Brent Stirton
09 oktober 2018

WWF wil concrete plannen zien op Conferentie tegen illegale handel in wildlife

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De illegale handel in wildlife vernietigt dieren en planten over de hele wereld. Het is een ernstige, georganiseerde misdaad die de nationale veiligheid van veel landen bedreigt, lokale gemeenschappen schaadt en het leven van rangers in de waagschaal legt.

Op 11 en 12 oktober vindt daarom de Conference on Illegal Wildlife Trade plaats, in Londen. Op de conferentie komen regeringsleiders bijeen van landen waar stroperij, de illegale handel in en vraag naar illegale producten van wildlife een groot probleem zijn. De mate waarin de illegale handel in wildlife groeit dreigt de successen van tientallen jaren aan natuurbescherming ongedaan te maken. Jaarlijks worden zo’n 20.000 Afrikaanse olifanten gedood voor hun ivoor en iedere dag sterven er alleen al in Zuid-Afrika drie neushoorns door toedoen van stropers. De illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor veel wilde diersoorten, maar ook voor lokale gemeenschappen voor wie wildlife een belangrijke inkomstenbron is, bijvoorbeeld uit toerisme. In de illegale handel in wildlife gaat jaarlijks zo’n 17 miljard euro om en het heeft connecties met andere vormen van georganiseerde misdaad zoals de drugs- en wapenhandel.

Geen woorden maar daden

WWF vindt dat het de hoogste tijd is dat wereldleiders de daad bij het woord voegen en wil dat ze onmiddellijk actie ondernemen om een einde te maken aan de illegale handel in wildlife, voor het te laat is. Er móet wat gebeuren aan de corruptie, de vraag naar illegale producten van wildlife moet omlaag, de arbeidsomstandigheden van rangers moeten drastisch verbeterd worden evenals de handhaving van de wetten tegen stroperij en illegale handel.

Dit is wat we vragen van de politici in Londen:

  • Pak corruptie aan; corruptie voedt de illegale handel en de handel moedigt corruptie aan
  • Professionaliseer parkrangers, verbeter hun arbeidsomstandigheden
  • Verbeter de opsporing en berechting van wildlife criminelen
  • Stop de ivoorhandel
  • Steun de lokale bevolking en zorg dat ze profijt hebben van natuurbescherming
  • Verminder de vraag naar illegale wildlifeproducten
  • Verbind leefgebieden, zodat wilde dieren de ruimte hebben en mensen geen schade van wildlife ondervinden

Wezenlijke verandering

De conferentie is de vierde in een reeks. De 1e conferentie was op initiatief van de Britse regering in 2014, ook in Londen, toen de wereldwijde stroperijcijfers de pan uit rezen. Daarna was er één in Kasane, Botswana, als zijnde belangrijk olifantenland en de 3e editie was in Hanoi, Vietnam, dat een grote rol speelt als vraagland en doorvoerhaven van illegale wildlife-producten. Er werden veel toezeggingen gedaan op de bijeenkomsten maar ondertussen hebben soorten als neushoornsolifantentijgers en schubdieren nog steeds ernstig te lijden onder stroperij en de illegale handel. Deze conferentie is een kans voor de betrokken landen om hun woorden in daden om te zetten en voor werkelijke verandering te zorgen.

Gerelateerde artikelen

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

China verbiedt binnenlandse ivoorhandel in 2017

Een historisch besluit! Op de valreep van het nieuwe jaar maakt China officieel bekend dat er eind december 2017 een volledig verbod is op de binnenlandse handel in ivoor. WWF en partnerorganisatie TRAFFIC reageren verheugd. Het sluiten van de grootste ivoormarkt ter wereld zal een enorme impuls geven aan het tegengaan van het stropen van olifanten in Afrika.
Meer info

Smokkelaars veroordeeld tot lange straffen

Vorig jaar is een criminele bende opgepakt bij de grens tussen Rusland en China. De smokkelaars hadden veel dierlijke producten bij zich, zoals tijgervachten en berenpoten. Ze zijn nu veroordeeld tot gevangenisstraffen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).