WWF, Andre Dib
09 april 2018

De Pantanal eindelijk beter beschermd

Fantastisch nieuws voor het grootste wetland van de wereld: Brazilië, Bolivia en Paraguay hebben hun handtekening gezet onder een verklaring waarin ze toezeggen de Pantanal te beschermen én duurzaam om te gaan met het bijzondere natuurgebied. Er komen onder andere jaguars, reuzenooievaars en enorme waterlelies voor.

 

Wereldwaterdag

Op 22 maart - Wereldwaterdag - hebben de ministeries van Buitenlandse zaken en Milieu van Brazilië, Bolivia en Paraguay tijdens het Wereld Water Forum in Brazilië hun steun geuit voor de verklaring. De grensoverschrijdende verklaring is het resultaat van jarenlang werk van overheden en NGO's, waaronder WWF. Daphne Willems van WWF was erbij in Brazilië: "Natuurbescherming is een kwestie van lange adem én van alle partijen verbinden: bedrijven, bewoners én overheden. Dat na drie jaar lobbyen eindelijk de overheden van Brazilië, Bolivia en Paraguay gezamenlijk het belang van de Pantanal erkennen en willen beschermen, is een geweldige stap voorwaarts. Met een groot deel van de bewoners en bedrijven werken we al samen, dus de politiek was echt de grote ontbrekende factor."


Belangrijk

De Pantanal speelt een belangrijke rol in de water- en voedselvoorziening van de regio. Haar bufferende werking is onmisbaar in het tegengaan van negatieve effecten van bijvoorbeeld klimaatverandering, met name overstromingen. Ook wordt de Pantanal bedreigd door grootschalige dammenbouw en ontbossing.

Rijke biodiversiteit

Met meer dan 4,700 dier- en plantensoorten die in de Pantanal leven telt het als één van de meest rijke ecosystemen van de wereld. Maar die natuurlijke rijkdom moet duurzaam beheerd worden. Al 12% van het bos dat deel uitmaakt van het gebied is verloren gegaan. Als de trend niet wordt doorbroken, voorspellen wetenschappers dat het natuurlijke plantenleven van de regio in 2050 helemaal is verdwenen. Deze verklaring is een stap in de goede richting en daarom geweldig nieuws!

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).