Suyash Keshari / WWF
03 maart 2020

World Wildlife Day: 3 redenen waarom het beschermen van wilde dieren hoog op jouw to-do lijst moet staan! 

Vandaag, 3 maart, is het World Wildlife Day. Een goed moment om stil te staan bij alle wilde dieren die onze aarde rijk is. Wij hebben meer aan ze te danken dan je in eerste instantie denkt: ons welzijn, onze welvaart en zelfs ons leven! Van de grote, machtige tijger tot de kleine, hardwerkende bij: wilde dieren dragen met hun enorme verscheidenheid op meer manieren bij aan ons leven en welzijn dan je denkt. Hier zijn drie redenen waarom ze voor ons allemaal een prioriteit zouden moeten zijn. Niet alleen vandaag.

Bescherming tegen klimaatverandering

Je weet waarschijnlijk al dat bossen een cruciale rol spelen bij het aanpakken van klimaatverandering. Bomen slaan CO2 op, dat anders in de atmosfeer zou vrijkomen. Daarom werken wij en vele anderen ook zo hard aan bodemherstel en de aanplant van nieuwe bomen na grote bosbranden zoals die in de Amazone en Australië.

Maar wist je dat de wilde dieren die in deze bossen leven ook een cruciale rol spelen bij het voorkomen van branden? Grazers en andere planteneters zorgen ervoor dat er minder gras en kleine plantjes zijn, waardoor de verspreiding en intensiteit van branden vermindert. Het beschermen van wilde dieren helpt dus om bosbranden te voorkomen en om ervoor te zorgen dat ze minder groot en intens worden. Bovendien produceren grote wilde graseters zoals olifanten, zebra's, neushoorns en kamelen niet zoveel methaan (broeikasgas) als vee. Dat komt doordat ze gras op een andere manier verteren.

En dat is nog niet alles. Wilde dieren kunnen bossen helpen om CO2 nog efficiënter op te slaan. Olifanten, toekans en andere bewoners van tropische regenwouden zijn dol op de grote, vlezige vruchten die bepaalde boomsoorten te bieden hebben. Deze boomsoorten kunnen groter worden dan bomen met kleiner fruit, waardoor ze effectiever zijn in het opslaan van CO2. Onderzoek toont aan dat het verlies van bomen met grote vruchten een daling van maar liefst 10% in het CO2-opslagpotentieel van tropische bossen veroorzaakt.

Culturele betekenis en welzijn

Wilde dieren spelen een grote rol in ons leven, variërend van spirituele verrijking tot vrijetijdsactiviteiten. Die factor is moeilijk meetbaar, maar daarom niet minder waardevol. Wilde dieren hebben een belangrijke bijdrage aan het menselijk welzijn!

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich het meest aangetrokken voelen tot landschappen die rustig en esthetisch aantrekkelijk zijn, een historische betekenis hebben én wilde dieren bevatten. Mensen houden ervan om dieren in het wild te fotograferen of documentaires over wilde dieren te bekijken. Het aantal internationale reizen naar natuurbestemmingen is in de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd. Bezoekers aan beschermde natuurgebieden in veel ontwikkelingslanden leveren een geschatte omzet op van bijna 550 miljard euro per jaar.

Wildlife draagt voor veel mensen ook bij aan hun spirituele welzijn. Heilige plaatsen, zoals de slangentempel in het Maleisische Penang, en de aan apen gewijde Galtaji-tempel in Jaipur, India, vormen de basis van religieuze praktijken en rituelen.

Verbetering van de bodemgezondheid en vruchtbaarheid

Wilde dieren verbeteren de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem. Met hun mest en urine vullen ze het voedingsstofgehalte van de bodem aan met verrijkende mineralen. Door rond te lopen, vliegen of zwemmen, verplaatsen wilde dieren bovendien belangrijke voedingsstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat de nachtelijke bezoekjes van het nijlpaard aan graslanden ervoor zorgt dat (via zijn mest) voedingsstoffen in de rivier terechtkomen, waardoor de productiviteit van de vissen toeneemt?

Happy World Wildlife Day!

Gerelateerde artikelen

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

13 Europese bizons vrijgelaten om de genetische diversiteit in zuidelijke Karpaten te vergroten

Een kudde van 13 vrouwelijke Europese bizons is net aangekomen in de zuidelijke Karpaten in Roemenië om vrij te worden gelaten in het wild. Dit vergroot de genetische diversiteit van de kuddes die er al rondlopen en zorgt ervoor dat de populatie op een gezonde manier kan blijven groeien.
Meer info
Mikhail Bondar \ WWF Rusland

Aantal Siberische rendieren veert terug

Begin december drie jaar geleden was ik voor vergaderingen in het kantoor van WWF-Rusland. Buiten was het al donker en er dwarrelden sneeuwvlokken voor het raam toen Irina na een vergadering naar me toe kwam. “Je moet deze foto’s even zien Gert. Ze zijn in het najaar genomen in Siberië, op het Taymir-schiereiland”. Het waren geen opbeurende foto’s. Stapels kadavers van dode rendieren op de oever van een rivier, ontdaan van hun geweien. “Die geweien worden voor medicijn verhandeld en de tong als lekkernij”, lichtte Irina toe. “We zijn in gesprek gegaan met de autoriteiten van de twee provincies waartoe Taymir behoort maar we moeten vóór het volgende seizoen dat de rendieren trekken in actie komen! We moeten de plekken waar rendieren massaal de rivieren oversteken beveiligen tegen stropers, we wijzen de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid.”
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.