Casper Douma / WWF
05 maart 2019

Het is nu of nooit voor koraalriffen in Caribisch Nederland 
 

 

Uit onderzoek van Wageningen University & Research is opnieuw gebleken dat de natuur in de Nederlandse Cariben snel achteruit gaat. Het gaat vooral erg slecht met de koraalriffen op de eilanden. Het voortbestaan komt in gevaar en de biodiversiteit staat onder hoge druk. “Er moet nu echt iets gebeuren”, zei Pieter van Baren, WWF adviseur op Curaçao, afgelopen week in Trouw

Onvoldoende bescherming 

De natuur in Caribisch Nederland is uniek en heeft een hoge biodiversiteit. Het onderzoek uit Wageningen laat zien dat de huidige bescherming van de natuur niet genoeg is. De toekomst van de riffen ziet er daarom niet goed uit. Naast het beschermen van de natuur voor haar schoonheid is de natuur van Caribisch Nederland van essentieel belang voor de lokale economie door het aantal toeristen dat erdoor wordt aangetrokken. 

Bedreigingen voor de natuur 

Er zijn verschillende bedreigingen voor de natuur op de eilanden. Zo leven er invasieve diersoorten, zoals de lion fish, die natuurlijke soorten overheersen en onderdrukken. Loslopend vee heeft er de mogelijkheid onbeperkt te grazen, wat voor veel erosie zorgt. De bovenste grondlaag stroomt als het regent in de zee en verstikt het koraal. Ook zorgt het dumpen van ongefilterd rioolwater in zee voor verslechtering van de waterkwaliteit.

Verder hebben de grote aantallen toeristen invloed op het milieu van de eilanden. Met cruiseschepen komen er elk jaar veel mensen op bezoek die de natuur mogelijk beschadigen. Hiernaast heeft de opwarming van het zeewater door klimaatverandering ook grote gevolgen voor de (onderwater)natuur. 

Onze directeur Kirsten Schuijt bracht onlangs een bezoek aan de eilanden: "Ik ben zeer onder de indruk van de schoonheid en rijkdom van de gezonde koraalriffen in dit gebied. Helaas heb ik ook gezien dat er riffen in slechte conditie zijn en ik maak me zorgen om de snelheid en omvang waarmee de gezondheid van de riffen is verslechterd.” 

De politiek is aan zet

Het Wereld Natuur Fonds wil samen met lokale partners verandering brengen. De eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn bijzondere gemeenten van Nederland, waardoor de Nederlandse overheid een zorgplicht heeft. De koraalriffen van Caribisch Nederland hebben nu hulp nodig. Daarom roept WWF de overheid in Nederland op om haar verantwoordelijkheid te pakken en actie te ondernemen. Wachten is geen optie meer om deze unieke natuur op Nederlands grondgebied te redden.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
WOW! / EMS Films

Caribische natuur in de hoofdrol

De prachtige en unieke natuur van de zes Nederlands Caribische eilanden gaat de hoofdrol spelen in de bioscoopfilm WOW! Caribbean Nature Uncovered.
Meer info
Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).