WWF - US / Irene Magafan
31 oktober 2018

Bescherming van moerassen, meren en kustzones móet beter

 
 
 
 

Moerassen, meren, rivierdelta’s en kustzones van zeeën zijn ontzéttend belangrijk voor een duurzame toekomst voor mens en natuur. Maar nog steeds verdwijnen deze ‘wetlands’ alarmerend snel. De bescherming ervan moet beter. Dat is de boodschap van het nieuwe WWF-rapport: Saving our Life Support Systems.

Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, het voeden van de steeds maar groeiende populatie; zomaar een paar grote uitdagingen waar de mens mee te maken heeft. Het rapport Saving our Life Support Systems benadrukt het belang van gezonde wetlands om deze grote problemen aan te pakken.

Natuurlijke bescherming tegen klimaatverandering

‘’Moerassen, venen en mangroven zijn misschien niet de meest fotogenieke plekken zoals koraalriffen of het regenwoud dat wel zijn, maar we kunnen niet zonder ze’’, zegt Stuart Orr (hoofd Zoetwater WWF-Internationaal). “De wereld moet wetlands meer gaan waarderen en inspanningen om ze te beschermen uitbreiden. Klimaatverandering is een realiteit waar we niet aan kunnen ontsnappen en gezonde wetlands bieden de beste natuurlijke bescherming tegen bijvoorbeeld verwoestende overstromingen.’’

Wetlands gaan verloren

40% van alle dieren op aarde leeft in zoetwater en meer dan 1 miljard mensen zijn afhankelijk van deze wateren voor hun levensonderhoud. We zijn de afgelopen 45 jaar 35% van de wetlands verloren. Momenteel is slechts 40% van de Europese wateren gezond. Er is Europese regelgeving die onze rivieren, moerassen en meren beschermt maar de Europese Commissie overweegt deze regelgeving af te zwakken. Onze waterrijke gebieden zouden zo hun cruciale bescherming verliezen.

Meer beschermde gebieden

Het rapport laat naast de achteruitgang ook een aantal belangrijke successen zien. De laatste twintig jaar zijn er 377 gebieden in 52 landen op de Ramsar-lijst voor beschermde wetlands geplaatst. In totaal is er nu bijna 110 miljoen hectare aan internationaal beschermde wateren, van Argentinië tot Zimbabwe. Een gebied bijna twee keer zo groot als Spanje. WWF heeft een grote rol gespeeld om veel van deze wetlands op Ramsar-lijst van beschermde gebieden te krijgen.

 

Juliane Blohme / WWF-SG

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).