de productie van biodiesel en biobrandstof.
© WWF / Richard Stonehouse
Chips
Chips
Veel chips en zoutjes bevatten palomolie.

Gerelateerde artikelen

WWF-US/Des Syafriza

Palmolie boycotten of toch niet?

Vorige week was de week van de palmolie. Maar wat is nu het belangrijkste doel? Zouden consumenten producten met palmolie moeten boycotten of is dat niet de beste oplossing? We vroegen het Sandra Mulder, senior advisor business engagement van WWF.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info
Alain Compost / WWF

Ontbossing tegengaan met een Early Warning System

Ontbossing is een van de grootste bedreigingen voor de natuur. Voor ons als WWF is het nog steeds een enorme uitdaging om daar tegen te strijden. Maar als we kunnen voorspellen wanneer het bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen. Of de ontbossing zelfs voorkomen.
Meer info
WWF-UK

Palmolie Scorecard: internationale bedrijven schieten nog steeds tekort

Grote internationale voedings- en cosmeticabedrijven schieten tekort bij het stimuleren van duurzame productie van palmolie en het aanpakken van ontbossing. Dat staat in de internationale Palmolie Scorecard die het Wereld Natuur Fonds vandaag lanceert. Geen enkel bedrijf behaalt de topscore op de nieuwe randlijst, die beoordeelt wat wereldwijde merken doen om de negatieve effecten te verminderen die worden veroorzaakt door niet-duurzame inkoop van de meest gebruikte plantaardige olie: palmolie.
Meer info
Alain Compost / WWF

Europese wetgeving voor duurzame handelsketens stap dichterbij

Wetgeving die bedrijven verplicht om hun productieketens te vrijwaren van ontbossing en mensenrechtenschendingen, komt een flinke stap dichterbij na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen.
Meer info