Martin Harvey / WWF

Nog maar 4000 sneeuwluipaarden in het wild

Landbouw en veehouderij rukken steeds verder op en verkleinen het leefgebied van de sneeuwluipaard.

  • Leeft in de hoge bergen van Rusland, Mongolië, China, India, Nepal en Pakistan.
  • Is geen ondersoort van de luipaard maar een aparte diersoort.
  • Heeft een lichtere, veel vollere vacht en een langere staart dan de luipaard.

Wat is er aan de hand?

Hoewel sneeuwluipaarden in verafgelegen gebieden wonen, komen de bedreigingen steeds dichterbij. Een van de oorzaken is landbouw, met name veehouderij rukt steeds verder op. Daardoor raken gebieden overbegraasd en blijft er minder ruimte en eten over voor bijvoorbeeld steenbokken, het favoriete maaltje van de sneeuwluipaard. Een andere bedreiging is mens-dierconflict.  

Sneeuwluipaard vacht Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bedreigingen

Vroeger domineerden ze de besneeuwde toppen van Centraal-Azië, maar nu verdwijnen de mysterieuze roofdieren meer en meer uit sommige gebieden. De somberste schatting spreekt van nog slechts 4000 sneeuwluipaarden in het wild. Landbouw en de constructie van wegen en mijnen zijn de belangrijkste oorzaken voor het verlies van zijn leefgebied. Daarnaast bedreigen stroperij en mens-dierconflicten deze geheimzinnige ‘berggeest’. 

Meer info
Sneeuwluipaard in de sneeuw Martin Harvey / WWF

Beschermen

Volgens WWF moeten er dringende stappen worden ondernomen om de sneeuwluipaarden te redden. In de Himalaya en Mongolië werkt ons team al enkele jaren samen met de regering en de lokale bevolkingen om de leefomgeving van de katachtigen te beschermen en de conflicten met de veehouders te beperken.

Meer info

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de sneeuwluipaard

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Rusland en Mongolië
Rusland en Mongolië
Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven.

De sneeuwluipaard

Overdag jaagt de sneeuwluipaard op allerlei soorten dieren. Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong. Deze sprong kan tot wel vijftien meter reiken! De prachtige vacht met unieke vlekken dient als een perfecte camouflage in berggebieden. 's Nachts houdt hij zich schuil in een hol dat enige bescherming biedt tegen de kou. De sneeuwluipaard wordt ook wel de 'de geest van de bergen' genoemd door lokale bevolking in Rusland en Mongolië, aangezien het dier zich zelden laat zien.

De vlekken van de sneeuwluipaard verschillen per luipaard en veranderen van kleur in overeenstemming met de seizoenen. De staart is lang en wordt ’s nachts gebruikt als sjaal tegen de koud. Daarnaast heeft de sneeuwluipaard geen gelijke poten: de voorpoten van de sneeuwluipaard zijn korter dan zijn achterpoten. Zo kan hij beter springen. Ook geven zijn brede poten hem steun in de bergen en ze voorkomen dat hij wegzakt in de sneeuw. De sneeuwluipaard leeft voornamelijk alleen. Alleen wanneer het tijd is om te paren zoeken de dieren elkaar op. Het vrouwtje scheidt een geurspoor af. Met een brul die door de bergen echoot trekt ze mannetjes aan, die vervolgens met elkaar op de vuist gaan. Alleen de sterkste mag met het vrouwtje paren.

femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was.."
Medewerker Femke

Resultaten en Updates

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.
Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info
naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF

Een betoverende nacht in het land van de sneeuwluipaard

Ik neem jullie mee op avontuur...
naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was. Om er te komen was al een avontuur op zich......
Meer info
Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
Theo Allofs / WWF-US

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.