Jürgen Freund / WWF

De walvis heeft onze bescherming nodig

Dit prachtige zeedier is goed te bewonderen op afstand

  • Whale watching
  • Duurzamer vissen

Wat doet WWF om de walvis te beschermen?

We werken hard aan het verbeteren van de situatie van de walvissen. Samen met bedrijven en de lokale bevolking zoeken we naar alternatieve manieren om geld te verdienen. We werken op lokale en internationale schaal samen met landen en organisaties zoals de Internationale Walvisvaartcommissie. We proberen duurzame vistechnieken te ontwikkelen en scheepvaartroutes in walvisgebieden om te leggen en zo de bedreigingen voor de walvis tegen te gaan.

naturepl.com / David Fleetham / WWF

Hoe we de walvis kunnen beschermen

  • 1

    Beschermde gebieden

    Slechts een fractie van belangrijke leefgebieden voor walvissen is beschermd tegen menselijke bedreigingen. Om walvissen de kans te geven om rustig te eten, succesvol hun jongen groot te kunnen brengen en veilig rond te zwemmen zijn meer beschermde gebieden nodig. In deze gebieden mag bijvoorbeeld niet of beperkt gevist en gevaren worden. WWF zet zich dan ook wereldwijd in voor het oprichten en handhaven van beschermde gebieden. Zo heeft WWF een belangrijke rol gespeeld bij het oprichten van twee enorme beschermde gebieden: één in de Rosszee op de Zuidpool en één bij de Canadese Noordpool. Twee hele belangrijke gebieden voor walvissen en dolfijnen om naar voedsel te zoeken.

  • 2

    Whale watching

    Om de inkomsten vanuit de walvisjacht te vervangen, werkt WWF samen met bedrijven en de lokale bevolking aan verantwoorde alternatieven. Zo kan er veel geld verdiend worden met 'whale watching'. Toeristen betalen geld om naar de walvissen te kijken zonder de dieren daarbij schade toe te brengen. Wil jij ook whale watchen? Check dan eerst of een whale watch bedrijf veilig en met respect omgaat met de dieren, bijvoorbeeld door voldoende afstand te bewaren, dieren langzaam te benaderen en niet op te jagen. Dit soort regels zorgen er voor dat walvissen en dolfijnen minimaal verstoord worden en wij lange tijd van hun aanwezigheid kunnen genieten.

  • 3

    Vervuiling tegengaan en duurzamer vissen

    WWF werkt samen met vissers om met andere netten en hulpmiddelen te voorkomen dat walvissen, dolfijnen en bruinvissen vast komen te zitten in netten. WWF leert vissers ook hoe ze veilig en verantwoord dieren uit hun netten kunnen laten ontsnappen en stimuleert onderzoek dat bijvangst registreert. Ook wordt er gewerkt aan het terugdringen van onderwaterlawaai en de plasticvervuiling van zowel consumentenplastic als plastic uit de visserij (inclusief spooknetten). Zo vermindert langzamer varen door schepen niet alleen geluidsvervuiling, maar verkleint het ook de kans op botsingen tussen walvissen en schepen en levert het bovendien minder CO2-uistoot op.

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de walvis

Jeff Duerr
Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Global Warming Images / WWF
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en Updates

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Peter Chadwick / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!