25 maart 2020

Wilde tapir geboren in Brazilië 

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren (niet de tapir op de foto).

Tapirs komen voor in verschillende delen van de wereld, zo ook in het Atlantisch Regenwoud dat zich uitstrekt over Brazilië, Argentinië en Paraguay. De tapir is het grootste landzoogdier van Zuid-Amerika, en heeft wel iets weg van een varken. Ze worden vaak ‘tuinmannen van het bos’ genoemd, omdat ze een belangrijke rol spelen in de verspreiding van zaden en het ‘snoeien’ van bomen en struiken.

In de staat Rio de Janeiro waren deze bijzondere dieren verdwenen, daarom werd er de afgelopen jaren hard gewerkt aan een herintroductieproject. Sinds 2017 werden vier mannetjes en drie vrouwtjes uitgezet door het Refauna-programma van het Federaal Instituut van Onderwijs, Wetenschap en Technologie van Rio de Janeiro. En met succes dus! Deze babytapir werd waarschijnlijk in januari geboren. De onderzoekers geloven dat er nog een vrouwtje zwanger is, hopelijk kunnen we binnenkort dus meer goed nieuws delen.

Bossen

Het herintroductieprogramma is erop gericht om het herstel van de natuur te versnellen. Het Atlantisch Regenwoud was namelijk ooit 1,3 miljoen km2 groot, zo’n 30 keer de oppervlakte van Nederland. Helaas is nu nog maar een oppervlakte van 5 keer Nederland over en is de druk op het woud gigantisch: twee van ’s werelds grootste steden – São Paulo en Rio de Janeiro – liggen in het Atlantisch Regenwoud. En dat terwijl het gebied ontzettend belangrijk is, het is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld, het biedt een thuis aan zeldzame dieren en het zorgt voor de zuivering van water en de opslag van CO2.

Met de terugkeer van de tapir is de hoop dat het bos zich weer herstelt, maar het Atlantisch Regenwoud heeft zware tijd beleefd. Samen kunnen we het tij keren. Door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of juist te planten. Ons doel is om voor 2050 wereldwijd 1 biljoen bomen te herstellen en beschermen. Met dit ambitieuze doel bouwen we aan levende en klimaatbestendige bossen, die blijven groeien.

Gerelateerde artikelen

Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Meet the tree

Een paar jaar geleden verhuisde ik naar een huis met een tuin. We besloten alle tegels eruit te halen en er bomen in te planten. Niet zoveel mogelijk bomen, maar de juiste bomen. Bomen die goed zijn voor insecten, vogels en de bodem. Inmiddels is mijn tuin een heerlijke schaduwrijke plek, waar ik elke dag geniet van de vele dieren die erop af komen. Eigenlijk werkt bosherstel op grote schaal hetzelfde. Het gaat niet om de hoeveelheid bomen, maar om de juiste boom op de juiste plek.
Meer info
Mikhail Bondar \ WWF Rusland

Aantal Siberische rendieren veert terug

Begin december drie jaar geleden was ik voor vergaderingen in het kantoor van WWF-Rusland. Buiten was het al donker en er dwarrelden sneeuwvlokken voor het raam toen Irina na een vergadering naar me toe kwam. “Je moet deze foto’s even zien Gert. Ze zijn in het najaar genomen in Siberië, op het Taymir-schiereiland”. Het waren geen opbeurende foto’s. Stapels kadavers van dode rendieren op de oever van een rivier, ontdaan van hun geweien. “Die geweien worden voor medicijn verhandeld en de tong als lekkernij”, lichtte Irina toe. “We zijn in gesprek gegaan met de autoriteiten van de twee provincies waartoe Taymir behoort maar we moeten vóór het volgende seizoen dat de rendieren trekken in actie komen! We moeten de plekken waar rendieren massaal de rivieren oversteken beveiligen tegen stropers, we wijzen de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid.”
Meer info

4 planten met power

Hoewel ik er inmiddels al een aantal keer geweest ben, blijft het me verrassen: het Atlantisch Regenwoud. In dit prachtige gebied kan ik – als fervent vogelaar – mijn hart ophalen: er leven maar liefst duizend soorten vogels, en veel soorten komen alleen maar in dit woud voor. Ook leven er minstens 20.000 verschillende soorten planten en bomen. Deze bomen lijken allemaal vredig naast elkaar te staan, maar onderling woedt een harde strijd om licht en voedsel.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.