WWF / Rob Beechey
09 september 2018

Olifanten krijgen zender in strijd tegen stropers

 
 
 

Twee olifanten in het Tanzaniaanse wildpark Selous lopen sinds kort rond met een halsband met satellietzender. In de loop van 2018 zullen nog eens 58 olifanten een zender om krijgen. Dankzij deze apparatuur kunnen ze beter gemonitord worden tegen stropers. Dit soort halsbanden zijn een beproefd instrument bij het in de gaten houden van wilde dieren en geven rangers een voorsprong op stropers; ze kunnen door middel van hun mobiele communicatieapparatuur in real time gevaren identificeren en erop reageren.

De Tanzaniaanse overheid en WWF voeren deze omvangrijke operatie uit om de slinkende populatie olifanten in Selous beter te beschermen en stroperij tegen te gaan.

Populatie olifanten in Selous gedecimeerd

De illegale jacht op ivoor heeft de olifantenpopulatie in Selous, ooit de op een na grootste van Afrika, gedecimeerd: 40 jaar geleden telde het gebied 110.000 olifanten, nu nog maar zo’n 15.000. In 2014 zette UNESCO Selous op de 'Lijst van Werelderfgoed in Gevaar' wegens de enorme omvang van de olifantenstroperij.

Confrontaties tussen mensen en olifanten

Behalve in het gevecht tegen stropers helpen de halsbanden ook bij het voorkomen van confrontaties tussen olifanten en mensen. De data maken zichtbaar of een kudde op weg is naar een dorp of akkers. Rangers kunnen dan zorgen dat de dieren van richting veranderen waardoor de kans op ongelukken en schade aan gewassen en bezittingen vermindert. Een olifant bekoopt de schade die hij aanricht nogal eens met de dood, uit vergelding of uit voorzorg.

Het vergroten van de mogelijkheden van rangers om de overgebleven olifanten van Selous te beschermen tegen stropers is essentieel om de populatie weer op te bouwen.

Gerelateerde artikelen

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).