Jürgen Freund / WWF

De walvis heeft onze bescherming nodig

Dit prachtige zeedier is goed te bewonderen op afstand

 • Whale watching
 • Duurzamer vissen

Wat doet WWF om de walvis te beschermen?

We werken hard aan het verbeteren van de situatie van de walvissen. Samen met bedrijven en de lokale bevolking zoeken we naar alternatieve manieren om geld te verdienen. We werken op lokale en internationale schaal samen met landen en organisaties zoals de Internationale Walvisvaartcommissie. We proberen duurzame vistechnieken te ontwikkelen en scheepvaartroutes in walvisgebieden om te leggen en zo de bedreigingen voor de walvis tegen te gaan.

naturepl.com / David Fleetham / WWF

Hoe we de walvis kunnen beschermen

 • 1

  Beschermde gebieden

  Slechts een fractie van belangrijke leefgebieden voor walvissen is beschermd tegen menselijke bedreigingen. Om walvissen de kans te geven om rustig te eten, succesvol hun jongen groot te kunnen brengen en veilig rond te zwemmen zijn meer beschermde gebieden nodig. In deze gebieden mag bijvoorbeeld niet of beperkt gevist en gevaren worden. WWF zet zich dan ook wereldwijd in voor het oprichten en handhaven van beschermde gebieden. Zo heeft WWF een belangrijke rol gespeeld bij het oprichten van twee enorme beschermde gebieden: één in de Rosszee op de Zuidpool en één bij de Canadese Noordpool. Twee hele belangrijke gebieden voor walvissen en dolfijnen om naar voedsel te zoeken.

 • 2

  Whale watching

  Om de inkomsten vanuit de walvisjacht te vervangen, werkt WWF samen met bedrijven en de lokale bevolking aan verantwoorde alternatieven. Zo kan er veel geld verdiend worden met 'whale watching'. Toeristen betalen geld om naar de walvissen te kijken zonder de dieren daarbij schade toe te brengen. Wil jij ook whale watchen? Check dan eerst of een whale watch bedrijf veilig en met respect omgaat met de dieren, bijvoorbeeld door voldoende afstand te bewaren, dieren langzaam te benaderen en niet op te jagen. Dit soort regels zorgen er voor dat walvissen en dolfijnen minimaal verstoord worden en wij lange tijd van hun aanwezigheid kunnen genieten.

 • 3

  Vervuiling tegengaan en duurzamer vissen

  WWF werkt samen met vissers om met andere netten en hulpmiddelen te voorkomen dat walvissen, dolfijnen en bruinvissen vast komen te zitten in netten. WWF leert vissers ook hoe ze veilig en verantwoord dieren uit hun netten kunnen laten ontsnappen en stimuleert onderzoek dat bijvangst registreert. Ook wordt er gewerkt aan het terugdringen van onderwaterlawaai en de plasticvervuiling van zowel consumentenplastic als plastic uit de visserij (inclusief spooknetten). Zo vermindert langzamer varen door schepen niet alleen geluidsvervuiling, maar verkleint het ook de kans op botsingen tussen walvissen en schepen en levert het bovendien minder CO2-uistoot op.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de walvis

Jeff Duerr
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Global Warming Images / WWF
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en Updates

naturepl.com / Florian Graner / WWF

Opvallend veel dode bruinvissen langs Nederlandse kust

Sinds 1990 zijn er langs de Nederlandse kust meer dan 16.000 dode bruinvissen gevonden. De meeste daarvan werden door onderzoekers van de Universiteit Utrecht aangetroffen in Nederland. Soms wel 800 per jaar.
Meer info
Chris Johnson / WWF-Aus

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info
Cat Holloway / WWF

Satellietzenders onthullen cruciaal voedselgebied walvissen

Het is lang onduidelijk geweest waar bultrugwalvissen precies eten en rusten. Dankzij satellietzenders is die informatie nu beschikbaar.
Meer info

Blijf op de hoogte!

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Peter Chadwick / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!