Brent Stirton
09 oktober 2018

WWF wil concrete plannen zien op Conferentie tegen illegale handel in wildlife

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De illegale handel in wildlife vernietigt dieren en planten over de hele wereld. Het is een ernstige, georganiseerde misdaad die de nationale veiligheid van veel landen bedreigt, lokale gemeenschappen schaadt en het leven van rangers in de waagschaal legt.

Op 11 en 12 oktober vindt daarom de Conference on Illegal Wildlife Trade plaats, in Londen. Op de conferentie komen regeringsleiders bijeen van landen waar stroperij, de illegale handel in en vraag naar illegale producten van wildlife een groot probleem zijn. De mate waarin de illegale handel in wildlife groeit dreigt de successen van tientallen jaren aan natuurbescherming ongedaan te maken. Jaarlijks worden zo’n 20.000 Afrikaanse olifanten gedood voor hun ivoor en iedere dag sterven er alleen al in Zuid-Afrika drie neushoorns door toedoen van stropers. De illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor veel wilde diersoorten, maar ook voor lokale gemeenschappen voor wie wildlife een belangrijke inkomstenbron is, bijvoorbeeld uit toerisme. In de illegale handel in wildlife gaat jaarlijks zo’n 17 miljard euro om en het heeft connecties met andere vormen van georganiseerde misdaad zoals de drugs- en wapenhandel.

Geen woorden maar daden

WWF vindt dat het de hoogste tijd is dat wereldleiders de daad bij het woord voegen en wil dat ze onmiddellijk actie ondernemen om een einde te maken aan de illegale handel in wildlife, voor het te laat is. Er móet wat gebeuren aan de corruptie, de vraag naar illegale producten van wildlife moet omlaag, de arbeidsomstandigheden van rangers moeten drastisch verbeterd worden evenals de handhaving van de wetten tegen stroperij en illegale handel.

Dit is wat we vragen van de politici in Londen:

  • Pak corruptie aan; corruptie voedt de illegale handel en de handel moedigt corruptie aan
  • Professionaliseer parkrangers, verbeter hun arbeidsomstandigheden
  • Verbeter de opsporing en berechting van wildlife criminelen
  • Stop de ivoorhandel
  • Steun de lokale bevolking en zorg dat ze profijt hebben van natuurbescherming
  • Verminder de vraag naar illegale wildlifeproducten
  • Verbind leefgebieden, zodat wilde dieren de ruimte hebben en mensen geen schade van wildlife ondervinden

Wezenlijke verandering

De conferentie is de vierde in een reeks. De 1e conferentie was op initiatief van de Britse regering in 2014, ook in Londen, toen de wereldwijde stroperijcijfers de pan uit rezen. Daarna was er één in Kasane, Botswana, als zijnde belangrijk olifantenland en de 3e editie was in Hanoi, Vietnam, dat een grote rol speelt als vraagland en doorvoerhaven van illegale wildlife-producten. Er werden veel toezeggingen gedaan op de bijeenkomsten maar ondertussen hebben soorten als neushoornsolifantentijgers en schubdieren nog steeds ernstig te lijden onder stroperij en de illegale handel. Deze conferentie is een kans voor de betrokken landen om hun woorden in daden om te zetten en voor werkelijke verandering te zorgen.

Gerelateerde artikelen

93% van de bevolking in Zuidoost-Azië steunt sluiting illegale wilde dierenmarkten

Uit onderzoek in opdracht van WWF blijkt dat ruim 80 procent van de respondenten uit Thailand, Hong Kong, Myanmar, Japan en Vietnam (zeer) grote zorgen heeft over de uitbraak van het coronavirus. Ruim 90 procent van de respondenten wil dat de overheden van hun landen een eind maakt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht.
Meer info

Nieuwe Rode Lijst: Lichtpunten ondanks biodiversiteitscrisis

De vandaag gepubliceerde update van de Rode Lijst van bedreigde planten- en diersoorten van IUCN laat zien dat bedreigde diersoorten zich ook kunnen herstellen: acht vogelsoorten en twee zoetwatervissen zijn er beter aan toe. Fokprogramma’s gekoppeld aan goed beheer van wilde populaties speelden bij deze successen van natuurbescherming een sleutelrol. Toch staan er weer méér soorten op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten, ruim 30.000. En er is toenemend bewijs dat de opwarming van de aarde negatieve effecten heeft op de biodiversiteit.
Meer info

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).