Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
06 maart 2023

Week zonder vlees en zuivel: plantaardig in de lift

Deze eerste week van maart is het weer de Nationale week zonder vlees & zuivel. Een week met als doel: een versnelling naar meer plantaardig eten in Nederland. WWF is dit jaar ook partner, net als 60 andere organisaties, bedrijven en supermarkten. Want om natuur te kunnen beschermen, is het belangrijk dat we meer plantaardig eten.

Deze week valt net na carnaval. Dat is niet toevallig, want traditioneel gezien werd er in de 40 dagen tot Pasen geen vlees gegeten (carne vale betekent letterlijk ‘vlees vaarwel’). Een mooi moment dus om plantaardige alternatieven te ontdekken. En je bent niet de enige: meer dan een miljoen Nederlanders doen van 6 t/m 12 maart mee én de laatste consumptiecijfers laten zien dat de verhouding dierlijk/plantaardig in ons voedingspatroon aan het verschuiven is.

Over de vleespiek heen

In februari 2023 kwam het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met nieuwe cijfers over de voedselconsumptie tussen 2019-2021 in Nederland. Eens in de 5 jaren voeren ze een voedselconsumptiepeiling uit, waarin ze precies meten wat we eten.

Opvallend is dat deze peiling voor het eerst een grote daling laat zien in consumptie van dierlijke producten. Nu blijkt dat we in de afgelopen 10 jaar 18% minder vlees zijn gaan eten dan de 10 jaar ervoor. Van gemiddeld 110 naar 91 gram per dag.

Koe in de wei

Aan de andere kant zien we een sterke stijging van gezonde plantaardige eiwitbronnen: zo is de consumptie van ongezouten noten gestegen van bijna 0 naar 5 gram per dag en van peulvruchten verdubbeld van één keer in de vijf weken naar twee keer. Deze trend sluit helemaal aan bij het advies van de Gezondheidsraad om minder rood en bewerkt vlees en meer noten en wekelijks peulvruchten te eten. Dus minder dierlijk en meer plantaardig.

“Het advies van de Gezondheidsraad is om minder rood en bewerkt vlees te eten, en meer noten en peulvruchten. Deze trend sluit daar goed bij aan!”

De peiling laat een echte trendbreuk zien: tussen 1950 en 2010 verdubbelde de vleesconsumptie nog. Maar 2010 blijkt nu een kantelpunt te zijn geweest, waarna een daling is ingezet. De 18% minder vlees betekent in de praktijk dat we gemiddeld ongeveer 65 porties minder vlees eten.

Naar nog meer plantaardig

Deze ontwikkelingen zijn goed nieuws voor natuur, mens en dier. Want ons voedselsysteem is de nummer één oorzaak van natuurverlies wereldwijd. En van alles wat we eten hebben vlees en zuivel de grootste impact op de planeet.

WWF wil naar een verhouding van in ieder geval 60% plantaardig in ons dieet in 2030. In 2010 was het aandeel plantaardige eiwitten gemiddeld 40%, nu is dat gestegen naar 43% en bij meisjes in de leeftijd van 7 tot 17 jaar al naar 48%.

Een mooi eerste signaal, maar het is dus belangrijk dat deze trend verder doorzet en versnelt. Nu neemt de productie van vlees en zuivel nog ruim 80% van onze landbouwgrond wereldwijd in beslag, terwijl het maar een vijfde van onze calorieën en een derde van ons eiwit levert.

Gezond voor de planeet, gezond voor jezelf

De groeiende vraag naar vlees wereldwijd is nog steeds een belangrijke oorzaak van ontbossing en dus natuurverlies. Vlees heeft de grootste bijdrage aan broeikasgasemissies in ons menu. Willen we natuur beschermen en de klimaatdoelen halen, zullen we ook de ecologische voetafdruk van ons bord moeten verlagen.

Maar het mooie is dat wat gezond is voor de planeet, is ook gezond is voor onszelf. Door deze week mee te doen help je mee de trend verder door te zetten naar meer planeetaardig eten.

Corné van Dooren
Adviseur Duurzaam Eten
Bekijk meer artikelen

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

Boontje komt om zijn loontje

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: boontje komt om zijn loontje
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Voedsel en landbouw eindelijk onderdeel van de klimaatafspraken?

In dit blog vertelt WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans over de kansen van voedsel en landbouw. 
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).