02 mei 2020

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.

De waarde van tonijn werd nog eens extra benadrukt door de toegenomen vraag tijdens de huidige pandemie. De verkoop van vis in blik, waarvan tenminste 50% bestaat uit ingeblikte tonijn, is namelijk flink gestegen zodra verschillende consumenten aan het hamsteren zijn geslagen en hun blik hebben gericht op producten met een lange houdbaarheidsdatum.

 

Tonijn belangrijk voor mens en zee

Binnen de kustgemeenschappen zijn tonijnvisserijen enorm belangrijk aangezien deze mensen erop vertrouwen hier altijd een voedselbron aan te hebben. Ook vormen ze een pilaar voor de lokale economieën. Dit komt doordat gezonde tonijnpopulaties ook een rol spelen in de complexe ecosystemen in de zee en ze een cruciale bijdrage leveren aan de algehele gezondheid en het behoud van de oceaan.

Tonijn in de gevarenzone

Wereldwijd bevindt 65% van de tonijnvoorraad zich op een gezond niveau van bevissing. 17,5% van de tonijnsoorten is overbevist en 17,5% bevindt zich op een gemiddeld niveau waarvan de exacte voorraadstatus niet helemaal duidelijk is. De vangst van tonijn is sinds de jaren tachtig bijna verdubbeld. Vooral de gestreepte tonijn is erg populair; de helft van de wereldwijde tonijnvangst bestaat uit deze tonijnsoort. De blauwvintonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn zijn overbeviste tonijnsoorten en vormen 15% van de totale tonijnvangst. Zelfs vóór de uitbraak van het coronavirus was de gezondheid van deze tonijnsoorten al in gevaar. Doordat de vraag naar ingeblikte vis is toegenomen, dreigt de gestreepte tonijn ook richting de categorie ‘overbeviste tonijnsoort’ te worden geduwd. Daarnaast is ook de vangst van de geelvintonijn aanzienlijk gestegen. Het lot van deze tonijnsoort is verbonden met het lot van de gestreepte tonijn. Jonge geelvintonijnen worden voornamelijk gevangen als bijvangst in de gebieden waar men vist naar gestreepte tonijnen. Deze bijvangst zorgt ervoor dat het herstellen van jarenlange overbevissing van deze soort enorm wordt vertraagd.

’s Werelds grootste eiwitbron uit de oceaan

Bedreigingen voor tonijnsoorten, zoals de geelvintonijn, moeten niet worden onderschat. Het is ’s werelds grootste eiwitbron afkomstig uit de oceaan en met meer dan drie miljard mensen die afhankelijk zijn van de oceaan, ook meteen de belangrijkste. Sommige tonijnsoorten behoren tot de toproofdieren en dragen door enkel hun bestaan al bij aan de gezondheid van de oceaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze dieren helpen om de ecosystemen in de zee vorm te geven. Dit doen ze door middel van hun dieet, migratie en zelfs hun ontlasting.

Beter beschermen

Aangezien tonijnen een belangrijke en onvervangbare waarde met zich meedragen, zowel economisch als sociaal, herhaalt WWF juist op deze bijzondere dag de oproep om tonijnen en hun leefgebieden beter te beschermen door overbevissing te voorkomen en alleen op duurzame wijze tonijn te vissen Dit is essentieel om de tonijn als bron van zowel voedsel als inkomsten te kunnen behouden en ze tegelijkertijd hun fundamentele rol te laten spelen bij het in stand houden van een gezond ecosysteem.

Gerelateerde artikelen

Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Illegale handel in blauwvintonijn van €12.5 miljoen euro bedreigt Europese duurzame visserij

Er zijn 80 mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij de illegale handel in blauwvintonijn. De illegale tonijnhandel is 12.5 miljoen euro waard en vormt een serieuze bedreiging voor de vissen en hun leefgebieden.
Meer info

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt maandag 11 januari deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.
Meer info
Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info
WWF / ARK / Onderwaterbeelden.nl

Belang van schelpdierriffen op de Europese kaart

Het besef dat schelpdierriffen van levensbelang zijn voor gezonde zeeën vindt steeds luidere weerklank. Vorige week organiseerde de Native Oyster Restoration Alliance (NORA) voor de derde keer een conferentie over het belang van schelpdierrifherstel. Telde de eerste editie in 2017 nog zo’n 65 deelnemers, dit jaar waren dat er 196. Inmiddels houden tientallen organisaties in Europa zich bezig met het herstel van de riffen van de Europese oester. WWF en ARK Natuurontwikkeling zijn in 2015 in Nederland begonnen met actief herstel van schelpdierriffen op de Noordzee.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.