19 maart 2021

Gezonde populatie sneeuwluipaarden in Mongolië, blijkt uit onderzoek

Mongolië maakte deze week de resultaten bekend van de allereerste officiële nationale telling van sneeuwluipaarden. Er leven naar schatting zo’n 953 volwassen sneeuwluipaarden in het land, wat getuigt van een gezonde populatie.

De 'geest van de bergen'

Bij de ruim 40 veldstudies waren meer dan 500 mensen betrokken, waaronder onderzoekers van WWF, de Universiteit van Mongolië, parkrangers en burgers. Met de steun van het Mongoolse ministerie van Milieu en Toerisme brachten zij sinds 2017 de omvang van het leefgebied en de populatie in kaart.

Grootschalige inzet van cameravallen

Gedurende het onderzoek kregen 15 sneeuwluipaarden een zenderhalsband om. Op 29 bergen werden 1475 cameravallen neergezet die het visuele bewijs leverden van de aanwezigheid van de grote katten, op verschillende plekken in het leefgebied. Op basis van het verkregen materiaal kon worden opgemaakt dat tussen de 806 en 1127 volwassen sneeuwluipaarden rondzwerven in Mongolië, naar schatting 953. De uitkomst van het officiële onderzoek bevestigt de eerdere “guestimates” dat er in Mongolië tussen de 500 en 1000 sneeuwluipaarden leven. Hun verspreidingsgebied beslaat ongeveer 329.000 km2 in de bergen van Altai-Sayan en Khangai, dat is 8 keer de oppervlakte van Nederland.

Geweldige camouflage

De sneeuwluipaard staat bekend als een schuw en mysterieus roofdier met een geweldige camouflage. Hij wordt daarom ook wel ‘Geest van de bergen’ genoemd: hij is er wel maar je ziet hem niet. Dat er een gezonde populatie sneeuwluipaarden leeft in Mongolië laat ook zien dat de ecosystemen in de hoge bergregio’s gezond zijn, iets wat van groot belang is voor de miljoenen mensen die verder naar beneden wonen en die afhankelijk zijn van het smeltwater uit de bergen voor hun watervoorziening.

Onherbergzaamheid leefgebied bemoeilijkt onderzoek

Sneeuwluipaarden leven in moeilijk toegankelijke, onherbergzame gebieden waar ze ook nog eens heel slecht zichtbaar zijn door hun camouflage. Ze zijn daardoor uiterst lastig te bestuderen. In de jaren negentig begonnen de eerste serieuze onderzoeken naar het dier. Maar zijn leefgebied is zo afgelegen en uitgestrekt en de sneeuwluipaard zo ongrijpbaar van aard dat er tot nu toe slechts 3% van de habitat van de sneeuwluipaard is onderzocht, te weinig voor een solide beoordeling van de wereldwijde populatie. Dit gebrek aan onderzoek beïnvloedt serieuze bescherming van de sneeuwluipaard.


Onderzoek om bescherming te verbeteren

De populatie sneeuwluipaarden, verspreid over 12 landen, heeft te maken met tal van bedreigingen waaronder verlies van leefgebied, stroperij, mens-dierconflicten en klimaatverandering. Nu er misschien nog maar zo’n 4000 sneeuwluipaarden over zijn in het wild, is het van cruciaal belang dat aanvullend onderzoek wordt uitgevoerd om de gaten in de kennis over het dier op te vullen en zo de bescherming te verbeteren. WWF probeert daarom een beter beeld van de aantallen sneeuwluipaarden en van de prooidierstand te verkrijgen met dit soort grootschalige onderzoeken.

Nationale tellingen

De schattingen van het aantal sneeuwluipaarden in de 12 landen verspreid over de hoge gebergten van Azië, lopen uiteen van 3.920 tot 6.930. In 2017 spraken het Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program en de 12 sneeuwluipaardstaten en partners af om binnen 5 jaar een betrouwbare schatting van het aantal sneeuwluipaarden te realiseren. In 2016 was Bhutan het eerste land dat het aantal sneeuwluipaarden op zijn grondgebied aan een telling onderwierp, gevolgd door Rusland. Mongolië is nu het derde land dat een officiele schatting heeft gemaakt van zijn sneeuwluipaarden.

 

Lees meer over de bescherming van sneeuwluipaarden in het blog 'Formuleren van een nieuwe strategie saai?' van Femke Hilderink-Koopmans, sneeuwluipaarddeskundige van WWF-NL. 

Gerelateerde artikelen

Martin Harvey / WWF

Tweede zero poaching-jaar voor sneeuwluipaarden in Mongoolse Altai

In het Altai-Sayangebergte in Mongolië zijn de laatste 2,5 jaar geen sneeuwluipaarden gestroopt!
Meer info
All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info
Sanjog Rai / WWF-Nepal

Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar

Het aantal sneeuwluipaarden is in de afgelopen jaren enorm afgenomen. Deze grote katachtige wordt bedreigd door klimaatverandering en door het verdwijnen van zijn leefgebied. Er zijn nu ongeveer 4000 individuen over, verspreid over 12 landen in Centraal-Azië.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info
WWF/Femke Hilderink

Formuleren van een nieuwe strategie saai??

Voor mij ligt een groot vel wit papier waar met de strepen van stiften en pennen langzamerhand bergen, rivieren, dorpen en allerlei dieren op verschijnen. Samen vormen ze de Altai- Sayan Ecoregio waar de tekenaars hard werken aan natuurbescherming. Leuk natuurlijk om creatief bezig te zijn, maar we waren hier niet op een tekenclubje. Nee, dit was een serieuze sessie om in kaart te brengen welke bedreigingen er in het gebied zijn, wat daarin is veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden en hoe die bedreigingen impact hebben op belangrijke natuurgebieden en diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).