Gustavo Ybarra / WWF
16 oktober 2018

Voedselproductie grootste oorzaak natuurverlies, maar Nederlander realiseert zich dat niet

91 procent van de Nederlanders weet niet dat onze voedselproductie wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds publiceert op Wereldvoedseldag (16 oktober). Onder jongeren tussen 18 en 24 jaar ligt dat besef nog lager: 10 procent heeft zelfs geen enkel idee dat de huidige voedselproductie de biodiversiteit schaadt.

 

Op Wereldvoedseldag wordt wereldwijd aandacht geschonken aan voeding en voedselzekerheid. Dat voedselproductie en -verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van verlies van plant- en diersoorten is echter nog nauwelijks bekend. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater verbruikt voor voedselproductie.

Grootste uitdagingen

Het onderzoek in Nederland is onderdeel van een internationale enquête. Onderzoeksbureau YouGov interviewde, in opdracht van WWF, in totaal 11.000 mensen in Australië, Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Deze landen staan voor de grootste uitdagingen als het gaat om natuurverlies gerelateerd aan het voedselsysteem. In Nederland werden 1005 mensen bevraagd. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met het internationaal gemiddelde.

“Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo, aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland. “Zo’n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.”

Samenwerken

Dat lukt volgens Oerlemans als alle partijen – natuurorganisaties, overheid, bedrijfsleven, voedselproducenten en consumenten – bijdragen aan oplossingen en samenwerken. Bijvoorbeeld door boeren te belonen voor duurzame voedselproductie. Consumenten kunnen een verschil maken door vaker te kiezen voor plantaardige producten en duurzaam geproduceerd voedsel. 

Gerelateerde artikelen

Gerhard van Roon / Hollandse Hoogte

Open brief aan Frans Timmermans

Geachte heer Timmermans,
Met de komst van uw Green Deal gaf u ons, 12 Nederlandse natuur- en milieuorganisaties én haar miljoenen aanhangers, hoop. Dat Europa er nu eindelijk voor kiest de groene weg in te slaan. Een Europa dat streeft naar natuurvriendelijke landbouw waarin volop ruimte is voor biodiversiteit. Waar wordt ingezet op natuurlijke landschapselementen en vernatting van landbouwgronden. Naar een Europa waar we veldleeuwerik en geelgors weer volop horen zingen, patrijzen voor ons uitschieten en waar boeren beloond worden voor het gastvrij onderbrengen van al die soorten planten en dieren, die afhankelijk zijn van het boerenland voor hun voortbestaan. En waar boeren een goed belegde boterham kunnen verdienen om onze Europese voedselzekerheid te waarborgen.
Meer info
Jonathan Caramanus / Green Renaissance / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds geeft wereldwijde SOS af voor natuur

WWF Living Planet Report 2020: gemiddelde populatieomvang diersoorten neemt verder af, maar herstel is mogelijk
Meer info
Michel Gunther / WWF

196 nieuwe grote dammen gepland in Europese beschermde gebieden

De biodiversiteit in Europese zoetwatergebieden verkeert al enige tijd in een crisis. Maar nu blijkt dat ook beschermde gebieden niet langer veilig zijn. 196 grote dammen en waterkrachtcentrales staan op het punt om gebouwd te worden in rivieren zoals de Donau, Mura en Sava.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).