Gustavo Ybarra / WWF
16 oktober 2018

Voedselproductie grootste oorzaak natuurverlies, maar Nederlander realiseert zich dat niet

91 procent van de Nederlanders weet niet dat onze voedselproductie wereldwijd de grootste oorzaak is van natuurverlies. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds publiceert op Wereldvoedseldag (16 oktober). Onder jongeren tussen 18 en 24 jaar ligt dat besef nog lager: 10 procent heeft zelfs geen enkel idee dat de huidige voedselproductie de biodiversiteit schaadt.

 

Op Wereldvoedseldag wordt wereldwijd aandacht geschonken aan voeding en voedselzekerheid. Dat voedselproductie en -verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van verlies van plant- en diersoorten is echter nog nauwelijks bekend. Zo is niet-duurzame landbouw de grootste oorzaak van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten. Ook wordt 69 procent van het zoetwater verbruikt voor voedselproductie.

Grootste uitdagingen

Het onderzoek in Nederland is onderdeel van een internationale enquête. Onderzoeksbureau YouGov interviewde, in opdracht van WWF, in totaal 11.000 mensen in Australië, Brazilië, Colombia, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Nederland. Deze landen staan voor de grootste uitdagingen als het gaat om natuurverlies gerelateerd aan het voedselsysteem. In Nederland werden 1005 mensen bevraagd. De uitkomsten zijn vergelijkbaar met het internationaal gemiddelde.

“Onze rijkdom aan dieren en planten in Nederland, de biodiversiteit, keldert in een rap tempo, aldus Natasja Oerlemans, hoofd unit Voedsel en Landbouw van WWF-Nederland. “Zo’n tweederde van ons Nederlandse landschap, en daarmee van onze natuur, bestaat uit boerenland. Daarom is het van groot belang dat we de omslag maken naar een landbouw waar gezonde voedselproductie samengaat met rijke natuur en een aantrekkelijke leefomgeving.”

Samenwerken

Dat lukt volgens Oerlemans als alle partijen – natuurorganisaties, overheid, bedrijfsleven, voedselproducenten en consumenten – bijdragen aan oplossingen en samenwerken. Bijvoorbeeld door boeren te belonen voor duurzame voedselproductie. Consumenten kunnen een verschil maken door vaker te kiezen voor plantaardige producten en duurzaam geproduceerd voedsel. 

Gerelateerde artikelen

Stikstofplannen Kabinet niet toereikend voor natuurherstel in Nederland

Nieuwe studie toont aan dat naast een gerichte aanpak bij natuurgebieden, ook landelijke maatregelen nodig zijn. Alleen een gebiedsgerichte, lokale aanpak, zoals voorgesteld in de Kabinetsbrief Stikstof, is onvoldoende om stikstofdepositie in natuurgebieden zodanig terug te dringen dat natuur in Nederland kan herstellen.
Meer info

Stikstofuitspraak: wat kan er wél?

Vandaag komt de Commissie Remkes met een lang verwacht advies over de aanpak van de stikstofproblematiek. De afgelopen dagen wordt het debat vooral gedomineerd door wat er niet kan. Maar wat kan er wél?
Meer info

Over graslanden en groenteburgers

Ik heb nog nooit zo’n groot aantal roofvogels bij elkaar gezien. Dit is een unieke plek in Europa en niet alleen vanwege het Nationaal Park. De grote dichtheden aan roofvogels is te danken aan het omliggende landbouwgebied: de dehesa.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).