Brent Stirton
09 oktober 2018

WWF wil concrete plannen zien op Conferentie tegen illegale handel in wildlife

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De illegale handel in wildlife vernietigt dieren en planten over de hele wereld. Het is een ernstige, georganiseerde misdaad die de nationale veiligheid van veel landen bedreigt, lokale gemeenschappen schaadt en het leven van rangers in de waagschaal legt.

Op 11 en 12 oktober vindt daarom de Conference on Illegal Wildlife Trade plaats, in Londen. Op de conferentie komen regeringsleiders bijeen van landen waar stroperij, de illegale handel in en vraag naar illegale producten van wildlife een groot probleem zijn. De mate waarin de illegale handel in wildlife groeit dreigt de successen van tientallen jaren aan natuurbescherming ongedaan te maken. Jaarlijks worden zo’n 20.000 Afrikaanse olifanten gedood voor hun ivoor en iedere dag sterven er alleen al in Zuid-Afrika drie neushoorns door toedoen van stropers. De illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor veel wilde diersoorten, maar ook voor lokale gemeenschappen voor wie wildlife een belangrijke inkomstenbron is, bijvoorbeeld uit toerisme. In de illegale handel in wildlife gaat jaarlijks zo’n 17 miljard euro om en het heeft connecties met andere vormen van georganiseerde misdaad zoals de drugs- en wapenhandel.

Geen woorden maar daden

WWF vindt dat het de hoogste tijd is dat wereldleiders de daad bij het woord voegen en wil dat ze onmiddellijk actie ondernemen om een einde te maken aan de illegale handel in wildlife, voor het te laat is. Er móet wat gebeuren aan de corruptie, de vraag naar illegale producten van wildlife moet omlaag, de arbeidsomstandigheden van rangers moeten drastisch verbeterd worden evenals de handhaving van de wetten tegen stroperij en illegale handel.

Dit is wat we vragen van de politici in Londen:

  • Pak corruptie aan; corruptie voedt de illegale handel en de handel moedigt corruptie aan
  • Professionaliseer parkrangers, verbeter hun arbeidsomstandigheden
  • Verbeter de opsporing en berechting van wildlife criminelen
  • Stop de ivoorhandel
  • Steun de lokale bevolking en zorg dat ze profijt hebben van natuurbescherming
  • Verminder de vraag naar illegale wildlifeproducten
  • Verbind leefgebieden, zodat wilde dieren de ruimte hebben en mensen geen schade van wildlife ondervinden

Wezenlijke verandering

De conferentie is de vierde in een reeks. De 1e conferentie was op initiatief van de Britse regering in 2014, ook in Londen, toen de wereldwijde stroperijcijfers de pan uit rezen. Daarna was er één in Kasane, Botswana, als zijnde belangrijk olifantenland en de 3e editie was in Hanoi, Vietnam, dat een grote rol speelt als vraagland en doorvoerhaven van illegale wildlife-producten. Er werden veel toezeggingen gedaan op de bijeenkomsten maar ondertussen hebben soorten als neushoornsolifantentijgers en schubdieren nog steeds ernstig te lijden onder stroperij en de illegale handel. Deze conferentie is een kans voor de betrokken landen om hun woorden in daden om te zetten en voor werkelijke verandering te zorgen.

Lees de update over de conferentie.

Gerelateerde artikelen

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).