Michel Gunther / WWF
18 oktober 2020

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘De winnaar, de enige échte winnaar dus, neemt de lezer mee op pad, naar gebieden die we nog niet kenden. Een terrein waar de vogels volop zingen, waar de bomen welig tieren, en waar de auteur ons met nieuwe ogen naar leerde kijken. En die een eigen mening ook niet schuwt, maar vaardig en overtuigend onder woorden weet te brengen. Wie dat kan met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is een begaafd auteur, een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient. Daarom heeft de jury besloten dat de Jan Wolkers Prijs 2020 gaat naar: Valerie Trouet, voor haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’.

De andere genomineerden voor de achtste editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine

Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV

Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact

Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

 

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

 

Heb je ook al getekend tegen wereldwijde ontbossing? https://www.wwf.nl/kom-in-actie/bossenwet

Gerelateerde artikelen

Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).