Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF
18 oktober 2018

Illegale handel in blauwvintonijn van €12.5 miljoen euro bedreigt Europese duurzame visserij

Er zijn 80 mensen gearresteerd voor betrokkenheid bij de illegale handel in blauwvintonijn, dit hebben de Spaanse autoriteiten gemeld. Deze arrestaties zijn uitgevoerd naar aanleiding van een grote operatie van EUROPOL. De blauwvintonijnen zijn in Italië en Malta gevangen. De illegale vangsten van deze beschermde vissoort, zijn voornamelijk via Malta op de markt gebracht. Er is daar een meer dan de dubbele toegestane hoeveelheid tonijn verhandeld. 

De illegale tonijnhandel is €12.5 miljoen euro waard en vormt een serieuze bedreiging voor de vissen en hun leefgebieden. Ook maakt de illegale handel het voor vissers die duurzaam vissen haast onmogelijk het hoofd boven water te houden. Vorig jaar stond illegale vishandel op de 6e plek van meest winstgevende misdaad wereldwijd. Sinds 2010 zijn is er EU-regelgeving om illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij (IUU-visserij) tegen te gaan. Uit het onderzoek blijkt wel hoe groot de omvang van illegale visserij en illegale vishandel, ondanks de genomen maatregelen, nog steeds is.

 

Zonder duidelijkheid geen legale vismarkt

Samantha Burgess, hoofd oceanenbeleid bij het Europese beleidskantoor van WWF: ‘’De omvang van illegale visserij en het vele zwarte geld dat hier bij komt kijken, is in strijd met de leidende rol die de EU speelt in de wereldwijde strijd tegen illegale visserij. Gegevens moeten gedigitaliseerd worden, zodat we kunnen opsporen waar de vis precies gevangen wordt. Alleen dan kunnen we mazen in de wet dichten en zorgen dat ieder lidstaat zijn verantwoordelijkheid serieus neemt. Zonder helderheid over waar de vis precies gevangen wordt en hoe de vis vervolgens getransporteerd wordt door Europa, bereiken we geen legale vismarkt en duurzame visserij in Europa.’’

Internationale Commissie voor het behoud van Atlantische tonijn

Van 12 tot 19 oktober vindt de vergadering van de Internationale Commissie voor het behoud van Atlantische tonijn (ICCAT) plaats. Tijdens deze vergadering worden nieuwe plannen gemaakt om de illegale handel tegen te gaan. Het onderzoek van EUROPOL biedt belangrijke inzichten voor deze vergadering.  De blauwvintonijn is op veel plekken zeer bedreigd door overbevissing. Vergeleken met een halve eeuw geleden zijn sommige populaties met 80 tot 90 procent gedaald. 

Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).