19 maart 2021

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.

De 'geest van de bergen'

Bij de ruim 40 veldstudies waren meer dan 500 mensen betrokken, waaronder onderzoekers van WWF, de Universiteit van Mongolië, parkrangers en burgers. Met de steun van het Mongoolse ministerie van Milieu en Toerisme brachten zij sinds 2017 de omvang van het leefgebied en de populatie in kaart.

Grootschalige inzet van cameravallen

Gedurende het onderzoek kregen 15 sneeuwluipaarden een zenderhalsband om. Op 29 bergen werden 1475 cameravallen neergezet die het visuele bewijs leverden van de aanwezigheid van de grote katten, op verschillende plekken in het leefgebied. Op basis van het verkregen materiaal kon worden opgemaakt dat tussen de 806 en 1127 volwassen sneeuwluipaarden rondzwerven in Mongolië, naar schatting 953. De uitkomst van het officiële onderzoek bevestigt de eerdere “guestimates” dat er in Mongolië tussen de 500 en 1000 sneeuwluipaarden leven. Hun verspreidingsgebied beslaat ongeveer 329.000 km2 in de bergen van Altai-Sayan en Khangai, dat is 8 keer de oppervlakte van Nederland.

Geweldige camouflage

De sneeuwluipaard staat bekend als een schuw en mysterieus roofdier met een geweldige camouflage. Hij wordt daarom ook wel ‘Geest van de bergen’ genoemd: hij is er wel maar je ziet hem niet. Dat er een gezonde populatie sneeuwluipaarden leeft in Mongolië laat ook zien dat de ecosystemen in de hoge bergregio’s gezond zijn, iets wat van groot belang is voor de miljoenen mensen die verder naar beneden wonen en die afhankelijk zijn van het smeltwater uit de bergen voor hun watervoorziening.

Onherbergzaamheid leefgebied bemoeilijkt onderzoek

Sneeuwluipaarden leven in moeilijk toegankelijke, onherbergzame gebieden waar ze ook nog eens heel slecht zichtbaar zijn door hun camouflage. Ze zijn daardoor uiterst lastig te bestuderen. In de jaren negentig begonnen de eerste serieuze onderzoeken naar het dier. Maar zijn leefgebied is zo afgelegen en uitgestrekt en de sneeuwluipaard zo ongrijpbaar van aard dat er tot nu toe slechts 3% van de habitat van de sneeuwluipaard is onderzocht, te weinig voor een solide beoordeling van de wereldwijde populatie. Dit gebrek aan onderzoek beïnvloedt serieuze bescherming van de sneeuwluipaard.


Onderzoek om bescherming te verbeteren

De populatie sneeuwluipaarden, verspreid over 12 landen, heeft te maken met tal van bedreigingen waaronder verlies van leefgebied, stroperij, mens-dierconflicten en klimaatverandering. Nu er misschien nog maar zo’n 4000 sneeuwluipaarden over zijn in het wild, is het van cruciaal belang dat aanvullend onderzoek wordt uitgevoerd om de gaten in de kennis over het dier op te vullen en zo de bescherming te verbeteren. WWF probeert daarom een beter beeld van de aantallen sneeuwluipaarden en van de prooidierstand te verkrijgen met dit soort grootschalige onderzoeken.

Nationale tellingen

De schattingen van het aantal sneeuwluipaarden in de 12 landen verspreid over de hoge gebergten van Azië, lopen uiteen van 3.920 tot 6.930. In 2017 spraken het Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program en de 12 sneeuwluipaardstaten en partners af om binnen 5 jaar een betrouwbare schatting van het aantal sneeuwluipaarden te realiseren. In 2016 was Bhutan het eerste land dat het aantal sneeuwluipaarden op zijn grondgebied aan een telling onderwierp, gevolgd door Rusland. Mongolië is nu het derde land dat een officiele schatting heeft gemaakt van zijn sneeuwluipaarden.

 

Lees meer over de bescherming van sneeuwluipaarden in het blog 'Formuleren van een nieuwe strategie saai?' van Femke Hilderink-Koopmans, sneeuwluipaarddeskundige van WWF-NL. 

Gerelateerde artikelen

Martin Harvey / WWF

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

In het Altai-Sayangebergte in Mongolië zijn de laatste 2,5 jaar geen sneeuwluipaarden gestroopt!
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info
naturepl.com / Reinhard / ARCO / WWF

Een betoverende nacht in het land van de sneeuwluipaard

Ik neem jullie mee op avontuur...
naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was. Om er te komen was al een avontuur op zich......
Meer info
Mergen Markov

Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven

In Rusland zijn foto's gemaakt met wildcamera's van een sneeuwluipaard en haar twee welpjes. Deze foto's zijn gemaakt door ex-stropers, die meehelpen aan de bescherming van sneeuwluipaarden.
Meer info
Theo Allofs / WWF-US

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.