Jürgen Freund / WWF

De walvis heeft onze bescherming nodig

Niet jagen, maar kijken!

 • Walvisjacht tegengaan
 • Whale watching
 • Duurzamer vissen

Wat doet WWF om de walvis te beschermen?

We praten met landen die invloed hebben op de IWC (Internationale Walvis Commissie) en dringen aan op het naleven van de gemaakte regels. Samen met bedrijven en de lokale bevolking zoeken we naar alternatieve manieren om geld te verdienen. Ook proberen we duurzame vistechnieken te ontwikkelen en scheepvaartroutes in walvisgebieden om te leggen en zo de bedreigingen voor de walvis tegen te gaan.

naturepl.com / David Fleetham / WWF

Hoe we de walvis kunnen beschermen

 • 1

  Stop de walvisjacht!

  In 1946 werd de internationale Walvisvaart Commissie (IWC) opgericht om de toenemende jacht op walvissen terug te dringen. In 1986 werd een verbod ingesteld op alle commerciële jacht op walvissen, en is sinds 1994 een groot deel van ze zuidelijke oceaan rond Antarctica aangewezen als beschermd gebied. Helaas worden deze regels niet altijd nageleefd. Wij willen ervoor zorgen dat dit wel gebeurt.

 • 2

  Whale watching

  Om de inkomsten vanuit de walvisjacht te vervangen, werkt WWF samen met bedrijven en de lokale bevolking aan natuurvriendelijke alternatieven. Zo blijkt er veel geld te verdienen met 'whale watching'. Toeristen betalen geld om naar de walvissen te kijken zonder de dieren daarbij te storen.

 • 3

  Vervuiling tegengaan en duurzamer vissen

  WWF probeert scheepsroutes in walvisgebieden om te leggen en het gebruik van dolfijn- en walvisvriendelijke visnetten te stimuleren. Ook wordt er gewerkt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en de zeevervuiling

Waar zijn we actief?

Onze focusgebieden voor de walvis

Oceanen over de wereld
Oceanen over de wereld
Tweederde van onze aarde bestaat uit oceaan. Duizenden zeedieren en planten leven in zee.
Noordpool
Noordpool
Het Noordpoolgebied ziet er onverwoestbaar uit, maar de natuur is heel kwetsbaar.

Resultaten en Updates

Walvis-selfie op Antarctica

Chris Johnson is marien wetenschapper voor WWF in de grootste wildernis op aarde: Antarctica. Een gebied dat rijk is aan prachtige diersoorten en onherbergzame landschappen, maar ook een gebied dat onder druk staan door klimaatverandering en overbevissing.
Meer info

Satellietzenders onthullen cruciaal voedselgebied walvissen

Het is lang onduidelijk geweest waar bultrugwalvissen precies eten en rusten. Dankzij satellietzenders is die informatie nu beschikbaar.
Meer info

Meer beschermd gebied voor haaien en walvissen in Caribisch Nederland

Sint Eustatius sluit zich aan bij het Yarari reservaat. Dit maakt het beschermde gebied voor haaien en walvissen in Caribisch Nederland groter.
Meer info

Meer internationale bescherming van walvissen

De Internationale Walviscommissie (IWC) stemde donderdag in met het voorstel uit Brazilië om de walvispopulaties te herstellen en te beschermen. WWF is blij met dit prachtige resultaat!
Meer info

Groot nieuw arctisch natuurreservaat in Canada

In Canada is een groot arctisch natuurreservaat gerealiseerd: thuisbasis voor ijsberen, zeehonden en walrussen. Het omvat bovendien trekroutes van verschillende zeevogels en walvissen, waaronder de narwal.
Meer info

Schrijf je in

Blijf op de hoogte!

Peter Chadwick / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!