Michel Gunther / WWF
18 oktober 2020

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘De winnaar, de enige échte winnaar dus, neemt de lezer mee op pad, naar gebieden die we nog niet kenden. Een terrein waar de vogels volop zingen, waar de bomen welig tieren, en waar de auteur ons met nieuwe ogen naar leerde kijken. En die een eigen mening ook niet schuwt, maar vaardig en overtuigend onder woorden weet te brengen. Wie dat kan met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is een begaafd auteur, een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient. Daarom heeft de jury besloten dat de Jan Wolkers Prijs 2020 gaat naar: Valerie Trouet, voor haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’.

 

Te bestellen bij WWF

Het fascinerende boek van Valerie Trouet is te bestellen in de webshop van WWF. De opbrengst besteden wij aan onze natuurbeschermingsprojecten.

Bekijk het boek in de WWF webshop

De andere genomineerden voor de achtste editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine

Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV

Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact

Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

 

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

 

Heb je ook al getekend tegen wereldwijde ontbossing? https://www.wwf.nl/kom-in-actie/bossenwet

Gerelateerde artikelen

©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info

Gecertificeerde soja en ontbossing

De publicatie vorige week van het internationale WWF-rapport over de relatie tussen EU-import en gebruik van grondstoffen als soja, palmolie en cacao met ontbossing in tropische gebieden heeft veel reacties opgeroepen. Logischerwijs ook vanuit de veevoerindustrie zelf. Zij geven aan dat alle soja die in Nederland wordt gebruikt als veevoer gecertificeerd is en daarmee gegarandeerd ontbossingvrij. Helaas is dat niet het geval.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.