Wild Wonders of Europe / Cornelia Doerr / WWF

Roemenië

De Zuid-Karpaten: een hooggebergte in Midden-Europa

Bizons vormen het landschap

Ruige bergketens, vredige alpenweides en oeroude bossen: voor prachtige natuur hoef je niet per se ver weg. In het zuidwesten van Roemenië vind je bijvoorbeeld de Karpaten, een schitterend gebied van 1,4 miljoen hectare groot. Het wordt beschouwd als één van de grootste wildernissen van Europa, en je kunt er verschillende grote dieren tegenkomen, zoals de beer, wolf, lynx, edelhert en wild zwijn.

Een aantal jaar geleden deed de Europese bizon weer zijn herintrede in het gebied. Door de jacht en het verlies van zijn leefgebied, verdween deze grote herbivoor verdween 300 jaar geleden uit de Karpaten. In 2014 startten WWF en Rewilding Europe met het uitzetten van Europese bizons in de Tarcu en Poiana Rusca-bergen. Deze dieren zijn erg belangrijk voor de instandhouding en herstel van het bosecosysteem. Dieren als de Europese bizon duwen namelijk bomen om, om op zoek te gaan naar de lekkerste blaadjes. Hierdoor houden ze het bos open en kan zonlicht de bosbodem bereiken. Zo kunnen er weer nieuwe planten groeien en ontstaat er meer diversiteit in het bos, waar weer vele andere dieren van afhankelijk zijn. Ook fungeren bizons als natuurlijke brandweerlieden. Ze houden de ondergroei in het bos kort, hierdoor is er minder brandstof voor grote branden. Om de gezondheid en diversiteit van het ecosysteem in dit bijzondere gebied nog verder te verbeteren, willen we meer Europese bizons uitzetten.

Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wat doet WWF?

De terugkeer van de bizon en de groei van andere populaties wilde dieren, zoals de beer en wolf, hebben gevolgen voor mensen in de dorpen rondom de bossen. De dieren houden zich niet aan de grenzen van hun leefgebied en duiken nu en dan op bij akkers en in dorpen. De schade die daardoor wordt veroorzaakt is natuurlijk vervelend, maar kan gelukkig grotendeels worden voorkomen. We helpen lokale bewoners bij het beschermen van hun gewassen en vee om vreedzaam met wilde dieren samen te kunnen leven.

Helaas ontkomen ook de Karpaten niet aan bosbranden. Om alpenweides geschikt te maken voor vee, wordt de ondergrond vaak verbrand. Deze branden slaan ook over op de omliggende bossen met alle gevolgen van dien. Het Domogled-Valea Cernei Nationaal Park werd afgelopen oktober getroffen door heftige branden. We gaan onderzoeken welke stukken verbrand bos in staat zijn zelf te herstellen en in welke delen we dit proces op gang moeten helpen. Daar planten we bomen aan die gekweekt worden in een lokale boomkwekerij. De jonge boompjes worden na aanplanten goed verzorgd en beschermd tegen nieuwe branden.