WWF / Rob Beechey
09 september 2018

Olifanten krijgen zender in strijd tegen stropers

 
 
 

Twee olifanten in het Tanzaniaanse wildpark Selous lopen sinds kort rond met een halsband met satellietzender. In de loop van 2018 zullen nog eens 58 olifanten een zender om krijgen. Dankzij deze apparatuur kunnen ze beter gemonitord worden tegen stropers. Dit soort halsbanden zijn een beproefd instrument bij het in de gaten houden van wilde dieren en geven rangers een voorsprong op stropers; ze kunnen door middel van hun mobiele communicatieapparatuur in real time gevaren identificeren en erop reageren.

De Tanzaniaanse overheid en WWF voeren deze omvangrijke operatie uit om de slinkende populatie olifanten in Selous beter te beschermen en stroperij tegen te gaan.

Populatie olifanten in Selous gedecimeerd

De illegale jacht op ivoor heeft de olifantenpopulatie in Selous, ooit de op een na grootste van Afrika, gedecimeerd: 40 jaar geleden telde het gebied 110.000 olifanten, nu nog maar zo’n 15.000. In 2014 zette UNESCO Selous op de 'Lijst van Werelderfgoed in Gevaar' wegens de enorme omvang van de olifantenstroperij.

Confrontaties tussen mensen en olifanten

Behalve in het gevecht tegen stropers helpen de halsbanden ook bij het voorkomen van confrontaties tussen olifanten en mensen. De data maken zichtbaar of een kudde op weg is naar een dorp of akkers. Rangers kunnen dan zorgen dat de dieren van richting veranderen waardoor de kans op ongelukken en schade aan gewassen en bezittingen vermindert. Een olifant bekoopt de schade die hij aanricht nogal eens met de dood, uit vergelding of uit voorzorg.

Het vergroten van de mogelijkheden van rangers om de overgebleven olifanten van Selous te beschermen tegen stropers is essentieel om de populatie weer op te bouwen.

Gerelateerde artikelen

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Afrikaanse olifanten krijgen hogere status van bedreiging op Rode Lijst

Voortaan staan de Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten te boek als Bedreigd en Ernstig bedreigd. Onlangs besloot de African Elephant Specialist Group van IUCN na jarenlang onderzoek en debat, dat bosolifanten en savanneolifanten zoveel van elkaar verschillen dat ze twee soorten zijn. Ze werden altijd als één soort beschouwd, en die stond als Kwetsbaar op de Rode Lijst.
Meer info
Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.