Casper Douma / WWF
05 maart 2019

Het is nu of nooit voor koraalriffen in Caribisch Nederland 
 

 

Uit onderzoek van Wageningen University & Research is opnieuw gebleken dat de natuur in Caribisch Nederland snel achteruit gaat. Het gaat vooral erg slecht met de koraalriffen op de eilanden. Het voortbestaan komt in gevaar en de biodiversiteit staat onder hoge druk. “Er moet nu echt iets gebeuren”, zei Pieter van Baren, WWF adviseur op Curaçao, afgelopen week in Trouw

Onvoldoende bescherming 

De natuur in Caribisch Nederland is uniek en heeft een hoge biodiversiteit. Het onderzoek uit Wageningen laat zien dat de huidige bescherming van de natuur niet genoeg is. De toekomst van de riffen ziet er daarom niet goed uit. Naast het beschermen van de natuur voor haar schoonheid is de natuur van Caribisch Nederland van essentieel belang voor de lokale economie door het aantal toeristen dat erdoor wordt aangetrokken. 

Bedreigingen voor de natuur 

Er zijn verschillende bedreigingen voor de natuur op de eilanden. Zo leven er invasieve diersoorten, zoals de lion fish, die natuurlijke soorten overheersen en onderdrukken. Loslopend vee heeft er de mogelijkheid onbeperkt te grazen, wat voor veel erosie zorgt. De bovenste grondlaag stroomt als het regent in de zee en verstikt het koraal. Ook zorgt het dumpen van ongefilterd rioolwater in zee voor verslechtering van de waterkwaliteit.

Verder hebben de grote aantallen toeristen invloed op het milieu van de eilanden. Met cruiseschepen komen er elk jaar veel mensen op bezoek die de natuur mogelijk beschadigen. Hiernaast heeft de opwarming van het zeewater door klimaatverandering ook grote gevolgen voor de (onderwater)natuur. 

Onze directeur Kirsten Schuijt bracht onlangs een bezoek aan de eilanden: "Ik ben zeer onder de indruk van de schoonheid en rijkdom van de gezonde koraalriffen in dit gebied. Helaas heb ik ook gezien dat er riffen in slechte conditie zijn en ik maak me zorgen om de snelheid en omvang waarmee de gezondheid van de riffen is verslechterd.” 

De politiek is aan zet

Het Wereld Natuur Fonds wil samen met lokale partners verandering brengen. De eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn bijzondere gemeenten van Nederland, waardoor de Nederlandse overheid een zorgplicht heeft. De koraalriffen van Caribisch Nederland hebben nu hulp nodig. Daarom roept WWF de overheid in Nederland op om haar verantwoordelijkheid te pakken en actie te ondernemen. Wachten is geen optie meer om deze unieke natuur op Nederlands grondgebied te redden.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma / WWF

Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig

Caribisch Nederland bestaat tien jaar. Op 10 Oktober 2010 werden Bonaire, Saba en St. Eustatius opgenomen als bijzondere gemeente van Nederland. Door de nauwere band tussen Nederland en de zogeheten BES-eilanden zijn belangrijke zaken als zorg en onderwijs verbeterd. Ook kwam er meer aandacht voor natuurbescherming. Zo werd er meer geld voor natuur vrijgemaakt én meer mankracht. Maar de natuur zelf heeft daar nog niet echt van geprofiteerd en vooral het koraal rond de eilanden heeft zwaar te lijden onder verschillende toegenomen bedreigingen.
Meer info
Casper Douma / WWF

WWF: Natuur op Caribische eilanden verdient meer dan eenmalige injectie

WWF is blij met de nieuwe ambitie voor de natuur van Caribisch Nederland, die het kabinet vandaag presenteerde. Met een extra impuls van ruim 7 miljoen euro wil het kabinet de bijzondere onderwaternatuur van de overzeese eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) beter beschermen. WWF benadrukt dat dit alleen lukt als grote problemen rond afvalwaterzuivering en de handhaving van natuur- en milieuwetgeving ook worden opgepakt.
Meer info
WWF / Merijn Hougee

Natuurbescherming in tijden van Corona

Vorige maand vertrok ik vol goede moed naar onze Caribisch Nederlandse eilanden. Ik had allerlei plannen en afspraken om samen met onze lokale partners de bescherming van zeeschildpadden en koraalriffen verder op te tuigen. Nou werken we hier al langere tijd aan , maar er was nu een extra aanleiding met mogelijk nieuwe kansen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).