WWF
06 november 2018

ASC-keurmerk pakt plasticprobleem bij viskweek aan

 

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en veel organisaties proberen binnen hun eigen bedrijfsvoering het plasticgebruik terug te dringen. In de aquacultuur – dus bij viskwekerijen – wordt nog steeds veel plastic gebruikt. Het keurmerk voor verantwoord gekweekte vis, ASC (Aquaculture Stewardship Council), gaat daarom nu ook de strijd met plasticvervuiling aan.

Weinig bekend

Dat de plastic soep, en al het vistuig wat in onze oceanen is achtergebleven, zoals netten, lijnen en haken ontzettend slecht is voor zeedieren, dat weten we. Zeeschildpadden raken verstrikt in de netten, walvissen stranden met ladingen plastic tassen in hun maag en ook in vis en schelpdieren – die wij eten – wordt plastic gevonden. We weten nog maar weinig over hoe viskwekerijen bijdragen aan de plastic soep.

Meest gebruikte plastics

Momenteel onderzoekt ASC wat de meest gebruikte plastics in de aquacultuur zijn, waar ze voor worden gebruikt en hoe groot de kans dat ze in zee belanden is. ‘’Tot nu toe is er nog maar weinig onderzoek gedaan op dit gebied, dus ons werk hierin kan de viskweekindustrie helpen om het beter te gaan doen”, aldus Marcelo Hidalgo van ASC. Als het onderzoek is afgerond en de resultaten binnen zijn, gaat ASC regels opstellen om te zorgen voor minder plasticafval in de aquacultuur. Een mooie stap in de goede richting!

Gerelateerde artikelen

Plastic soep

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).