Successen voor bossen
Helder gezang van vogels, stromend water in de beekjes, zonnestralen tussen de blaadjes en geheimzinnige dieren verstopt in het struikgewas: je vindt het in het bos. Helaas zijn het zware tijden voor veel bosgebieden en daarom zet WWF alles op alles om ze te beschermen. En gelukkig lijkt het te werken! Lees een paar succesverhalen over bosbescherming.
6 succesverhalen
1. Europa stemt voor sterke wet tegen wereldwijde ontbossing
De stem van 1,2 miljoen Europeanen is gehoord! Het Europees parlement heeft gestemd voor een sterke Europese bossenwet. Een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat er straks geen producten meer in ons boodschappenmandje liggen waarvoor natuur is vernietigd.
Met het huidige wetsvoorstel worden niet alleen bossen beschermd, maar ook meer natuur zoals delen van savannes. Ook zijn er strenge traceerbaarheidseisen in meegenomen, meer productcontroles en worden inheemse en lokale bevolking beter beschermd.
2. Meer orang-oetans op Borneo door herstelde stukken bos
Door razendsnelle ontbossing is bijna 80 procent van het oorspronkelijke leefgebied van de orang-oetan op Borneo en Sumatra verdwenen. Maar losse stukken beschermd natuurgebied liggen nog verspreid over de eilanden. Door via de plantages en landbouwgebieden goede verbindingen te creëren kunnen orang-oetans zich beter verplaatsen. Ze gebruiken deze stroken dan als een soort snelweg tussen verschillende leefgebieden.
Bij het beschermen en herstellen van het bos speelt de bevolking op Sumatra en Borneo een belangrijke rol. Lees over orang-oetans en Tutong, hoofd van de Iban-Dayak-gemeenschap op Borneo, in ons online magazine.
3. Mensen en jaguars leven beter samen in Zuid-Amerika
Hoe meer natuur wordt opgeofferd voor landbouw en bebouwing, hoe groter de uitdaging om samen te leven met de natuurlijke bewoners van zo’n gebied. Bijvoorbeeld in de Braziliaanse Amazone. Hier komt de lokale bevolking steeds vaker in conflict met grote roofdieren zoals de jaguar en de poema. WWF geeft daarom workshops om mens en dier vredig te laten samenleven.
Lang was het doden van jaguars de enige optie voor een veilig leven voor de mens. In de workshops leren mensen dat er ook andere mogelijkheden zijn, zoals hoe ze lampen kunnen installeren die werken op zonnepanelen en hoe ze geschikte omheiningen voor vee kunnen bouwen. Ook krijgen ze meer informatie over de jaguar zelf en wat je moet doen als je er een tegenkomt. Veiliger voor dier én mens!
Lees hier hoe veehouder Milton Patrício da Silva 15 dagen na de workshop van WWF een jaguar van zijn terrein heeft kunnen verjagen.
4. Inzet van drones bij beschermen van natuur om milieucriminaliteit op te sporen
Inheemse gebieden spelen een belangrijke rol in het behoud van de Amazone. De inheemse gemeenschappen bewaken deze gebieden goed. De afgelopen 35 jaar vond slechts 1,6 procent van alle ontbossing in Brazilië plaats in deze beschermde regio’s.
De laatste jaren neemt de druk in hoog tempo toe door illegale houtkappers, landrovers en andere criminele groepen. Met de inzet van technologie als drones, apps en satellietbeelden kan de inheemse bevolking beter en veilig monitoren wat er gebeurt in het gebied.
5. Waterhuishouding in Atlantisch Regenwoud verbeterd
In het Braziliaanse deel van het Atlantisch Regenwoud vind je de regio Serra do Urubu-Murici. Boeren in dit gebied verbouwen producten als suikerriet, bananen en verschillende soorten fruit en groente. De afgelopen jaren merkten deze boeren dat de omgeving steeds droger werd, en dat het land gevoeliger werd voor modderstromen: een direct gevolg van de ontbossing.
Een aantal boeren maakt daarom de overstap naar agroforestry: het mixen van verschillende soorten bomen zoals inheemse bomen, exotische fruitbomen en houtbomen. Hierdoor wordt water beter opgeslagen en wordt de oogst beter. Ook kunnen dieren zoals het stekelvarken weer makkelijker migreren.
6. Boeren planten bomen om de Amazone te herstellen
Het Amazonegebied in Colombia was decennialang een gevaarlijke plek. Om toch nog een inkomen te hebben, verbouwden veel boerenfamilies illegaal cocaplanten (voor de productie van cocaïne) waarvoor werd ontbost in en nabij de beschermde natuurgebieden. Het vredesakkoord van 2016 was voor WWF een belangrijke kans om natuur te herstellen, beschermen én om boeren een betere toekomst te geven.
Inmiddels werkt WWF met honderden boeren samen om bomen op hun land aan te planten en de biologische teelt van cacao, koffie en andere producten in natuurlijke voedselbossen te stimuleren. Ook werkt WWF aan de export van deze producten naar Europa zodat boeren een betere prijs ontvangen. Inmiddels is er voor cacao al een contract met een Duitse afnemer en hebben we als droom chocola van deze boeren ook in de Nederlandse schappen te krijgen!