25 maart 2020

Wilde tapir geboren in Brazilië 

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren (niet de tapir op de foto).

Tapirs komen voor in verschillende delen van de wereld, zo ook in het Atlantisch Regenwoud dat zich uitstrekt over Brazilië, Argentinië en Paraguay. De tapir is het grootste landzoogdier van Zuid-Amerika, en heeft wel iets weg van een varken. Ze worden vaak ‘tuinmannen van het bos’ genoemd, omdat ze een belangrijke rol spelen in de verspreiding van zaden en het ‘snoeien’ van bomen en struiken.

In de staat Rio de Janeiro waren deze bijzondere dieren verdwenen, daarom werd er de afgelopen jaren hard gewerkt aan een herintroductieproject. Sinds 2017 werden vier mannetjes en drie vrouwtjes uitgezet door het Refauna-programma van het Federaal Instituut van Onderwijs, Wetenschap en Technologie van Rio de Janeiro. En met succes dus! Deze babytapir werd waarschijnlijk in januari geboren. De onderzoekers geloven dat er nog een vrouwtje zwanger is, hopelijk kunnen we binnenkort dus meer goed nieuws delen.

Biljoen bomen

Het herintroductieprogramma is erop gericht om het herstel van de natuur te versnellen. Het Atlantisch Regenwoud was namelijk ooit 1,3 miljoen km2 groot, zo’n 30 keer de oppervlakte van Nederland. Helaas is nu nog maar een oppervlakte van 5 keer Nederland over en is de druk op het woud gigantisch: twee van ’s werelds grootste steden – São Paulo en Rio de Janeiro – liggen in het Atlantisch Regenwoud. En dat terwijl het gebied ontzettend belangrijk is, het is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld, het biedt een thuis aan zeldzame dieren en het zorgt voor de zuivering van water en de opslag van CO2.

Met de terugkeer van de tapir is de hoop dat het bos zich weer herstelt, maar het Atlantisch Regenwoud heeft zware tijd beleefd. Samen kunnen we het tij keren. Door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of juist te planten. Ons doel is om voor 2050 wereldwijd 1 biljoen bomen te herstellen en beschermen. Met dit ambitieuze doel bouwen we aan levende en klimaatbestendige bossen, die blijven groeien.

Gerelateerde artikelen

4 planten met power

Hoewel ik er inmiddels al een aantal keer geweest ben, blijft het me verrassen: het Atlantisch Regenwoud. In dit prachtige gebied kan ik – als fervent vogelaar – mijn hart ophalen: er leven maar liefst duizend soorten vogels, en veel soorten komen alleen maar in dit woud voor. Ook leven er minstens 20.000 verschillende soorten planten en bomen. Deze bomen lijken allemaal vredig naast elkaar te staan, maar onderling woedt een harde strijd om licht en voedsel.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info
Peter Chadwick / WWF

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info
Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).