Global Warming Images / WWF
12 september 2016

Noordpool smelt weg

 
 
 
 
 
 
 

Wereldwijd sneuvelt in 2016 het ene na het andere warmterecord – met juli en augustus als heetste maanden ooit geregistreerd. Dat merken wij in Nederland, maar in het Noordpoolgebied komt dat extra hard aan. Hier heeft het zee-ijs deze zomer wederom een nieuw laagterecord gevestigd. Volgens de gegevens van het US National Snow and Ice Data Centre, was er 4 miljoen vierkante kilometer ijs op 11 september. Dat is ver onder het gemiddelde.

 

Het eiland Vize in de Karazee bij Rusland verdwijnt in alarmerend tempo door het smelten van het ijs; de kustlijn is al meer dan 70 meter opgeschoven in de laatste 7 jaar. Sommige bewoners hebben hun huizen al moeten verlaten.

IJsbeerpatrouilles

Dat heeft grote gevolgen voor het leven op en rond de Noordpool. Voor ijsberen, bijvoorbeeld. Zij jagen hun kostje bij elkaar vanaf zee-ijs. Nu dat verdwijnt laten ze zich noodgedwongen steeds vaker zien in de buurt van mensen, met alle gevaren van dien.

Om zowel de mensen als de ijsberen te beschermen, bereiden dorpjes als Wales, Alaska, zich voor op de witte beren met het trainen en instellen van ijsbeerpatrouilles.

Snelle veranderingen

Sommige dieren wordt het ‘te warm’ onder de voeten, andere dieren en planten zoeken juist de minder koude wateren op. Het is moeilijk te voorspellen wat deze snelle veranderingen doet met het ecosysteem op de Noordpool. Maar zeker is, dat het gebied de tijd en ruimte nodig heeft om zich aan te passen aan de veranderingen.

Daarom pleit WWF ervoor om beschermde gebieden in te stellen en roepen we landen op om haast te maken met de ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs.

Gerelateerde artikelen

James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Gezocht: walrus-detectives

Word een echte walrusdetective en help bij het onderzoek. Door mee te doen krijgen we beter inzicht in de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. En daarna kunnen we ze beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).