Maico van Barneveld - DeFotoblogger.nl
11 september 2019

Kies in Nederlandse delta voor natuur om klappen van klimaatverandering op te vangen

 
 
 

Om de wereld te wapenen tegen klimaatverandering is tot 2030 de duizelingwekkende investering van 1,8 biljoen euro nodig. Dat heeft de internationale Global Commission on Climate Adaptation berekend. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, mede-initiatiefnemer van de VN-commissie met onder anderen Ban Ki Moon en Bill Gates, benadrukt het belang van de investeringen om nog grotere schade door extreem weer, overstromingen en langdurige droogte te voorkomen.

Maar minstens zo belangrijk als het geld is de vraag hóe we ons gaan aanpassen aan de gevolgen van het veranderende klimaat. Gaan we snel veel beton en steen storten om het stijgende water buiten de deur te houden? Dat is misschien een voor de hand liggende gedachte, maar funest voor de natuur en het landschap. Bovendien, we kunnen dijken niet oneindig blijven verhogen.

Natuur als eerste verdedigingslinie

Veel verstandiger is om met een nieuwe blik naar waterveiligheid te kijken en in te zetten op natuurlijke oplossingen erkent ook de Commissie vandaag. Niet nog hogere dijken en meer damwanden, maar natuurlijke maatregelen als kwelders tegen hoogwater en de ruimte geven aan rivieren. En geen kunstmatige spaarbekkens, maar veenweidegebieden en bossen die water vasthouden voor tijden van droogte. Of internationaal: herstel en aanleg van mangrovebossen voor een natuurlijke kustbescherming.

Waterbouwkundigen en klimaatexperts zijn het al lang eens over deze visie. En ook de Global Commission on Adaptation schrijft in zijn rapport dat de natuur ‘onze eerste verdedigingslinie’ is om de klappen van klimaatverandering op te vangen. Het is nu aan minister Van Nieuwenhuizen om in Nederland deze koers ook in te zetten. Nederland kan met zijn kennis van watermanagement gidsland worden in het ontwikkelen van natuurlijke oplossingen.

Ambitie moet nu beleid worden

Hét voorbeeld hebben we immers binnen onze grenzen. Met het internationaal geprezen programma Ruimte voor de Rivier heeft Nederland laten zien dat meer natuur ons veiligheid biedt tegen hoogwater én ons rivierenlandschap aantrekkelijker heeft gemaakt. Je zou verwachten dat deze visie centraal staat in het nieuwe Deltaprogramma. De minister heeft de ambitie weliswaar herhaaldelijk uitgesproken. Maar in beleid en regelgeving is daarvan nog weinig terug te zien.

Van Nieuwenhuizen heeft vandaag aangekondigd dat volgend jaar in Amsterdam een internationale top komt over praktische voorbeelden voor klimaatadaptatie. Nu is dus het moment om de daad bij het woord te voegen en natuur een integraal onderdeel te maken in het nieuwe Deltaprogramma dat volgend jaar gereed moet zijn. Dat maakt Nederland internationaal koploper in het ontwikkelen van natuurlijke oplossingen en ons land veilig, mooier en natuurlijker. Bovendien, met al die prachtige nieuwe natuur en bossen leggen we ook nog eens CO2 vast, waardoor we klimaatverandering tegengaan.

Gerelateerde artikelen

Mangrove Adoption Program

Meer natuur in strijd tegen klimaatverandering

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP29 in Azerbeidzjan en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
naturepl.com / Doug Allan / WWF

Op zoek naar ijswalvissen in het Noordpoolgebied

WWF-medewerker Gert vertelt over het Arctic Blue Corridors rapport: een mijlpaal voor een goed beheer van het Noordpoolgebied.
Meer info
Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).