Ola Jennersten / NIBL WWF
09 oktober 2018

Rangers in de frontlinie, en dat voor 9 dollar per dag

 
 
 
 
 
 

Rangers hebben gebrek aan basale gezondheidszorg, training en uitrusting, WWF dringt er bij regeringen op aan daar snel verandering in te brengen.

Vandaag verschijnt Life on the frontline, het verslag van een omvangrijke enquête naar de arbeidsomstandigheden van rangers in Azië en Afrika. Het rapport laat zien dat ondanks de centrale rol van rangers bij de bescherming van de natuur, hun werkomstandigheden veelal hard en moeilijk zijn. Vaak is er een gebrek aan basisbehoeftes zoals onderdak en schoon water: zo’n 60% van de geïnterviewde rangers zegt tijdens patrouilles geen of slechts incidenteel toegang te hebben tot schoon water.

Onderzoek onder 4.600 rangers

De enquête werd uitgevoerd door WWF met steun van de Ranger Federatie van Azië en de Universiteit van Centraal-Florida. Meer dan 4.600 rangers op 294 locaties in 17 landen in Azië en Afrika namen deel. De geïnterviewde rangers zijn in dienst van de overheid. Het onderzoek gaat ook in op de uitdagingen en gevaren waar rangers mee te maken krijgen; stropersbendes, besmettelijke ziektes, gebrek aan training en uitrusting en, soms, een lastige verstandhouding met lokale gemeenschappen.

Belangrijke uitkomsten van het verslag:

  • Tussen juli 2017 en 2018 kwamen 107 rangers om tijdens hun werk
  • Toch heeft de helft geen verzekering om het overlijdensrisico van het werk te dekken
  • Bijna 60 procent van de rangers heeft geen toegang tot schoon drinkwater tijdens patrouilles
  • 1 op de 4 rangers had malaria het afgelopen jaar; slechts 20 procent beschikt over een muskietennet
  • 82 procent van de rangers vindt het werk gevaarlijk door de grote risico’s om stropers tegen het lijf te lopen of te moeten arresteren
  • 38 procent vindt dat de training die ze kregen aan het begin niet goed genoeg was en dat ze te weinig opfriscursussen krijgen
  • Rangers werken gemiddeld 76 uur per week, dag en nacht, voor minder dan 9 dollar per dag
  • 59 procent heeft geen basiscommunicatie-apparatuur tijden patrouilles, 45 procent moest zelf zijn uniform en 65 procent zijn eigen laarzen kopen
  • Slechts 38 procent van de getrouwde rangers (75 procent is getrouwd) kan bij zijn gezin leven door het grote tijdsbeslag van het werk, gebrek aan infrastructuur en vervoer en gevaarlijke omstandigheden

Geen eerlijke beloning

Rohit Singh, voorzitter van de Ranger Federatie van Azië: "We zien dat wereldwijd enkele van onze meest geliefde diersoorten in razend tempo verdwijnen. Rangers staan ​​vooraan bij de bescherming van de natuur. Door de aard van hun werk riskeren ze daarbij levensgevaarlijke situaties. Dat weten ze. Maar wat schokkend is, is dat ondanks hun bereidheid om hun leven op het spel te zetten voor het behoud van onze wilde dieren, de meesten geen eerlijke beloning, verzekering en adequate training krijgen."

Conferentie over Illegale handel in wildlife, Londen

Een ranger die niet goed is uitgerust en toegerust kan zijn werk als natuurbeschermer niet goed doen - met alle gevolgen van dien voor natuur en wildlife. WWF roept dan ook de regeringsleiders, bijeen voor de conferentie over illegale handel in wilde dieren in Londen op 11 en 12 oktober, op om zo snel mogelijk de voor rangers levensbedreigende tekortkomingen in hun arbeidsomstandigheden aan te pakken en te verbeteren. Een toegesneden training, een degelijke EHBO-cursus, goede medische noodplannen, uitrusting en communicatieapparatuur voor in het veld, behoren tot de zaken die het hardste nodig zijn. Daarnaast is een 100% dekking voor ernstige verwondingen en overlijden een belangrijke volgende stap voor rangers en hun families.

Erkenning voor parkwachters

WWF hoopt nauw samen te werken met deze regeringen en andere betrokken partners om ervoor te zorgen dat parkwachters worden erkend en gerespecteerd als professionele openbare dienstverleners die hun leven op het spel zetten om ons allemaal een betere wereld te bieden.

Gerelateerde artikelen

Illegale handel in wilde dieren, bushmeat en pandemieën

In het rapport De vernietiging van de natuur en de opkomst van pandemieën onderzocht WWF de oorzaken van de COVID-19 pandemie. De onderzoekers beschrijven hoe de vernietiging van ecosystemen en de overexploitatie van dierlijke hulpbronnen, zoals de handel in wilde dieren, een belangrijk aandeel hebben in het ontstaan van deze ziekten. Zolang er nog dagelijks veel mensen ziek worden en overlijden heeft de volksgezondheid de allerhoogste prioriteit. Ondertussen wordt er nagedacht over de onderliggende factoren die de opkomst van epidemieën mogelijk maken. Het is van levensbelang dat we beter begrijpen wat de rol van natuurlijke ecosystemen is als verdediging tegen de verspreiding van ziekten.
Meer info

De coronacrisis raakt het hart van onze missie

Het coronavirus heeft een enorme impact, wereldwijd. Onze gedachten gaan uit naar de families en naasten van de slachtoffers en naar al degenen die aan de frontlinie tegen deze pandemie vechten. Op de langere termijn zullen we de illegale handel in wilde dieren en het verlies aan leefgebied en biodiversiteit ingrijpend moeten aanpakken en zullen we onze relatie met de natuur moeten herzien.
Meer info

93% van de bevolking in Zuidoost-Azië steunt sluiting illegale wilde dierenmarkten

Uit onderzoek in opdracht van WWF blijkt dat ruim 80 procent van de respondenten uit Thailand, Hong Kong, Myanmar, Japan en Vietnam (zeer) grote zorgen heeft over de uitbraak van het coronavirus. Ruim 90 procent van de respondenten wil dat de overheden van hun landen een eind maakt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).