WWF / Michiel van den Bergh
10 oktober 2019

Geen overhaaste beslissing over zoet of zout water in Volkerak

Het Krammer Volkerak watergebied ligt op de grens van Zuid-Holland, West-Brabant en Zeeland. Vóór de Deltawerken in 1987 stond het gebied in directe verbinding met de zee en rivieren. Door de afsluiting door dammen werd het gebied een zoetwatergebied, zonder stroming en getijdeverschil. De kwaliteit van de natuur ging hierdoor achteruit.

Langzaam herstel

In de afgelopen jaren is de ecologische kwaliteit van het Krammer Volkerak verbeterd. Het heeft zich hierdoor ontwikkeld tot een belangrijk gebied voor allerlei soorten vogels. Om de waterkwaliteit ook op lange termijn te behouden heeft het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat een plan opgesteld. Het voorstel is om het water opnieuw zout te maken. De Coalitie Delta Natuurlijk, waar het WWF deel van uit maakt, heeft dit plan echter afgewezen, omdat de natuur er niet door zal verbeteren.

Zoet of zout

Het huidig kabinet heeft middelen vrijgemaakt om de natuur in onze Delta te verbeteren. De vraag is of de natuur in het Krammer Volkerak verbetert als het zoete systeem wat er nu is doorontwikkelt, of dat een omslag naar zout water op lange termijn meer natuurwaarde oplevert. De samenwerkende natuurorganisaties vinden het noodzakelijk om eerst onderzoek te doen. Alle belangrijke factoren moeten onderzocht worden, zoals bijvoorbeeld effecten van klimaatverandering.

Brief aan de minister

Coalitie Delta Natuurlijk heeft dit voorstel door middel van een brief aan minister Van Nieuwenhuizen voorgelegd en opgeroepen tot verder onderzoek. Door natuurwaarden mee te nemen in de overwegingen voor zoet en zout in het Krammer Volkerak, kan een eerste natuurherstelplan worden gerealiseerd. En dat herstel is nog altijd hard nodig.

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).