Casper Douma / WWF
Evita Sanches
Communicatie adviseur
27 september 2023

Er is hoop! Groene oplossingen voor klimaatverandering

Het is de afgelopen tijd bloedheet op Curaçao. Het is zo warm dat het zweet langs mijn gezicht en rug naar beneden stroomt door alleen te staan. Temperaturen van 35, 36, soms 37 graden. Kan je dit voorstellen? Een verfrissende douche nemen zit er ook niet in, want de pijpleidingen zijn boven de grond waardoor het water verwarmd wordt door de felle zon. De enige verlichting is het aanzetten van een ventilator of airconditioning. Echter legde de brandweer uit dat deze apparaten niet gewend zijn om heel lang te draaien waardoor kortsluiting kan ontstaan. En om eerlijk te zijn, is m’n portemonnee niet blij met de verhoogde energiekosten vanwege dit extra gebruik.

Code geel

De Meteorologische Dienst kondigde een paar keer code geel aan en riep de gemeenschap op om voorzichtig te zijn in de zon en om veel water te drinken. Door de hittegolf gaan zelfs de scholen op aanraden van het Ministerie van Onderwijs al ongeveer een maand eerder dicht. Op een aantal scholen in Curaçao zijn er geen airco’s aanwezig, waardoor het voor de leerlingen en docenten niet uit te houden is. Op social media lees ik verhalen over kinderen die onwel zijn geworden, leerlingen die in slaap vallen of versuft in de klas zitten en niet kunnen concentreren.

Crisisplan

De schooltijden tijdelijk aanpassen is een crisismiddel, maar er gaat belangrijke lestijd verloren. Hoe gaat de achterstand ingehaald worden? Er moet een structurele oplossing komen. De overheid heeft 1 miljoen gereserveerd voor de aanschaf van airco’s, ventilatoren en extra water. Er wordt binnenkort een begroting gemaakt voor de aanschaf hiervan op alle scholen en de installatiekosten. Fijn dat er (hopelijk) op korte termijn actie wordt ondernomen.

Maar er zijn zorgen vanuit de scholen wie voor de stijgende elektriciteitsrekening gaat opdragen. De huidige subsidie die de scholen ontvangen is niet toereikend voor de basiskosten. Het statenlid Giselle Mc William stelt duurzame alternatieven in de toekomst voor, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Meer planten en bomen rondom scholen zorgt ook voor verkoeling.

Mangrove bij zoutmeren, Bonaire

Groene oplossingen

Een andere duurzame oplossing is werken met de natuur. Natuurlijke oplossingen noemen we dit. Wetenschappers verwachten door de stijgende temperatuur een grotere kans op overstromingen en orkanen. Mangroves en koraalriffen zijn natuurlijke golfbrekers die ons beschermen tegen extreem weer. En het zijn belangrijke leefgebieden voor verschillende dieren. Verder slaan mangroves 7,5 tot 10 keer meer koolstofdioxide op dan regenwouden!

Mangroves en zeegras op Curaçao

Op alle eilanden in de Nederlandse Cariben wordt gewerkt aan het behoud en herstel van gezonde mangroves en koraalriffen. Op Curaçao heeft WWF-NL mangroveherstelprogramma gefinancierd, een project met als doel om klimaatbestendige en gezonde kustecosystemen te bouwen. Dit doen we door het planten van mangroven en mangrovegebieden te onderzoeken.

De lokale gemeenschap wordt actief betrokken bij het project door ze aan te moedigen om mee te helpen met het planten van mangroves. Er worden ook educatieve sessies op scholen en voor professionals die in de recreatiesector werken georganiseerd.

Een andere klimaatheld is zeegras. 'Zeegras?!', zal je misschien denken. Deze kleine plant op de zeebodem kreeg voorheen weinig aandacht. Maar zeegras vangt enorme hoeveelheden CO2 op. Zeegras is een voedselbron en huis voor verschillende dieren zoals de zeeschildpad. Zeegras houdt ook het zand vast en is een natuurlijk middel tegen kusterosie.

We hebben dus genoeg duurzame alternatieven om mensen en dieren te beschermen tegen klimaatverandering!

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).