Wild Wonders of Europe / Jari Peltomaeki / WWF
20 juni 2019

Jonge kroeskoppelikaan weer uitgezet in het wild

Een jonge kroeskoppelikaan die gewond raakte in nationaal park Khar-Us Lake in Mongolië is weer uitgezet in het wild. Het dier had 4 schotwonden in zijn vleugel, borst en nek, maar is weer helemaal hersteld.

 

Nadat het dier werd gevonden zijn de wonden behandeld en kwam een dierenarts wekelijks langs om te kijken hoe het met de pelikaan ging. De werknemers van het nationaal park hebben ervoor gezorgd dat het dier goed kon herstellen door hem vast te houden op een rustige plek, waar hij zo weinig mogelijk stress zou hebben van de bezoekers van het park. De vogel verbleef in het huis van een ranger omdat er in de buurt geen opvangcentra zijn waar gewonde wilde dieren kunnen verblijven. WWF-Mongolië gaf de rangers advies over de verzorging van de pelikaan, en hielp met financiering.

 

video

De kroeskoppelikaan is bedreigd. Er leven momenteel maar 130 wilde kroeskoppelikanen in Oost-Azië. Er zijn veel verschillende bedreigingen; onder andere het verlies van overwinteringsgebieden, hoogspanningslijnen  en jacht door de lokale bevolking die gelooft dat de snavel van de pelikaan geluk brengt bij paardenraces. Het herstel van deze zeldzame kroeskoppelikaan was daarom erg belangrijk. Bekijk de beelden hier.

Gerelateerde artikelen

Living Planet Report WWF 2024: populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%

populatiegrootte wilde dieren wereldwijd daalt in 50 jaar gemiddeld met 73%.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info

Ook in de Emiraten zijn voedselbossen een hot topic

Voor het eerst staan landbouw en voedsel hoog op de agenda op de VN-Klimaattop in Dubai. Daarom is WWF-NL's voedsel- en landbouwexpert Natasja Oerlemans er dit keer ook bij. Op de enige vrije dag van de top nam ze een kijkje bij een landbouwproject van de collega's van Emirates Nature-WWF. Ze doet verslag van haar bezoek in dit blog.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).