Casper Douma / WWF
16 mei 2019

Mysterieuze sterfte van flamingo’s op Bonaire

 
 
 

 

Er komen steeds meer signalen bij WWF en lokale partnerorganisaties binnen dat de flamingo’s op Bonaire dringend hulp nodig hebben. In de maanden april en mei, wanneer het broedseizoen van de flamingo’s plaatsvindt, zijn al bijna 400 verzwakte flamingokuikens opgevangen. En niemand weet wat er precies aan de hand is…

Roze babykamer

In het Caribisch gebied leven vier broedpopulaties flamingo’s en één daarvan komt vrijwel jaarlijks broeden op Bonaire. Bonaire is daarmee een belangrijke kraamkamer voor deze vogels. Helaas gaat het niet goed met de kuikens van de flamingo’s. Ze worden de afgelopen jaren steeds vaker her en der op het eiland gevonden, dood of zeer verzwakt.

 

Tasten in het duister

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk; een tekort aan voedsel, ziektes, en het aanspoelen van de enorme hoeveelheden sargassum op de stranden, een zeewier dat vanuit de oceaan op de kust van Caribische eilanden terecht komt. Eenmaal aangespoeld gaat het snel rotten. Zeedieren kunnen hierdoor stikken.

 

Oproep aan minister Carola Schouten

De lokale overheid van Bonaire - het openbaar lichaam - wil zo snel mogelijk een onderzoek starten om te weten te komen waarom de dieren verzwakt raken en soms sterven. Arjan de Groene, oceanenexpert en projectleider Caribisch Nederland bij WWF: “Deze flamingopopulatie is belangrijk voor het hele Caribisch gebied, want het is één van de slechts vier grote broedpopulaties op de wereld. De kuikensterfte is niet alleen zeer triest om te zien, het gaat ook om aantallen die negatieve impact op de populatie kunnen hebben. Om te voorkomen dat we er op Bonaire nog een bedreigde diersoort bij krijgen, vraag ik minister Schouten zo snel mogelijk het gevraagde onderzoek te starten, zodat de betrokken partijen aan een oplossing voor de flamingo’s kunnen gaan werken.”

 

Tijdelijke maatregelen

Ondertussen steunt WWF de lokale dierenarts die al enig vooronderzoek doet en de verzwakte dieren helpt. Verder wordt er opvang voor de verzwakte kuikens geregeld door Bonaire Wild Bird Rehab. Iedereen die deze opvang wil steunen kan dat hier doen:

STEUN DE FLAMINGO'S!

Lees hier meer over de flamingo’s op Bonaire

 

 

Gerelateerde artikelen

Het is nu of nooit voor koraalriffen in Caribisch Nederland

Koraalriffen in Caribisch Nederland staan onder druk. Door vele bedreigingen gaat de natuur achteruit, en er is niet genoeg bescherming om de natuur te redden. Er moet nu actie worden ondernomen.
Meer info

Volop aandacht voor Koraal Actie Plan in Caribisch Nederland

Terwijl de temperaturen in Europees Nederland dichtbij het vriespunt lagen, bezocht Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WWF) de warme, zonnige Caribisch Nederlandse eilanden om aandacht te vragen voor een Koraal Actie Plan. De timing van dit bezoek aan Bonaire, Sint Eustatius en Saba was niet heel toevallig, want in dezelfde periode was er ook een delegatie van de Nederlandse overheid aanwezig.
Meer info

Den Haag op Bonaire: koraaladoptie

Gedurende een bezoek aan Bonaire is door natuurorganisatie STINAPA een koraalrif aangeboden aan WWF directeur Kirsten Schuijt en staatssecretarissen van Ark en Knops. Dit inspireert hopelijk tot betere handhaving van de regelgeving rondom koraalbescherming.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF (ca. 2 mails per maand)