Michel Gunther / WWF
18 oktober 2020

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: ‘De winnaar, de enige échte winnaar dus, neemt de lezer mee op pad, naar gebieden die we nog niet kenden. Een terrein waar de vogels volop zingen, waar de bomen welig tieren, en waar de auteur ons met nieuwe ogen naar leerde kijken. En die een eigen mening ook niet schuwt, maar vaardig en overtuigend onder woorden weet te brengen. Wie dat kan met enkel de pen en het geschreven woord als instrument, is een begaafd auteur, een groot verteller die de lauwerkrans met verve verdient. Daarom heeft de jury besloten dat de Jan Wolkers Prijs 2020 gaat naar: Valerie Trouet, voor haar boek ‘Wat bomen ons vertellen’.

 

Te bestellen bij WWF

Het fascinerende boek van Valerie Trouet is te bestellen in de webshop van WWF. De opbrengst besteden wij aan onze natuurbeschermingsprojecten.

Bekijk het boek in de WWF webshop

De andere genomineerden voor de achtste editie van de Jan Wolkers Prijs waren:

Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine

Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV

Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact

Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

 

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

 

Heb je ook al getekend tegen wereldwijde ontbossing? https://www.wwf.nl/kom-in-actie/bossenwet

Gerelateerde artikelen

Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt maandag 11 januari deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).