Richard Barrett / WWF-UK
toekomstkunde20-21

Een ijsbeer zonder ijs

Les 45: Toekomstkunde over het ijs op de Noordpool. Kinderen leren met deze les waarom het zee-ijs op de Noordpool afneemt én waarom ijsberen afhankelijk zijn van dit ijs.

De Noordpool smelt Elisabeth Kruger / WWF-US

Smeltend ijs

Wetenschappers maken zich grote zorgen, want in de afgelopen 20 jaar is driekwart van het zee-ijs op de Noordpool gesmolten. 

Voor het grootste landroofdier ter wereld, de ijsbeer, is het ijs van levensbelang om zijn voedsel te vinden. Kinderen weten na deze les alles over deze beer en doen een voorspelling over zijn leefomgeving in de toekomst. Want waar moet de ijsbeer heen zonder ijs?

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren over de ijsbeer en ontdekken vervolgens waarom ijs op de Noordpool smelt. Ze begrijpen waarom dat geen goed nieuws is voor de ijsbeer. Daarna nemen ze een kijkje in het jaar 2070. Hoe ziet de wereld van een ijsbeer er dan uit? Daar maken ze een logboek over.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen vergelijken met een klasgenoot wat ze al weten over de ijsbeer. Vervolgens leren ze waarom ijs op de Noordpool smelt en waarom dat geen goed nieuws is voor de ijsbeer. Ze nemen een kijkje in de toekomst en verplaatsen zich in een ijsbeer in het jaar 2070... hoe ziet de wereld er dan uit?

Achtergrondinformatie van WWF

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info
James Morgan / WWF-UK

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.
Meer info
WWF-Russia

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in Noordpoolgebied

De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n 6 miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar 12 miljoen ton erts per jaar. Hiervoor is een flinke uitbreiding van de mijn en de logistiek nodig.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!