Brent Stirton / Getty Images
30 september 2021

Nederlandse overheid moet doen wat ze belooft

Het Nederlandse kabinet heeft mooie woorden als het gaat om het tegengaan van de mondiale ontbossing: vorig jaar kondigde zij nog een verhoogde inzet aan tegen wereldwijde ontbossing. Deze inzet werd bij de recente publicatie van de begrotingen voor 2022 nog eens herhaald. In de praktijk lijkt echter weinig terecht te komen van die ambitie.

Nederland steekt kop in het zand

Recentelijk nog, tijdens een groot congres in Marseille over natuurbescherming, waren er verschillende kansen voor het Nederlandse kabinet om moties te steunen. Bijvoorbeeld een motie gericht op het behouden en herstellen van het Amazonewoud door het ondersteunen van de inheemse bevolking. Ondanks het feit dat de Amazone een prioriteitsgebied is van dit kabinet, heeft Nederland zich niet uitgesproken over deze motie. Nederland behoort tot de minderheid; 61 andere landen steunden de motie wel.

Amazone verandert in dorre savanne

Het Amazonewoud speelt een cruciale rol in onze strijd tegen klimaatverandering. De Amazone slaat enorme hoeveelheden CO2 op. Door ontbossing, komt die CO2 vrij. Wetenschappers vrezen dat met het huidig tempo van ontbossing, binnenkort een ecologisch kantelpunt bereikt wordt. Als dit kantelpunt is bereikt, kan de Amazone zichzelf niet langer in stand houden en veranderen grote delen van dit waterrijk bosgebied in droge en dorre vlaktes. De beste beschermers van het Amazonewoud, zijn inheemse bewoners. Hun kennis over het ecosysteem is onmisbaar in de bescherming van dit belangrijke natuurgebied.

Schrikbarend stil

Nederland wordt rechts en links ingehaald als het gaat om bescherming van natuur en biodiversiteit. Vele andere landen en organisaties zien inmiddels de urgentie van het behouden en herstellen van de natuur in en hebben recentelijk tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties flinke toezeggingen gedaan. Nederland blijft hier hopeloos achter. Het kabinet is weliswaar met handen gebonden vanwege haar demissionaire karakter, echter blijft het ook schrikbarend stil als het gaat om de uitvoering van reeds in 2020 toegezegde – niet controversieel verklaarde – inzet.

Daad bij woord voegen

Binnenkort zal de Europese Commissie een voorstel doen voor een wet die producten, gelinkt aan ontbossing, zal weren van de Europese markt. Er zijn echter veel tegenkrachten die proberen de wet zwak te maken, met name vanuit de grote bosbouwlanden in Scandinavië en Oost-Europa. Hier ligt opnieuw een kans voor de Nederlandse regering om de daad dit keer wel bij de mooie woorden te voegen.

Gerelateerde artikelen

Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.