Brent Stirton
09 oktober 2018

WWF wil concrete plannen zien op Conferentie tegen illegale handel in wildlife

 
 
 
 
 
 
 
 
 

De illegale handel in wildlife vernietigt dieren en planten over de hele wereld. Het is een ernstige, georganiseerde misdaad die de nationale veiligheid van veel landen bedreigt, lokale gemeenschappen schaadt en het leven van rangers in de waagschaal legt.

Op 11 en 12 oktober vindt daarom de Conference on Illegal Wildlife Trade plaats, in Londen. Op de conferentie komen regeringsleiders bijeen van landen waar stroperij, de illegale handel in en vraag naar illegale producten van wildlife een groot probleem zijn. De mate waarin de illegale handel in wildlife groeit dreigt de successen van tientallen jaren aan natuurbescherming ongedaan te maken. Jaarlijks worden zo’n 20.000 Afrikaanse olifanten gedood voor hun ivoor en iedere dag sterven er alleen al in Zuid-Afrika drie neushoorns door toedoen van stropers. De illegale handel is een van de grootste bedreigingen voor veel wilde diersoorten, maar ook voor lokale gemeenschappen voor wie wildlife een belangrijke inkomstenbron is, bijvoorbeeld uit toerisme. In de illegale handel in wildlife gaat jaarlijks zo’n 17 miljard euro om en het heeft connecties met andere vormen van georganiseerde misdaad zoals de drugs- en wapenhandel.

Geen woorden maar daden

WWF vindt dat het de hoogste tijd is dat wereldleiders de daad bij het woord voegen en wil dat ze onmiddellijk actie ondernemen om een einde te maken aan de illegale handel in wildlife, voor het te laat is. Er móet wat gebeuren aan de corruptie, de vraag naar illegale producten van wildlife moet omlaag, de arbeidsomstandigheden van rangers moeten drastisch verbeterd worden evenals de handhaving van de wetten tegen stroperij en illegale handel.

Dit is wat we vragen van de politici in Londen:

  • Pak corruptie aan; corruptie voedt de illegale handel en de handel moedigt corruptie aan
  • Professionaliseer parkrangers, verbeter hun arbeidsomstandigheden
  • Verbeter de opsporing en berechting van wildlife criminelen
  • Stop de ivoorhandel
  • Steun de lokale bevolking en zorg dat ze profijt hebben van natuurbescherming
  • Verminder de vraag naar illegale wildlifeproducten
  • Verbind leefgebieden, zodat wilde dieren de ruimte hebben en mensen geen schade van wildlife ondervinden

Wezenlijke verandering

De conferentie is de vierde in een reeks. De 1e conferentie was op initiatief van de Britse regering in 2014, ook in Londen, toen de wereldwijde stroperijcijfers de pan uit rezen. Daarna was er één in Kasane, Botswana, als zijnde belangrijk olifantenland en de 3e editie was in Hanoi, Vietnam, dat een grote rol speelt als vraagland en doorvoerhaven van illegale wildlife-producten. Er werden veel toezeggingen gedaan op de bijeenkomsten maar ondertussen hebben soorten als neushoornsolifantentijgers en schubdieren nog steeds ernstig te lijden onder stroperij en de illegale handel. Deze conferentie is een kans voor de betrokken landen om hun woorden in daden om te zetten en voor werkelijke verandering te zorgen.

Lees de update over de conferentie.

Gerelateerde artikelen

Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info
Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info
WWF

De COVID-19 pandemie en het belang van een goed werkend ecosysteem

In het onlangs uitgebrachte rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie die onze planeet in zijn greep heeft. Het beschrijft het verband tussen de vernietiging van natuurlijke ecosystemen, de handel in wilde dieren en het verschijnen en verspreiden van besmettelijke ziekten die door dieren zijn overgebracht zoals COVID-19. Het rapport geeft ook aan hoe we de gezondheid van de mens beter kunnen beschermen door de biodiversiteit beter te beschermen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.