naturepl.com / SCOTLAND: The Big Picture / WWF
15 mei 2020

Dag van de Noordzee: WWF pleit voor serieuze aanpak herrie onder water

Sinds de Corona-lockdown is het ook op de Noordzee, een van de drukste zeeën ter wereld, aanzienlijk rustiger. Er is minder scheepvaart, visserij, toerisme en industrie, waar vooral het onderwater leven van profiteert. Een diersoort die daar nu wel bij vaart is de bruinvis, een kleine walvis die vooral in de Noordzee leeft. Nu er minder verstoringen zijn laten groepjes bruinvissen zich veel vaker zien.

Op de Noordzee wordt het de laatste decennia steeds drukker. Voordat de lockdown werd ingesteld waren er op ieder moment van de dag zo’n 400 zeeschepen aanwezig. Zo’n 90 procent van als ons vrachtverkeer gaat over zee. In het zuiden van Nederland is het onderwaterlawaai het ergst. Zo worden er bijvoorbeeld bij de kust van Walcheren windparken aangelegd. Het heien van de windturbine palen veroorzaakt daar een hoop herrie onder water. Veel dieren vluchten dan naar een rustigere plek. 

Uniek schouwspel

Volgens onderzoeker Frank Zanderink van Stichting Rugvin is er iets bijzonders aan de hand sinds er veel minder verstoringen zijn van boten en mensen op zee. Dit geldt ook voor de eveneens drukke en vergelijkbare Oosterschelde: “Bruinvissen foerageren nu ongestoord in grotere groepen én een langere tijd bij elkaar. Ik doe nu ruim 15 jaar onderzoek naar dit dier, maar dit fenomeen heb ik nog niet eerder gezien.”

Bruinvissen bij de Oosterschelde

Video: © Annemieke Podt / Stichting Rugvin

Herrie onder water

De bruinvis is de kleinste walvisachtige in de Noordzee en heel gevoelig voor geluid. Hij eet veel kleine visjes die hij vangt met geluid (echolocatie). Hij moet goed horen om te kunnen eten. Zodra dat proces wordt verstoord door het geluid van menselijke activiteiten, gaat hij in conditie achteruit. Een bruinvis kan niet langer dan 3-5 dagen zonder voldoende voedsel. Op jaarbasis worden zo’n 800-8000 bruinvissen doof, door bijvoorbeeld bommen die achter zijn gebleven uit de Tweede Wereldoorlog en tot ontploffing worden gebracht. Zodra bruinvissen doof worden krijgen zij problemen met zoeken van eten en zullen ze vervolgens sterven.

Bruinvis


Noodzakelijke geluidslimieten

Met de 57.000 km2 is de Noordzee het grootste natuurgebied vanNederland. WWF pleit, ook vandaag tijdens de internationale dag van de Noordzee, voor stevige maatregelen tegen herrie onder water. Zeker nu de komende jaren de bouw van windparken in de Noordzee flink toeneemt. “Als je het zeeleven wil beschermen, dan moet je op z’n minst een veilige, internationaal geldende geluidslimiet voor heien instellen,” zegt oceanenexpert Nathalie Houtman van WWF. Andere mogelijke oplossingen zijn langzamer scheepvaartverkeer en het weren van lawaaierige activiteiten in de belangrijkste natuurgebieden in zee.

Internationale dag van de Noordzee

WWF en andere natuurbeschermingsorganisaties vragen jaarlijks op 15 mei aandacht voor de Noordzee op de internationale dag van de Noordzee via #NorthSeaDay.

Lees hier meer over de bruinvis

Lees hier het onderzoeksrapport over de bruinvis (in samenwerking met Stichting Rugvin)

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info
Justin Jin / WWF-US

De ‘glimlach van de bruinvis’ herleeft – en doet mijn hart gloeien

Expert rivierdolfijnen Daphne vertelt in haar blog over de Yangtze bruinvis, de enige zoetwaterbruinvis ter wereld.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).