02 mei 2020

Wereld Tonijn Dag: meer vraag naar tonijn door corona

Vandaag is het Wereld Tonijn Dag! Niet gek dat er een speciale dag voor deze vissoort bestaat, want deze dieren zijn erg waardevol. We zetten ze graag in de spotlight. Er bestaan tientallen tonijnsoorten die je over de hele wereld kunt vinden. Ze vertegenwoordigen zo’n 20% van de waarde van de totale vangst van alle zeevisserijen samen en meer dan 8% van alle wereldwijd verhandelde zeevruchten.

De waarde van tonijn werd nog eens extra benadrukt door de toegenomen vraag tijdens de huidige pandemie. De verkoop van vis in blik, waarvan tenminste 50% bestaat uit ingeblikte tonijn, is namelijk flink gestegen zodra verschillende consumenten aan het hamsteren zijn geslagen en hun blik hebben gericht op producten met een lange houdbaarheidsdatum.

 

Tonijn belangrijk voor mens en zee

Binnen de kustgemeenschappen zijn tonijnvisserijen enorm belangrijk aangezien deze mensen erop vertrouwen hier altijd een voedselbron aan te hebben. Ook vormen ze een pilaar voor de lokale economieën. Dit komt doordat gezonde tonijnpopulaties ook een rol spelen in de complexe ecosystemen in de zee en ze een cruciale bijdrage leveren aan de algehele gezondheid en het behoud van de oceaan.

Tonijn in de gevarenzone

Wereldwijd bevindt 65% van de tonijnvoorraad zich op een gezond niveau van bevissing. 17,5% van de tonijnsoorten is overbevist en 17,5% bevindt zich op een gemiddeld niveau waarvan de exacte voorraadstatus niet helemaal duidelijk is. De vangst van tonijn is sinds de jaren tachtig bijna verdubbeld. Vooral de gestreepte tonijn is erg populair; de helft van de wereldwijde tonijnvangst bestaat uit deze tonijnsoort. De blauwvintonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn zijn overbeviste tonijnsoorten en vormen 15% van de totale tonijnvangst. Zelfs vóór de uitbraak van het coronavirus was de gezondheid van deze tonijnsoorten al in gevaar. Doordat de vraag naar ingeblikte vis is toegenomen, dreigt de gestreepte tonijn ook richting de categorie ‘overbeviste tonijnsoort’ te worden geduwd. Daarnaast is ook de vangst van de geelvintonijn aanzienlijk gestegen. Het lot van deze tonijnsoort is verbonden met het lot van de gestreepte tonijn. Jonge geelvintonijnen worden voornamelijk gevangen als bijvangst in de gebieden waar men vist naar gestreepte tonijnen. Deze bijvangst zorgt ervoor dat het herstellen van jarenlange overbevissing van deze soort enorm wordt vertraagd.

’s Werelds grootste eiwitbron uit de oceaan

Bedreigingen voor tonijnsoorten, zoals de geelvintonijn, moeten niet worden onderschat. Het is ’s werelds grootste eiwitbron afkomstig uit de oceaan en met meer dan drie miljard mensen die afhankelijk zijn van de oceaan, ook meteen de belangrijkste. Sommige tonijnsoorten behoren tot de toproofdieren en dragen door enkel hun bestaan al bij aan de gezondheid van de oceaan. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze dieren helpen om de ecosystemen in de zee vorm te geven. Dit doen ze door middel van hun dieet, migratie en zelfs hun ontlasting.

Beter beschermen

Aangezien tonijnen een belangrijke en onvervangbare waarde met zich meedragen, zowel economisch als sociaal, herhaalt WWF juist op deze bijzondere dag de oproep om tonijnen en hun leefgebieden beter te beschermen door overbevissing te voorkomen en alleen op duurzame wijze tonijn te vissen Dit is essentieel om de tonijn als bron van zowel voedsel als inkomsten te kunnen behouden en ze tegelijkertijd hun fundamentele rol te laten spelen bij het in stand houden van een gezond ecosysteem.

Gerelateerde artikelen

Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Illegale handel in blauwvintonijn van €12.5 miljoen euro bedreigt Europese duurzame visserij

Er zijn 80 mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij de illegale handel in blauwvintonijn. De illegale tonijnhandel is 12.5 miljoen euro waard en vormt een serieuze bedreiging voor de vissen en hun leefgebieden.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info
WWF-Russia

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.
Meer info
Casper Douma / WWF

Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig

Caribisch Nederland bestaat tien jaar. Op 10 Oktober 2010 werden Bonaire, Saba en St. Eustatius opgenomen als bijzondere gemeente van Nederland. Door de nauwere band tussen Nederland en de zogeheten BES-eilanden zijn belangrijke zaken als zorg en onderwijs verbeterd. Ook kwam er meer aandacht voor natuurbescherming. Zo werd er meer geld voor natuur vrijgemaakt én meer mankracht. Maar de natuur zelf heeft daar nog niet echt van geprofiteerd en vooral het koraal rond de eilanden heeft zwaar te lijden onder verschillende toegenomen bedreigingen.
Meer info
Daniel Antunez / MarineTraffic.com

Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen nabij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar de wateren rond de Galápagoseilanden, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit met desastreuse gevolgen voor de unieke onderwaternatuur rond de eilanden. Volgens Chinese media is de vloot voor drie maanden gestopt met vissen. De Ecuadoraanse marine geeft aan dat de vloot nog steeds aanwezig is. Volgens experts van het Wereld Natuur Fonds is uitbreiding van het beschermde gebied rond de eilanden noodzakelijk zodat de onderwaternatuur beter beschermd wordt.
Meer info
Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Zorgen over de Atlantische blauwvintonijn na MSC-certificering

Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld dat MSC het keurmerk voor duurzaam gevangen vis heeft toegekend aan de Atlantische blauwvintonijnvisserij. In januari dit jaar dienden wij samen met de organisatie Pew Charitable Trusts een bezwaar in tegen de MSC-certificering van de Japanse vloot. Dat bezwaar is helaas op 24 juli afgewezen. Dit brengt het herstel van de aantallen blauwvintonijnen in gevaar. Het geeft een slecht signaal aan de markt en de volgende blauwvintonijnvisserij, een vloot uit Frankrijk, staat al klaar om een label van duurzaamheid te krijgen. Dat is zorgelijk.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).