Gustavo Ybarra / WWF
16 oktober 2018

Voedselproductie grootste oorzaak natuurverlies, maar Nederlander realiseert zich dat niet

91 procent van de Nederlanders weet niet dat onze voedselproductie wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds publiceert op Wereldvoedseldag (16 oktober). Onder jongeren tussen 18 en 24 jaar ligt dat besef nog lager: 10 procent heeft zelfs geen enkel idee dat de huidige voedselproductie de biodiversiteit schaadt.

 

Op Wereldvoedseldag wordt wereldwijd aandacht geschonken aan voeding en voedselzekerheid. Dat voedselproductie en -verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van verlies van plant- en diersoorten is echter nog nauwelijks bekend. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater verbruikt voor voedselproductie.

Grootste uitdagingen

Het onderzoek in Nederland is onderdeel van een internationale enquête. Onderzoeksbureau YouGov interviewde, in opdracht van WWF, in totaal 11.000 mensen in Australië, Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Deze landen staan voor de grootste uitdagingen als het gaat om natuurverlies gerelateerd aan het voedselsysteem. In Nederland werden 1005 mensen bevraagd. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met het internationaal gemiddelde.

“Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo, aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland. “Zo’n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.”

Samenwerken

Dat lukt volgens Oerlemans als alle partijen – natuurorganisaties, overheid, bedrijfsleven, voedselproducenten en consumenten – bijdragen aan oplossingen en samenwerken. Bijvoorbeeld door boeren te belonen voor duurzame voedselproductie. Consumenten kunnen een verschil maken door vaker te kiezen voor plantaardige producten en duurzaam geproduceerd voedsel. 

Gerelateerde artikelen

Shutterstock

WereldVoedselDag

WWF-Medewerker Corné van Dooren vertelt in zijn blog over WereldVoedselDag en het belang van eten in harmonie met de natuur.
Meer info
Roger Leguen / WWF

Internationale bijeenkomst van levensbelang voor de volgende generatie

Tijdens de volgende Convention on Biological Diversity (CBD) komen regeringsleiders van over de hele wereld bij elkaar om te spreken over biodiversiteit. Het eerste deel van deze belangrijke conferentie vindt deze week plaats.
Meer info
Natasja Oerlemans

Uit de stikstofimpasse: hét moment om het anders te doen

Al twee jaar moddert de politiek door met het maken van beleid dat zowel juridisch al ecologisch onvoldoende is onderbouwd om uit de stikstofimpasse te komen. Dit is dus hét moment om het anders te doen. Want de enige plek waar nu nog wel een goede aanpak kan worden afgesproken, is in het nieuwe regeerakkoord. Wij roepen de onderhandelaars daarom op eindelijk werk te maken van een ecologisch onderbouwde en juridisch houdbare stikstofreductie zodat natuurherstel kan beginnen en ondernemers, boeren, beleidsmakers weten waar ze aan toe zijn.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.