Elke Bojanowski / WWF-HK
13 december 2019

Populatie van oceanische witpunthaaien met 95% afgenomen

Door overbevissing dreigt de witpunthaai in de Stille Oceaan uit te sterven. Ook het lot van andere haaien en is er erg onzeker. WWF dringt daarom bij de lidstaten van de Visserijcommissie voor de Westelijke en Centrale Stille Oceaan (WCPFC) aan op actie.

Veel voorkomende haaiensoort nu bijna verdwenen

Enkele tientallen jaren geleden was het de meest voorkomende haaiensoort in de tropische oceanen, maar inmiddels is de populatie van oceanische witpunthaaien met 95% afgenomen. Ze worden gedood vanwege hun vinnen of per ongeluk gevangen (als 'bijvangst') tijdens het vissen op tonijn. Als we op deze manier doorgaan sterft de soort in dit gebied volledig uit, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke analyse in opdracht van de WCPF. Het uitsterven van dit toproofdier zou een groot verlies zijn voor de balans in de ecosystemen in de Stille Oceaan.

Dringend actie nodig

"Het is ongelooflijk dat deze haai, waarvan er in het verleden miljoenen waren, nu met uitsterven wordt bedreigd in de westelijke en centrale Stille Oceaan; een gebied dat bijna 20% van het aardoppervlak beslaat," aldus John Tanzer, hoofd oceanen bij WWF International. "Er is dringend actie nodig om de populatie van witpunthaaien weer op te bouwen én om ervoor te zorgen dat geen enkele andere haai of rog nog in deze rampzalige positie terechtkomt."

Herstelplan beter dan alleen een verbod

Het is al sinds 2011 verboden om op oceanische witpunthaaien te jagen en om de soort aan boord te houden in geval van bijvangst. Inmiddels is duidelijk dat deze maatregelen alléén de soort niet meer kunnen redden. WWF dringt er daarom bij de lidstaten van de WCPFC op aan om een herstelplan voor de witpunthaai te ondersteunen en om vangstquota vast te stellen voor alle haaien en roggen.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).