14 juni 2022

Braziliaanse Cuiabá-rivier blijft vrij stromend: nieuw wetsvoorstel verbiedt bouw dammen  

De Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld, loopt elk half jaar als een soepkom vol met water. Het evenwicht van het natte en droge seizoen is onmisbaar voor de vele dieren en mensen die in het gebied wonen. De omliggende rivieren, zoals de bijna duizend kilometer lange Cuiabá-rivier, zorgen voor de toevoer van water. Deze levensaders van de Pantanal worden steeds vaker geblokkeerd door dammen en waterkrachtcentrales, waardoor het natuurlijke ritme van de natte en droge seizoenen verstoord wordt. De overheid van de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso  besliste onlangs dat de Cuiabá-rivier vrij stromend moet blijven: er mogen geen nieuwe dammen worden gebouwd! 

Eerder werden al veertien vergunningen voor de bouw van nieuwe dammen geweigerd. Het aangenomen wetsvoorstel is een reactie op zes van deze aanvragen. De zes aangevraagde dammen zouden effect hebben op zeker 190 kilometer van de rivier. Dit zou een ramp betekenen voor het onderwaterleven: bijna 90 procent van de vissen in de Cuiabá-rivier zwemt tientallen kilometers om zich voort te planten. De eitjes en larven worden door de stroming teruggevoerd naar het leefgebied van de volwassen vissen. Dammen blokkeren dit proces, met alle gevolgen van dien.  

“Geen nieuwe dammen in de Cuiabá-rivier, dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Een grote overwinning voor alle water- en oeverbewoners die afhankelijk zijn van deze belangrijke waterweg”, zegt Moniek Wulms, expert Pantanal bij WWF Nederland. “Uiteraard is er een grote behoefte om de groeiende Braziliaanse economie van energie te voorzien, maar bij de bouw van iedere dam moet ontzettend goed gekeken worden of er geen alternatieve locaties bestaan waar minder schade wordt aangericht. Dammen in brongebieden van de Pantanal vormen bedreigingen voor dier, natuur en mens. De natuurlijke waterbalans wordt verstoord, wat kan leiden tot droogte en branden. Ook zullen bepaalde vissoorten verdwijnen, met gevolgen voor de vissers en lokale bevolking. We zijn blij dat ook de Braziliaanse overheid dit erkent, en de Cuiabá-rivier vrij stromend houdt, zoals hij hoort te zijn.” 

Gerelateerde artikelen

WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Ons Nederlandse voedselsysteem: Puzzelstukjes op zijn plaats

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: hoe leggen we samen de grote voedselpuzzel?
Meer info
Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).