WWF/Rob Beechey
09 september 2018

Olifanten krijgen zender in strijd tegen stropers

 
 
 

Twee olifanten in het Tanzaniaanse wildpark Selous lopen sinds kort rond met een halsband met satellietzender. In de loop van 2018 zullen nog eens 58 olifanten een zender om krijgen. Dankzij deze apparatuur kunnen ze beter gemonitord worden tegen stropers. Dit soort halsbanden zijn een beproefd instrument bij het in de gaten houden van wilde dieren en geven rangers een voorsprong op stropers; ze kunnen door middel van hun mobiele communicatieapparatuur in real time gevaren identificeren en erop reageren.

De Tanzaniaanse overheid en WWF voeren deze omvangrijke operatie uit om de slinkende populatie olifanten in Selous beter te beschermen en stroperij tegen te gaan.

Populatie olifanten in Selous gedecimeerd

De illegale jacht op ivoor heeft de olifantenpopulatie in Selous, ooit de op een na grootste van Afrika, gedecimeerd: 40 jaar geleden telde het gebied 110.000 olifanten, nu nog maar zo’n 15.000. In 2014 zette UNESCO Selous op de 'Lijst van Werelderfgoed in Gevaar' wegens de enorme omvang van de olifantenstroperij.

Confrontaties tussen mensen en olifanten

Behalve in het gevecht tegen stropers helpen de halsbanden ook bij het voorkomen van confrontaties tussen olifanten en mensen. De data maken zichtbaar of een kudde op weg is naar een dorp of akkers. Rangers kunnen dan zorgen dat de dieren van richting veranderen waardoor de kans op ongelukken en schade aan gewassen en bezittingen vermindert. Een olifant bekoopt de schade die hij aanricht nogal eens met de dood, uit vergelding of uit voorzorg.

Het vergroten van de mogelijkheden van rangers om de overgebleven olifanten van Selous te beschermen tegen stropers is essentieel om de populatie weer op te bouwen.

Gerelateerde artikelen

Hervatting olifantenjacht in Botswana geen goed plan

In Botswana heeft een overheidscommissie het advies gegeven om de jacht op olifanten weer te hervatten. WWF vindt dit geen goed idee, en denkt dat er andere oplossingen zijn voor de overlast die de olifanten veroorzaken.
Meer info

Consumenten in China steunen ivoorverbod

Eind deze maand zal er in China een belangrijk verbod ingaan op de binnenlandse handel in ivoor.
Meer info

Aantal gestroopte olifanten daalt in Oost-Afrika

Stroperij in landen als Tanzania en Oeganda neemt af en het aantal olifanten in zuidelijke en oostelijke Afrikaanse landen klimt gelukkig weer langzaam omhoog. Uit nieuwe rapporten van CITES en WWF blijkt de achteruitgang van bosolifanten in Centraal-Afrika dramatisch te zijn.
Meer info

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuws en inspiratie in je mailbox