Gernant Magnin / WWF-Netherlands

Rusland en Mongolië

Tussen de Siberische bossen en de woestijn van Mongolië ligt Altai-Sayan; een bergachtig gebied waar veel bijzondere dieren en planten leven, zoals de sneeuwluipaard.

Sneeuwluipaard en saiga-antilope

De Altai-Sayan ecoregio, zoals dit ruige gebied officieel heet, heeft nog veel ongerepte natuur. Er leven bijzondere dieren en planten, waar de sneeuwluipaard de bekendste van is. Maar ook het grote argalischaap en de saiga-antilope met zijn opvallende snuit hebben hier hun thuis. Net als een aantal lokale gemeenschappen die al jaren op dezelfde traditionele manier leven.

Bedreigingen voor Altai-Sayan

De prachtige berggebieden van Altai-Sayan hebben met een aantal bedreigingen te maken. Stroperij en illegale handel van dieren zoals de sneeuwluipaard is een groot probleem. Door ontbossing en overbegrazing door vee komt de natuur onder druk te staan. Ook de ontwikkeling van infrastructuur en industrie en klimaatverandering zijn bedreigingen voor dit ruige maar kwetsbare gebied.

Meer info

Altai-Sayan beschermen

Samen met lokale partners werken we aan een netwerk van beschermde gebieden in Altai-Sayan. Ook maken we gezamenlijk plannen om de sneeuwluipaard en het argalischaap te beschermen, stroperij te stoppen en het bos te beschermen. Daarnaast ondersteunen we de lokale bevolking om andere inkomsten te vinden, met ecotoerisme en zelfgemaakte producten zoals honing en souvenirs.

Waar we ons op richten

Het leven in Altai-Sayan

Wildlife
Wildlife
We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische gebieden en dieren beschermen en herstellen.
Sneeuwluipaard
Sneeuwluipaard
In 16 jaar tijd is het aantal sneeuwluipaarden met 20% gedaald.
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Wildlife Expert WWF
"Ik neem jullie mee op avontuur naar de uitgestrekte vlaktes en grillige gebergtes van West-Mongolië waar ik in 2016 was.."
Bekijk haar blogs

Resultaten en Updates

Hoe de Afrikaanse varkenspest de Siberische tijger bedreigt

Op een Russische boerderij aan de grens met China is Afrikaanse varkenspest geconstateerd. WWF waarschuwt ervoor dat de preventiemethodes die van toepassing zijn in Europa niet werken in het leefgebied van de Siberische tijger.
Meer info

Jonge kroeskoppelikaan weer uitgezet in het wild

Een jonge kroeskoppelikaan die gewond raakte in nationaal park Khar-Us Lake in Mongolië is weer uitgezet in het wild. Het dier had 4 schotwonden in zijn vleugel, borst en nek, maar is weer helemaal hersteld.
Meer info

Meer amoerluipaarden in Rusland

Uit de laatste telling blijkt dat het aantal amoerluipaarden in Rusland blijft stijgen.
Meer info
Shutterstock / isak55 / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!