Gustavo Ybarra / WWF
16 oktober 2018

Voedselproductie grootste oorzaak natuurverlies, maar Nederlander realiseert zich dat niet

91 procent van de Nederlanders weet niet dat onze voedselproductie wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds publiceert op Wereldvoedseldag (16 oktober). Onder jongeren tussen 18 en 24 jaar ligt dat besef nog lager: 10 procent heeft zelfs geen enkel idee dat de huidige voedselproductie de biodiversiteit schaadt.

 

Op Wereldvoedseldag wordt wereldwijd aandacht geschonken aan voeding en voedselzekerheid. Dat voedselproductie en -verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van verlies van plant- en diersoorten is echter nog nauwelijks bekend. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater verbruikt voor voedselproductie.

Grootste uitdagingen

Het onderzoek in Nederland is onderdeel van een internationale enquête. Onderzoeksbureau YouGov interviewde, in opdracht van WWF, in totaal 11.000 mensen in Australië, Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Deze landen staan voor de grootste uitdagingen als het gaat om natuurverlies gerelateerd aan het voedselsysteem. In Nederland werden 1005 mensen bevraagd. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met het internationaal gemiddelde.

“Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo, aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland. “Zo’n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.”

Samenwerken

Dat lukt volgens Oerlemans als alle partijen – natuurorganisaties, overheid, bedrijfsleven, voedselproducenten en consumenten – bijdragen aan oplossingen en samenwerken. Bijvoorbeeld door boeren te belonen voor duurzame voedselproductie. Consumenten kunnen een verschil maken door vaker te kiezen voor plantaardige producten en duurzaam geproduceerd voedsel. 

Gerelateerde artikelen

Zoetwatervissen hebben het zwaar

Een derde van de zoetwatervissen wordt met uitsterven bedreigd blijkt uit het 'vergeten vissen' rapport dat vandaag is gepubliceerd door verschillende natuurorganisaties waaronder WWF.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt maandag 11 januari deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.
Meer info

Natuurcrisis door stikstof blijft

De Tweede Kamer staat in meerderheid achter een nieuwe stikstofwet. Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld. “De boodschap over stikstof is simpel: we moeten nu aan de bak met een stevige vermindering van de uitstoot om de natuurcrisis in Nederland te keren. Door nu scherpe keuzes uit de weg te gaan, worden de gevolgen op termijn alleen maar groter, duurder en ingewikkelder. En het belangrijkste: we verliezen onze meest kwetsbare natuur.”
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).