Michel Gunther / WWF
18 oktober 2020

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘De winnaar, de enige échte winnaar dus, neemt de lezer mee op pad, naar gebieden die we nog niet kenden. Een terrein waar de vogels volop zingen, waar de bomen welig tieren, en waar de auteur ons met nieuwe ogen naar leerde kijken. En die een eigen mening ook niet schuwt, maar vaardig en overtuigend onder woorden weet te brengen. Wie dat kan met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is een begaafd auteur, een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient. Daarom heeft de jury besloten dat de Jan Wolkers Prijs 2020 gaat naar: Valerie Trouet, voor haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’.

 

Te bestellen bij WWF

Het fascinerende boek van Valerie Trouet is te bestellen in de webshop van WWF. De opbrengst besteden wij aan onze natuurbeschermingsprojecten.

Bekijk het boek in de WWF webshop

De andere genomineerden voor de achtste editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine

Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV

Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact

Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

 

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

 

Heb je ook al getekend tegen wereldwijde ontbossing? https://www.wwf.nl/kom-in-actie/bossenwet

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).