Het Openbaar Lichaam Saba
08 januari 2019

‘Doppers’ voor Saba in strijd tegen plastic soep

 

Goed nieuws voor de natuur op Saba! Het aantal plastic wegwerpwaterflesjes op het Caribisch-Nederlandse eiland wordt drastisch verminderd. Het 'Openbaar Lichaam Saba' (de plaatselijke overheid) laat bijvoorbeeld waterdispensers van 12 en 20 liter plaatsen in Sabaanse overheidsgebouwen. Die kunnen op het eiland zelf opnieuw gevuld worden bij het nieuwe watervulstation. Ook krijgen alle bijna 200 ambtenaren op het eiland hun eigen duurzame en herbruikbare waterflesje - een Dopper – aangeboden. Zij testen het systeem en geven meteen het goede voorbeeld.

Tot wel 30.000 plastic flesjes minder

Door het gebrek aan een waterleidingnetwerk op Saba zijn bewoners voor hun drinkwater aangewezen op flessenwater. Voorheen zat dit in wegwerpflessen, maar nu Saba zelf drinkwater kan bottelen in het nieuwe watervulstation, wordt de overstap gemaakt naar dispensers en herbruikbare flesjes. Hierdoor kan de hoeveelheid wegwerpplastic aanzienlijk worden teruggebracht. Op Saba kan dit wel 20.000 tot 30.000 wegwerpflesjes per jaar schelen. Ook gaat de prijs van het drinkwater omlaag, waardoor het voor meer mensen beschikbaar wordt. Het drinkwater zal bovendien geproduceerd worden volgens de kwaliteitseisen in de Wet Drinkwater BES, waarmee de beschikbaarheid van kwalitatief goed en gezond drinkwater op Saba wordt verzekerd.

Een win-win-win-situatie

Arjan de Groene, oceaanexpert en projectleider Caribisch Nederland bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) vertelt: “Vanuit mijn werk heb ik regelmatig contact met de natuurbeschermers en de lokale overheid op Saba. Ook heeft WWF-NL contact met Dopper als één van de organisaties die zich inzet tegen plasticvervuiling. Toen ik hoorde van het mooie initiatief van Saba, heb ik Dopper gepolst. Hun missie is 'schoon drinkwater uit elke kraan, in elke oceaan'. Ze waren meteen enthousiast om de ambtenaren van Doppers met een panda-logo te voorzien. Een mooie win-win-win-situatie, want de Sabaanse ambtenaren zijn blij met de Doppers, Dopper is tevreden over de aandacht voor hun duurzame product en WWF-NL is enthousiast over het initiatief van het 'Openbaar Lichaam Saba' om het gebruik van wegwerpplastics op het eiland drastisch terug te dringen.”

Minder afval op Saba

Net als elders in de wereld, is het plastic soep-probleem ook op de Caribisch Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba een ernstige bedreiging voor de natuur. Saba wil een duurzaam eiland zijn en zelfvoorzienend kunnen opereren. Maar het is een klein eiland en dat brengt uitdagingen met zich mee om zelfvoorzienendheid te bereiken. Water is er schaars en de ruimte is zeer beperkt, wat opslag en verwerking van afval lastig maakt. Het verminderen van de hoeveelheid afval, zoals het terugdringen van de plastic wegwerpwaterflesjes is daardoor op meerdere manieren goed voor zowel het eiland als de natuur.

 

Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info
WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).