02 mei 2020

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.

De waarde van tonijn werd nog eens extra benadrukt door de toegenomen vraag tijdens de huidige pandemie. De verkoop van vis in blik, waarvan tenminste 50% bestaat uit ingeblikte tonijn, is namelijk flink gestegen zodra verschillende consumenten aan het hamsteren zijn geslagen en hun blik hebben gericht op producten met een lange houdbaarheidsdatum.

 

Tonijn belangrijk voor mens en zee

Binnen de kustgemeenschappen zijn tonijnvisserijen enorm belangrijk aangezien deze mensen erop vertrouwen hier altijd een voedselbron aan te hebben. Ook vormen ze een pilaar voor de lokale economieën. Dit komt doordat gezonde tonijnpopulaties ook een rol spelen in de complexe ecosystemen in de zee en ze een cruciale bijdrage leveren aan de algehele gezondheid en het behoud van de oceaan.

Tonijn in de gevarenzone

Wereldwijd bevindt 65% van de tonijnvoorraad zich op een gezond niveau van bevissing. 17,5% van de tonijnsoorten is overbevist en 17,5% bevindt zich op een gemiddeld niveau waarvan de exacte voorraadstatus niet helemaal duidelijk is. De vangst van tonijn is sinds de jaren tachtig bijna verdubbeld. Vooral de gestreepte tonijn is erg populair; de helft van de wereldwijde tonijnvangst bestaat uit deze tonijnsoort. De blauwvintonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn zijn overbeviste tonijnsoorten en vormen 15% van de totale tonijnvangst. Zelfs vóór de uitbraak van het coronavirus was de gezondheid van deze tonijnsoorten al in gevaar. Doordat de vraag naar ingeblikte vis is toegenomen, dreigt de gestreepte tonijn ook richting de categorie ‘overbeviste tonijnsoort’ te worden geduwd. Daarnaast is ook de vangst van de geelvintonijn aanzienlijk gestegen. Het lot van deze tonijnsoort is verbonden met het lot van de gestreepte tonijn. Jonge geelvintonijnen worden voornamelijk gevangen als bijvangst in de gebieden waar men vist naar gestreepte tonijnen. Deze bijvangst zorgt ervoor dat het herstellen van jarenlange overbevissing van deze soort enorm wordt vertraagd.

’s Werelds grootste eiwitbron uit de oceaan

Bedreigingen voor tonijnsoorten, zoals de geelvintonijn, moeten niet worden onderschat. Het is ’s werelds grootste eiwitbron afkomstig uit de oceaan en met meer dan drie miljard mensen die afhankelijk zijn van de oceaan, ook meteen de belangrijkste. Sommige tonijnsoorten behoren tot de toproofdieren en dragen door enkel hun bestaan al bij aan de gezondheid van de oceaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze dieren helpen om de ecosystemen in de zee vorm te geven. Dit doen ze door middel van hun dieet, migratie en zelfs hun ontlasting.

Beter beschermen

Aangezien tonijnen een belangrijke en onvervangbare waarde met zich meedragen, zowel economisch als sociaal, herhaalt WWF juist op deze bijzondere dag de oproep om tonijnen en hun leefgebieden beter te beschermen door overbevissing te voorkomen en alleen op duurzame wijze tonijn te vissen Dit is essentieel om de tonijn als bron van zowel voedsel als inkomsten te kunnen behouden en ze tegelijkertijd hun fundamentele rol te laten spelen bij het in stand houden van een gezond ecosysteem.

Gerelateerde artikelen

Illegale handel in blauwvintonijn van €12.5 miljoen euro bedreigt Europese duurzame visserij

Er zijn 80 mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij de illegale handel in blauwvintonijn. De illegale tonijnhandel is 12.5 miljoen euro waard en vormt een serieuze bedreiging voor de vissen en hun leefgebieden.
Meer info

Zorgen over de Atlantische blauwvintonijn na MSC-certificering

Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld dat MSC het keurmerk voor duurzaam gevangen vis heeft toegekend aan de Atlantische blauwvintonijnvisserij. In januari dit jaar dienden wij samen met de organisatie Pew Charitable Trusts een bezwaar in tegen de MSC-certificering van de Japanse vloot. Dat bezwaar is helaas op 24 juli afgewezen. Dit brengt het herstel van de aantallen blauwvintonijnen in gevaar. Het geeft een slecht signaal aan de markt en de volgende blauwvintonijnvisserij, een vloot uit Frankrijk, staat al klaar om een label van duurzaamheid te krijgen. Dat is zorgelijk.
Meer info

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Haai Five! Het is Shark Awareness Day

Het is internationale Shark Awareness Day, een dag die haaien verdienen vanwege hun belangrijke rol in de natuur. Vandaag zetten we ze dan ook graag in the spotlight. Dat doen we aan de hand van vijf bijzondere manieren waarop haaien (maar ook roggen, die aan haaien verwant zijn), de wereld een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat haaien helpen bij het tegengaan van klimaatverandering? Of dat ze onze zuurstofbronnen beschermen?
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Schubdier in China krijgt betere bescherming

Eind vorige week kondigde de Chinese regering aan dat de bescherming van het Chinese schubdier strenger wordt. Het schubdier, of pangolin, is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld en heeft deze strengere bescherming hard nodig. De beslissing komt op een moment dat de wereldwijde COVID-19-pandemie scherp in beeld heeft gebracht welke risico’s kleven aan het consumeren van pangolins en andere wilde dieren, die vaak op illegale en ongereguleerde markten worden verkocht.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).