WWF / Dado Galdieri
28 augustus 2017

Brazilië staat mijnbouw toe in Amazone reservaat

 

 

De Braziliaanse regering heeft 23 augustus 2017 toestemming gegeven om in een natuurreservaat in de Amazone mijnbouw toe te staan tot ontsteltenis van WWF.

 

Groter dan Nederland

De Braziliaanse regering gaat de winning van goud, ijzer en andere mineralen in het Renca reservaat mogelijk maken. Het Renca reservaat beslaat 47.000 vierkante kilometer en is daarmee iets groter dan Nederland.

Onomkeerbare schade

Volgens de directeur van WWF-Brazilië, Mauricio Voivodic, kan de openstelling van mijnbouwactiviteiten in dit gebied onomkeerbare schade voor het milieu en de gemeenschappen in de regio veroorzaken. "Naast ontbossing, verlies van biodiversiteit en vervuiling van waterbronnen kan dit leiden tot een intensivering van landconflicten en bedreigingen voor inheemse volkeren, "waarschuwt hij.

Uniek gebied

De Amazone spreidt zich uit over negen verschillende landen (Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana). Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 (anderhalve keer Europa) omvat het Amazonegebied ruim 40% van al het tropisch regenwoud ter wereld en 20% van het wereldwijde stromend zoetwater. Daarmee is de Amazone het grootste nog overgebleven oerwoud en het grootste waterstroomgebied ter wereld. Het is het leefgebied van kwetsbare diersoorten zoals de Jaguar, de tapir en enkele (zeer) bedreigde apensoorten. De Amazonerivier is bijna 7.000 kilometer lang en bevat het grootste aantal soorten zoetwatervissen ter wereld.
Lees meer over de Amazone.

 

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).