02 mei 2020

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.

De waarde van tonijn werd nog eens extra benadrukt door de toegenomen vraag tijdens de huidige pandemie. De verkoop van vis in blik, waarvan tenminste 50% bestaat uit ingeblikte tonijn, is namelijk flink gestegen zodra verschillende consumenten aan het hamsteren zijn geslagen en hun blik hebben gericht op producten met een lange houdbaarheidsdatum.

 

Tonijn belangrijk voor mens en zee

Binnen de kustgemeenschappen zijn tonijnvisserijen enorm belangrijk aangezien deze mensen erop vertrouwen hier altijd een voedselbron aan te hebben. Ook vormen ze een pilaar voor de lokale economieën. Dit komt doordat gezonde tonijnpopulaties ook een rol spelen in de complexe ecosystemen in de zee en ze een cruciale bijdrage leveren aan de algehele gezondheid en het behoud van de oceaan.

Tonijn in de gevarenzone

Wereldwijd bevindt 65% van de tonijnvoorraad zich op een gezond niveau van bevissing. 17,5% van de tonijnsoorten is overbevist en 17,5% bevindt zich op een gemiddeld niveau waarvan de exacte voorraadstatus niet helemaal duidelijk is. De vangst van tonijn is sinds de jaren tachtig bijna verdubbeld. Vooral de gestreepte tonijn is erg populair; de helft van de wereldwijde tonijnvangst bestaat uit deze tonijnsoort. De blauwvintonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn zijn overbeviste tonijnsoorten en vormen 15% van de totale tonijnvangst. Zelfs vóór de uitbraak van het coronavirus was de gezondheid van deze tonijnsoorten al in gevaar. Doordat de vraag naar ingeblikte vis is toegenomen, dreigt de gestreepte tonijn ook richting de categorie ‘overbeviste tonijnsoort’ te worden geduwd. Daarnaast is ook de vangst van de geelvintonijn aanzienlijk gestegen. Het lot van deze tonijnsoort is verbonden met het lot van de gestreepte tonijn. Jonge geelvintonijnen worden voornamelijk gevangen als bijvangst in de gebieden waar men vist naar gestreepte tonijnen. Deze bijvangst zorgt ervoor dat het herstellen van jarenlange overbevissing van deze soort enorm wordt vertraagd.

’s Werelds grootste eiwitbron uit de oceaan

Bedreigingen voor tonijnsoorten, zoals de geelvintonijn, moeten niet worden onderschat. Het is ’s werelds grootste eiwitbron afkomstig uit de oceaan en met meer dan drie miljard mensen die afhankelijk zijn van de oceaan, ook meteen de belangrijkste. Sommige tonijnsoorten behoren tot de toproofdieren en dragen door enkel hun bestaan al bij aan de gezondheid van de oceaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze dieren helpen om de ecosystemen in de zee vorm te geven. Dit doen ze door middel van hun dieet, migratie en zelfs hun ontlasting.

Beter beschermen

Aangezien tonijnen een belangrijke en onvervangbare waarde met zich meedragen, zowel economisch als sociaal, herhaalt WWF juist op deze bijzondere dag de oproep om tonijnen en hun leefgebieden beter te beschermen door overbevissing te voorkomen en alleen op duurzame wijze tonijn te vissen Dit is essentieel om de tonijn als bron van zowel voedsel als inkomsten te kunnen behouden en ze tegelijkertijd hun fundamentele rol te laten spelen bij het in stand houden van een gezond ecosysteem.

Gerelateerde artikelen

Illegale handel in blauwvintonijn van €12.5 miljoen euro bedreigt Europese duurzame visserij

Er zijn 80 mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij de illegale handel in blauwvintonijn. De illegale tonijnhandel is 12.5 miljoen euro waard en vormt een serieuze bedreiging voor de vissen en hun leefgebieden.
Meer info

Help de schildpad: 10 dingen die jij kunt doen

Vandaag is het De Internationale Dag van de Schildpad! En wat is nu een betere manier om deze speciale dag te vieren dan door bij te dragen aan de bescherming van deze kwetsbare dieren? Schildpadden zien er misschien wel uit alsof ze zichzelf goed kunnen beschermen door hun harde schild, maar eigenlijk zijn het hele kwetsbare dieren. In de afgelopen decennia is het aantal schildpadpopulaties drastisch afgenomen door zowel menselijke activiteiten als veranderingen in het klimaat. Hierdoor behoort bijna elke zeeschildpadsoort nu tot de bedreigde diersoorten maar ook met sommige zoetwaterschildpadden en landschildpadden gaat het niet goed. Lees hieronder 10 tips om te zien wat jij zoal kunt doen om zeeschildpadden te beschermen!
Meer info

Minder toerisme, meer zeeschildpadden op Sint-Eustatius

Het legseizoen voor schildpadden is op veel plekken wereldwijd weer begonnen. Zo ook in Caribisch Nederland, op Sint Eustatius. De rustige en lege stranden door de coronacrisis zijn ideaal voor leggende en opgroeiende schildpadden. Doordat er weinig kunstlicht van hotels langs de kust meer brandt, kunnen moederschildpadden makkelijker legplaatsen vinden en de kleine schildpadjes vinden makkelijker hun weg naar zee.
Meer info

Voorkom pandemieën: 300 experts roepen op om illegale dierenhandel te stoppen

Wereldwijd hebben al 300 gezondheids- en dierenwetenschappers, experts en maatschappelijke organisaties de open brief ondertekend die de WHO en politici oproept om zo snel mogelijk illegale dierenhandel te stoppen en risicovolle markten te sluiten. Hiermee wordt de kans op een volgende pandemie aanzienlijk verkleind. Ook Nederlandse experts tekenen de oproep.
Meer info

WWF-India helpt lokale bevolking rond tijgerreservaat tijdens lockdown

De Indiase overheid heeft de lockdown in het land tot zeker half mei verlengd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mensen die rond de nationale parken leven. Honderden lokale vissers en honingverzamelaars mogen al sinds maart vanwege het coronavirus niet meer het beroemde Sundarbans Tijger Reservaat in. Dit is een ramp voor de mensen die voor hun inkomsten en voedsel afhankelijk zijn van het mangrovegebied. WWF-India en partners hebben daarom eerste levensbehoeften geregeld voor zeker 1400 huishoudens.
Meer info

Evenwicht tussen natuur en mens voorkomt ziektes

Bossen: we kunnen niet zonder ze. Ze zuiveren de lucht en het water, ze verlagen de omgevingstemperatuur, verlagen ons stressniveau, bieden onderdak en leveren bouwmateriaal. Ook zorgen ze voor voedsel en medicijnen, en daarmee zijn ze cruciaal voor onze gezondheid. Helaas verdwijnen bossen in hoog tempo, dit brengt grote risico’s met zich mee. Er bestaat namelijk een grote samenhang tussen het verdwijnen van bossen en het ontstaan van nieuwe ziektes.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).