Gernant Magnin / WWF-Netherlands

Rusland en Mongolië

Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven, zoals de sneeuwluipaard.

Sneeuwluipaard en saiga-antilope

De Altai-Sayan ecoregio, zoals dit ruige gebied officieel heet, heeft nog veel ongerepte natuur. Er leven bijzondere dieren en planten, waar de sneeuwluipaard de bekendste van is. Maar ook het grote argalischaap en de saiga-antilope met zijn opvallende snuit hebben hier hun thuis. Net als een aantal lokale gemeenschappen die al jaren op dezelfde traditionele manier leven.

Altai Sayan, Rusland Gernant Magnin / WWF-Netherlands

Bedreigingen voor Altai-Sayan

De prachtige berggebieden van Altai-Sayan hebben met een aantal bedreigingen te maken. Stroperij en illegale handel van dieren zoals de sneeuwluipaard is een groot probleem. Door ontbossing en overbegrazing door vee komt de natuur onder druk te staan. Ook de ontwikkeling van infrastructuur en industrie en klimaatverandering zijn bedreigingen voor dit ruige maar kwetsbare gebied.

Meer info
Kraanvogel Frans Schepers / WWF-Netherlands

Altai-Sayan beschermen

Samen met lokale partners werken we aan een netwerk van beschermde gebieden in Altai-Sayan. Ook maken we gezamenlijk plannen om de sneeuwluipaard en het argalischaap te beschermen, stroperij te stoppen en het bos te beschermen. Daarnaast ondersteunen we de lokale bevolking om andere inkomsten te vinden, met ecotoerisme en zelfgemaakte producten zoals honing en souvenirs.

Waar we ons op richten

Het leven in Altai-Sayan

Gernant Magnin / WWF-Netherlands
Wildlife
Wildlife
We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische gebieden en dieren beschermen en herstellen.
David Lawson / WWF-UK
Sneeuwluipaard
Sneeuwluipaard
Nog maar 4000 sneeuwluipaarden in het wild.
Frans Schepers / WWF-Netherlands
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was.."
Bekijk haar blogs

Resultaten en Updates

naturepl.com / Konstantin Mikhailov / WWF

Hoe pijnboompitten en paddenstoelen de Siberische tijger helpen

In 2010 kreeg een lokale ngo in het uiterste oosten van Rusland een ‘natuurbeschermingsconcessie’, een vergunning om een Koreaanse pijnboombos duurzaam te beheren. De ngo Sidatun organiseerde de oogst van niet-houtproducten uit het bos zo efficiënt dat het aantal tijgers in het gebied toenam van 4 toen naar 15 nu.
Meer info

Kijk live naar het nest van zwartsnavelooievaars

Begin mei verschenen de eerste babyooievaars in één van de nesten van zwartsnavelooievaars in de provincie Amurskaya in Rusland. De nesten werden bovenop palen gebouwd die door WWF zijn neergezet om deze bedreigde diersoort te helpen. Het prachtige moment is vastgelegd door de online camera’s van WWF.
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info
Per Angelstam WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!